Де у Львові знайти найкращі панорами міста

3644 0
Вежа Корнякта, Львівська ратуша і Високий Замок – одні з найвідомиших місць у Львові, звідки з висоти пташиного польоту відкривається чудовий краєвид.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Львові є кілька місць, звідки відкривається красивий панорамний вид на місто і найвідоміші точки Львова, однак за ними також стоїть цікава історія. Про кращі панорами в місті та історію, пов'язану з ними, розповідає львівська екскурсоводка Ірина Білинська.

Церква Ольги і Єлизавети

На шляху із Залізничного вокзалу місцевих жителів і туристів ніколи не припиняють тішити величні шпилі церкви Єлизавети та Ольги, збудованої в неоготичному стилі. Історично, на початку минулого століття Австро-Угорська імперія переживала поступовий занепад. 

Цей період позначений низкою родинних трагедій у династії Габсбургів. Однією з таких було вбивство австрійської імператриці Єлизавети “Сісі” Габсбург у 1898 році в Женеві, здійснене анархістом Луїджі Лукенні з Італії. Вона була своєрідною “Леді Ді” ХІХ століття і вважалась однією з найкрасивіших жінок в Європі.

Після її смерті храми імені Св. Єлизавети (присвячені патронці Сісі) почали будувати на пам’ять про імператрицю у майже всіх основних містах Австро-Угорської імперії. У 1903 році старий імператор Франц Йосиф I особисто брав участь у закладанні першого каменю для церкви Святої Єлизавети у Львові. Він саме проїздив через Львів для огляду імператорської кавалерії, яка на той час здійснювала військові маневри в районі Комарно, що неподалік Львова.

Частину грошей на будівництво церкви виділив імператор, але основний внесок зробили залізниці. Саме тому церква Ольги та Єлизавети у Львові розташована на привокзальній площі. Будівництво тривало вісім довгих років і завершилось у 1911 році. Головним Архітектором був Теодор-Мар'ян Таловський.

Церква святих Ольги та Єлизавети пережила багато непростих періодів. Пишні дзвони собору були вилучені ще на початку Першої світової війни урядом Австро-Угорщини, а під час польсько-українського протистояння, у 1918-1919 роках, оригінальні вітражі були повністю знищені.  

Вид з церкви

Початок Другої світової війни приніс величезну руйнацію. У 1939 році в безпосередній близькості від церкви вибухнула одна з перших авіабомб. Стіни зазнали серйозних пошкоджень, деякі шпилі обвалилися. Внаслідок війни церква Ольги та Єлизавети була майже зруйнована, тому в 1946 році прийняли рішення закрити її. На деякий час релігійний заклад перетворили на склад. На початку 1991 року уряд офіційно передав його греко-католицькій церкві. Храм був відремонтований і названий на честь святих Ольги та Єлизавети.

На сьогодні 88-метрова церква святих Ольги та Єлизавети є найвищою будівлею в місті. З оглядового майданчика відкривається унікальна панорама Львова, недоступна з інших багатоповерхівок міста. Зокрема, можна побачити територію ринку біля залізничного вокзалу, а також площу перед пам’ятником Степану Бандері. Оглядовий майданчик розташований на висоті 80 метрів. Щоб дістатись туди, потрібно подолати 183 сходинки.

Ратуша на площі Ринок

У 1998 році ансамбль Історичного центру міста віднесли до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тож дозвольте запросити вас до найціннішої частини міста, об’єкта ЮНЕСКО  львівської Площі Ринок.

Площа Ринок розташована в самому серці нашого старого міста, а Ратуша – в серці площі Ринок. Перша ратуша датується серединою XIV століття, та на жаль, її знищила пожежа.

Доля другої така ж. Ратуша №3 у стилі ренесансу була побудована в 1619 році. Вежу довершили шпилем, увінчаним левоподібним флюгером, який впав під час несамовитої грози. Львів’яни сприйняли це як поганий знак, і того ж року (1672) місто потрапило в турецьку облогу.

