Енергоефективність по-американськи: чому повчитись Україні у США

4147 0
Власник та директор Інституту проектування «Комфортбуд» Андрій Вишневський після поїздки в США розповідає, чому потрібно приділяти більше уваги енергоефективності громадських, комерційних та житлових будівель та в чому полягає відмінність між Україною та США в галузі енергоефективності.

Ділова поїздка, організована Міністерством Торгівлі США в рамках програми SABIT, проходила з 9 по 30 вересня 2017 року.

Спочатку коротко розповім про саму програму.

SABIT – це спеціальна програма ділових стажувань у США, яка була розроблена в 1990 році Міжнародною Адміністрацією Торгівлі в Міністерстві Торгівлі США  в Вашингтоні. Мета програми – сприяння економічній реструктуризації країн СНД – Азербайджану, Білорусі, Грузії, Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, України і Узбекистану. З моменту свого заснування, SABIT проводить десяток різноманітних галузевих програм кожного року.

Мені пощастило взяти участь у програмі «Енергоефективність і відновлювальні джерела енергії в громадському та комерційному будівництві».

Загалом наша група налічувала 18 осіб – з України, Киргизстану, Росії, Таджикистану та  Туркменістану. Українська команда складалась з 7 чоловік – з Києва, Львова, Дніпра, Вінниці та Миколаєва. 

Протягом 3-х тижнів надзвичайно насиченої і цікавої програми ми побували у Вашингтоні, Денвері і Портленді, відвідали десятки компаній, державних агентств, об’єктів та будівельних майданчиків, де мали змогу наочно побачити практичну реалізацію енергоощадних технологій та використання відновлювальних джерел енергії.

Хочу зазначити, що в Україні тема енергозбереження та енергоефективності зовсім не нова, і багато речей в цьому напрямку робиться вже достатньо давно. Проте, в Америці до цього питання підходять дуже системно.

Надзвичайно велика увага приділяється охороні навколишнього середовища шляхом зменшення шкідливих викидів та енергозбереження, забезпечуючи при цьому здоровий мікроклімат та комфортне перебування людей всередині приміщень (так зване екологічне будівництво). Це досягається створенням інтелектуальних будівель, здатних керувати енергоспоживанням: контролювати, зменшувати та забезпечувати його економію.

Американці надзвичайно багато уваги приділяють охороні навколишнього середовища та економії енергії. Вони вже на етапі проектування об’єкта думають про те, як заощадити на його експлуатації та зменшити шкідливий вплив на довкілля.

Це, перш за все, досягається шляхом зменшення споживання енергоносіїв, проектування та будівництва будівель з нульовим енергетичним балансом (Net Zero Buildings), «пасивних» будівель, «зелених» будівель (Green Buildings).

В Америці розуміють: для енергозбереження потрібно звертати увагу на економне використання води та електроенергії. Як правило, економія має становити не менше 30%. Що допомагає в цьому? До прикладу, це масове використання LED-світильників, датчиків руху та датчиків присутності, різноманітні заходи з автоматизації інженерних мереж в будівлі. Такі речі є дуже ефективними і достатньо швидко себе окуповують.

Велика увага приділяється і так званому стійкому розвитку міст, який полягає в розробці практичних рішень для підвищення якості життя мешканців, збереженні унікальних місць та плануванні стійкого майбутнього. Цією проблематикою займаються спеціальні департаменти, які створюються при муніципалітетах міст.

Вражає наявність великої кількості так званих наукових центрів, які займаються ґрунтовними дослідженнями питань енергозбереження, енергоефективності, раціонального використання ресурсів, боротьби зі змінами клімату, тощо. Всі вони дуже тісно співпрацюють як з проектними організаціями, так і з інвесторами та будівельними організаціями на всіх етапах реалізації проектів.

Також в Америці дуже популярна екологічна сертифікація будівель – існують різноманітні програми, такі як LEED, Energy Star, EDGE, Living Building Challenge та інші.

Що таке екологічна сертифікація будівлі і чому це так важливо?

Кожна програма сертифікації має свої вимоги та стандарти. В них детально прописано, яким критеріям повинна відповідати будівля, щоб можна було здійснити її сертифікацію. Як правило, всі сучасні громадські, комерційні та навіть багатоквартирні житлові будинки в Америці є сертифікованими по тій чи іншій програмі.

Сама система сертифікації передбачає кілька етапів. На початковому етапі представники сертифікуючого органу ще на стадії проектування об’єкта ретельно перевіряють технічні рішення, які закладені у проект, та аналізують очікувану економію енергоносіїв. В процесі будівництва об’єкта ведеться ретельний контроль за дотриманням проектних рішень. Далі, протягом року часу після здачі будівлі в експлуатацію, здійснюється моніторинг її функціонування, під час якого фіксуються реальні показники енергоспоживання та порівнюються з проектними.

