«Ти багато тринькаєш» або Чому кожна жінка має бути фінансово грамотною

19409 0
В українських сім'ях часто не обговорюють тему фінансів, поки не починаються труднощі. Насправді цього можна уникнути.
Фото: unsplash

Фото: unsplash

Навіть якщо ви не плануєте займатись бізнесом чи очолити глобальний інвестиційний фонд, основи фінансової грамотності стануть в нагоді для покращення щоденного життя і для виховання дітей. Олександра Грудзевич, тренерка фінансового успіху, засновниця і тренерка GOtraining.ua у межах проекту «Час жінок» наводить 5 причин, чому важливо подбати про свою фінансову грамотність.

Інколи чую від людей, що «фінанси – це складно», «для фінансів треба мати особливий склад розуму», «я гуманітарій». Але попри ці стереотипні установки у сучасному житті дуже важливо уміти управляти фінансами і бути фінансово обізнаними. І жінкам зокрема, незалежно від сімейного статусу.

Ось вам мої топ-5 причин на користь цього твердження.

Причина перша: уміння управляти своїм або сімейним бюджетом.

Ми всі уміємо витрачати гроші, незалежно від статі. Цьому не потрібно спеціально вчитись. Але ідеться не про витрачання, тринькання чи спускання грошей. Мова саме про управління бюджетом – щоб коштів завжди вистачало і на щодень, і на різні цілі – великі покупки, подорожі, освіта дітей тощо. Розподіл коштів, планування, заощадження залежно від цілей, ваших особистих чи сімейних пріоритетів – це все про управління бюджетом.

Незалежно від того, заміжні ви чи ні, самостійно заробляєте чи ні, уміння управляти коштами буде завжди в нагоді.

Читайте також: Як навчитись дбати про себе. Топ-3 дієві практики

Причина друга: для виховання дітей.

Важливість цього пункту не дає мені поставити його в кінці списку, хоча він стосується лише тих, у кого є діти. Так складається, що більшість часу з дітьми проводять мами. Отже, основні навички дитина переймає саме від мами. Мама може в ігровій формі пояснювати базові фінансові правила, як діють ті чи ті процеси. Якщо ж у неї немає навичок управління коштами, то і дитину цьому не вийде навчити. Пояснювати речі, у яких ви самі не розбираєтесь, украй складно.

Причина третя: бути фінансово незалежною.

Щоб стати фінансово незалежною людиною, недостатньо тільки бажання і мрій про те, як будете жити за рахунок пасивного доходу. Для досягнення мети потрібні дії. І тут варто бодай трохи орієнтуватись у темі, інакше ви ризикуєте натрапити на не надто кваліфікованого консультанта чи радника для складання вашого фінансового плану чи для інвестування. Як наслідок, можете втратити гроші.

Фінансова незалежність дає відчуття безпеки, що є однією із базових потреб людини. Відчуття безпеки – це про стан стабільності, спокою і комфорту. Уявіть на хвильку, що вам абсолютно не потрібно про щось турбуватись – ви надійно захищені.

Знаю багато ситуацій, коли відсутність власних заощаджень призводить до того, що жінка змушує себе терпіти певних людей/обставини/ситуації (хоча це трапляється і з чоловіками). Звісно, питання може бути і в умінні відстоювати власні кордони, та зараз говоримо про фінанси.

Причина четверта: оманлива думка «мені не потрібно знати, як управляти грошима, знайду такого, який і заробляє, і управляє».

Я усвідомлюю, що у мене зараз полетить каміння і, скоріше за все, від жінок. Ніби нічого поганого у такому бажанні нема, але це тільки на перший погляд.

Якщо жінка сама не є фінансово обізнаною, то не знатиме, за якими критеріями зрозуміти, чи цей чоловік вміє «і заробляти, і управляти» (зараз полетить каміння від чоловіків).

Однією із найбільших проблем з фінансами у сім’ї є табуювання цієї теми, замовчування доти, доки не почнуться сварки, бо «нам не вистачає», «ти мало заробляєш», «ти багато тринькаєш» тощо. Орієнтуйтесь у світі фінансів, щоб не допустити цього.

Читайте також: Чому я привчаю своїх дітей віддавати десятину на добрі справи

Причина п'ята: а якщо сталася трагедія?

Чи матимете ви на що жити у непередбачуваному випадку? Чи вмієте ви управляти грошима?

Уявімо, що жінка жила за рахунок чоловіка – наприклад, була у декреті, і раптом залишилась сама з дитиною. Припустімо, вона навіть має спадок чи отримала якісь заощадження. Але чи розуміє, як далі цим розпоряджатися? Чи не злякають її слова «депозити», «ОВДП», «пасивний дохід»?

Я не кажу, що всім жінкам негайно треба навчитись розбиратись у русі капіталів на фондових ринках. Ні. Я про базові знання фінансово грамотної людини. А це:

  • вести фінансовий звіт
  • заощаджувати
  • управляти коштами: планувати, вкладати тощо.

Фінансова обізнаність – це саме про ці навички і звички та їх впровадження у своє життя. Це не складно і не вимагає математичного складу розуму та спеціальної вищої освіти. Кожна людина може розвинути ті навички, які їй потрібні. Тож вирішуйте, чи потрібна вам фінансова грамотність.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!