Політична реклама

5 кроків, як оптимізувати витрати підприємцям під час кризи

8173 0
Вони допоможуть підприємцям залишатися стабільними у час кризи і оптимізувати свої витрати. І найважливіше – допомогти своїм працівникам.
Фото: Investgazeta

Фото: Investgazeta

За даними Державної служби статистики України, кількість вакансій на Львівщині у порівнянні з червнем минулого року знизилася на 60%. За 4 місяці 2020 число безробітних до того ж самого періоду  минулого року – зросла у 2,4 рази. У час кризи найважливіше – втримати робочі місця та не дати закритися підприємствам. Віталій Троць, юрист, член партії «Голос» розповів, як це зробити.

Правильно зупинити роботу підприємства

У час, коли починалася криза, більшість підприємців зупиняли свій бізнес через «простій» – було таке визначення у законодавстві. Іншої альтернативи, яка підходила б під українські реалії, не було. За цією підставою спрацьовувала пряма норма, коли працедавець мав сплачувати розмір не нижче ⅔ розміру тарифної ставки. Однак, бізнес розумів, що криза вводиться не на тиждень, тому змушений був звільняти працівників і закривати підприємства до кращих часів.

Читайте також: Ніхто нічого не виграє. До чого може призвести підвищення мінімальної зарплати в Україні

Щоб підприємці не обирали такий сценарій, держава адаптувала законодавство і прийняла ряд законів, серед яких і № 533-IX, якими було внесено зміни до Законів України «Про зайнятість населення» та «Про відпустки», чим по суті створено нову підставу зупинення роботи підприємства – «у зв’язку із введенням карантину». Це дозволило підприємствам не нести податкове навантаження, яке б приводило до банкрутства і закриття. 

Домовитися з працівниками

Для працівників визначеність – є найбільшою гарантією і безпекою. Без неї вони надовго не затримаються на вашому підприємстві. 

Заява на відпустку за власний рахунок під час карантину і є якраз цією хоч мінімальною визначеністю. До того ж, її термін, згідно з внесеними змінами в закон (читай вище), не зараховувався у загальну кількість днів відпустки за свій рахунок. А підприємець таким чином міг зменшити податкове навантаження на працівників. Така модель виграшна для двох сторін:

  • для працівників – це домовленість з роботодавцем, що є шанс повернутися на роботу;
  • для роботодавців – змога зменшити наявні нарахування.

Виплатити працівникам допомогу по частковому безробіттю

Якщо на вашому підприємстві було скорочено чи призупинено виробництво і у вас немає можливості виплачувати заробітну плату – ви оформляєте документи і звертаєтеся у Центр зайнятості. Ця структура виплачує вам з Фонду соціального страхування допомогу на кожного працівника – близько 4 000 гривень на місяць. Зважаючи на те, що карантин вже триває півроку і невідомо, коли закінчиться, потрібно це зробити якнайшвидше. Термін звернення за такою допомогою – не пізніше 90 днів після зупинення роботи. 

Читайте також: Як самостійно обрати зарплату. Інструкція для кандидата

Багато підприємств не пішло на цей крок, бо боялися пильної уваги контролюючих органів. Насправді, обмежень і додаткових вимог державою не встановлено. Дуже важливо зробити все для того, щоб кожен працівник отримав цю допомогу.

Переглянути банківські кредити

Держава для малих/середніх підприємств запровадила програму «Зменшення кредитної ставки 5-7-9». Підприємець має право на неї, якщо податкове кредитне навантаження по сплаті відсотків більше ніж 3%. Держава компенсує цю різницю.

Це вагома допомога, особливо в час, коли є брак оборотних активів і немає змоги платити ці відсотки. Є можливість, щоб держава заплатила за вас.

Застрахувати своїх працівників

Якщо зараз в повному обсязі відновлять свою роботу підприємства і збільшиться кількість соцальних контактів між людьми, то зростає ймовірність того, що різко зросте кількість хворих на Covid-19. Цього важко уникнути, але зарадити – цілком можливо. Поліс, навіть мінімальний, від коронавірусу дасть змогу працівникам лікуватися коштом страхової компанії. Вартість полісів  від 600 до 2500 гривень. Також це збереже довірливі відносини всередині команди.

Читайте також: Запитуйте та заспокоюйте. Як подбати про працівників у час пандемії

Ці кроки допоможуть підприємцям залишатися стабільними в час кризи і оптимізувати свої витрати. І найважливіше – допомогти своїм працівникам.

Детальніше у влозі GOлос.Pro.Бізнес – 5 кроків для порятунку бізнесу в час кризи від Віталія Троця.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!