Лише після завершення цього так званого періоду тестування будівля отримує сертифікат, якщо відповідає всім необхідним стандартам.

Слід зауважити, що сертифікація є добровільною і рішення про сертифікацію будівлі приймається виключно її власником. Але сертифіковані будівлі, крім того, що є дешевшими в експлуатації, ще й суттєво привабливіші для орендарів, бо є енергоощадними і екологічними. Відповідно, створюють додаткову вартість для їх власників.

Чому в США вигідно орендувати житло

Американці, на відміну від українців, не дуже зацікавлені в купівлі квартир чи комерційної нерухомості, вони здебільшого надають перевагу оренді. Оскільки оренда в США є досить недешевою (для прикладу, оренда однокімнатної квартири площею близько 60м2, може становити 2,5 тис. доларів в місяць і навіть вище), американці дуже зацікавлені в економії енергоносіїв. Люди розуміють, що чим енергоощадніша будівля,  тим  вона економніша, тим меншою буде вартість комунальних послуг, які тут також недешеві і оплачуються орендарями додатково. Саме тому одну з ключових ролей при прийнятті рішення відіграє власне наявність екологічного сертифіката у будівлі.

У США початок стрімкого розвитку енергоефективних технологій припадає на середину 2000-х років. Сьогодні в Америці діють різноманітні спеціальні програми на рівні штатів, графств та муніципалітетів, основне завдання яких – допомога власникам будівель скоротити споживання енергії з мінімальними початковими капіталовкладеннями та отримання державного фінансування для покращення енергоефективності та термомодернізації будівель.  Однак, хочу зазначити, що основна ініціатива щодо всіх нововведень в сфері енергоефективності та енергозбереження ініціюється знизу. Державні органи лише підтримують та всіляко заохочують їх впровадження.

Як використати досвід США в Україні

Всі ці технології, про які я згадував вище, мають право на використання і в Україні, оскільки вже досить давно присутні на вітчизняному ринку і навіть втілені у окремих проектах. Навіть більше, на законодавчому рівні прийнято ряд законів та будівельних норм у сфері енергозбереження, які вже навіть гармонізовані з європейськими. Однак, на мій погляд, успішному масовому їх використанню перешкоджає вартість цих технологій і відносно великий термін окупності. Українські реалії, на жаль, такі, що сьогодні основним чинником при спорудженні об’єкта є економічна складова – бюджет його будівництва. Експлуатаційні витрати та екологічні аспекти, на які безпосередньо впливає впровадження більшості енергозберігаючих технологій, не є вирішальними.

Ще одним важливим чинником є прагнення українців до приватної власності, що сьогодні особливо яскраво прослідковується в житловій нерухомості. Це призводить до того, що багато забудовників діють за принципом «збудував – продав – забув». Про що йдеться:  вони намагаються економити на будівництві та особливо не переймаються вартістю його подальшої експлуатації. Як наслідок – саме мешканці, а не забудовники, змушені вирішувати всі майбутні проблеми такого економного будівництва.

Цю ситуацію потрібно змінювати. Саме тому наша Компанія постійно слідкує за тенденціями ринку та завжди намагається впроваджувати у своїх проектах ті чи інші технології енергозбереження чи альтернативної енергетики. Ще на етапі формування технічного завдання ми на основі детального аналізу пропонуємо Замовнику такі рішення, які будуть для нього максимально окупними та ефективними в процесі експлуатації об’єкта. Це в основному стосується комерційних об’єктів, торговельних закладів, промислових та логістичних будівель. Проте, останнім часом ця тенденція все більше прослідковується і в багатоквартирному житловому будівництві.

Довідка. Інститут проектування Комфортбуд розпочав свою діяльність у 2003 році, як проектний підрозділ будівельної фірми. З 2006 року працює як самостійна проектна компанія. За роки успішної роботи компанія виросла до масштабів проектної організації всеукраїнського масштабу зі штатом, що налічує близько 70 досвідчених фахівців, з активом із понад 500 запроектованих будівель різноманітного призначення і складності. Це комплексна організація, яка надає послуги з різних напрямів: проектування, інженерні мережі, будівництво, 3D-візуалізація та ін.

Київ (044) 233-62-05, 04119, м. Київ, вул. Мельникова 83Д

Львів (032) 235-08-70, 79019, м. Львів, вул. Лемківська 15; [email protected]

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!