Наступного разу флюгер упав у 1704 р., незадовго до того, як Львів завоював шведський король Карл XII. У 1826 році вежа обвалилася.

Будівництво сучасної Ратуші було завершено 1835 року. Це один із символів Львова. Щоб побачити мальовничу панораму міста, потрібно піднятися на вершину висотою 65 метрів, подолавши 306 сходинок. Місцеві вірять, що якщо потрапити до галереї Ратуші саме в той момент, коли пробиває годинник, і загадати бажання, то воно обов’язково збудеться.

Вежа Корнякта

Ще одна вежа, яку дійсно варто побачити, розташована недалеко від Ратуші, на перетині вулиць Підвальної та Руської  Вежа Корнякта. Вона є елементом ансамблю Успенської церкви і з'єднана з північним фасадом храму.

Історична назва вежі Корнякта пов'язана з іменем її засновника  Костянтина Корнякта, який пожертвував значні суми на будівництво комплексу Успенської церкви. Вежа була зведена для виконання кількох функцій  дзвіниці, оборонної вежі та спостережного пункту. З огляду на це, висота вежі становить 66 метрів.

Процес реставрації споруди триває і продовжиться найближчим часом, тому поки не вдасться насолодитися її неймовірними панорамами.

Меморіал Героям Небесної Сотні

Наступне місце з прекрасними краєвидами, але дуже трагічною історією  це Меморіал Героям Небесної Сотні у Львові, розташований на перетині вулиць Максима Кривоноса та Замкової. Урочисте відкриття першої частини Меморіалу відбулося у День Державного Прапора України, 23 серпня 2019 року.

Це місце стало першим в Україні об’єктом такого масштабу для вшанування пам’яті учасників Революції Гідності, вбитих силовиками та їх найманцями. Їхня офіційна кількість  сто сім осіб. Це були люди різних національностей, вікових груп, рівня освіченості, з різних регіонів України та з-за кордону, успішні підприємці та бідні пенсіонери, науковці, художники, студенти та активісти.

Число сто сім не є остаточним; його можуть оновити результати слідства, яке досі триває. План Меморіалу включає дві частини  площа зі стелою на верхній терасі та пішохідний міст.

Другу частину проєкту планують реалізувати пізніше. Наразі облаштували стелу та три оглядові майданчики. На стелі є 107 вигравіруваних табличок з портретами героїв, на яких вказані імена, прізвища, дати народження та смерті, а також гасло кожного Героя Небесної Сотні. У спеціальний отвір на кожному портреті за бажанням можна поставити квітку. Портрети всіх Героїв узгоджувались з їхніми сім'ями.

Гора Високого Замку

Остання точка нашого маршруту  гора Високого Замку, звідки відкриваються найкращі захоплюючі краєвиди на старий Львів з висоти пташиного польоту. Це найвища точка міста. Пагорб в історичному центрі, де раніше стояла фортеця, тепер став чудовим парком і визнаний шедевром садово-паркового мистецтва.

На верхньому рівні можна знайти руїни оборонної стіни та штучний курган на честь 300-річчя Люблінської унії 1569 р., що ознаменувала початок Речі Посполитої  держави, якою керував монарх із титулами короля Польщі та Великого князя Литовського.

Читайте також: Where to find Lviv Panoramas

На вершині кургану височіє оглядовий майданчик, з якого ніби на долоні видно весь Львів. Місто особливо чарівне у вечірньому сяйві, і зацікавлені туристи, як і місцеві жителі, піднімаються на пагорб, щоб побачити це незабутнє видовище. У верхньому парку також розміщена телевежа та штучна печера, вхід якої охороняють два кам’яні леви, привезені зі старої Ратуші. На нижній терасі є будинок садівника, ресторан та інший оглядовий майданчик.

Про львівські панорами та їх історію читайте також англійською мовою за посиланням на нашому сайті.  

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!