Кілька питань до львівських чиновників про питний фонтан на площі Ринок

2964 0
Про ідею питних фонтанів у Львові заговорили ще у 2015 році, потім вона знову виникла у 2017.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Цього тижня у Львові на площі Ринок встановили двосекційний питний фонтан, яким також можуть скористатись люди з інвалідністю. Звичайна собі подія (хіба що запізніла – чи спеціально відкладена? – на кілька місяців). Але у львівському сегменті фейсбуку вона викликала бурю обговорень – здебільшого про те, що з фонтаном не так. То що з ним насправді  про це журналістка «Твого міста» Олександра Бодняк. 

Якщо погуглити, то побачимо, що про ідею питних фонтанів у Львові заговорили ще у 2015 році, потім вона знову виникла у 2017. Протягом двох останніх років про них теж говорили час від часу. Остаточне рішення виконком міськради Львова погодив у травні цього року.

Читайте також: У Львові пропонують будувати тунелі, естакади й магістралі. Скільки це може коштувати

Аргументи «проти» фонтану у багатьох учасників дискусії стосуються його ціни. Мовляв, можна було б дешевше, «купили китайське барахло», зараз гроші потрібні на інше. Також говорять про те, що фонтан не вписується в архітектуру площі Ринок і про те, що у середмісті Львова є важливіші проблеми – як-от відсутність вбиралень, розбита бруківка, проблеми з транспортом (ну, львів’яни знають).

На мою думку, є щонайменше три причини, чому встановлення питних фонтанів по-справжньому наближає Львів до Європи і є життєвонеобхідним. Відкиньмо щоденну міську суєту і подивімось на перспективу.

По-перше, тим, хто пише, що «воду можна купити» на кожному кроці (насправді, у центрі міста це не так), варто згадати, що пити хочуть не лише туристи і львів’яни з грошима. У місті також живуть бідні люди, є безпритульні – і вони також мають право на доступ до питної води. Не кажучи вже про те, що кожен може опинитись в ситуації, коли не може купити води в магазині чи кафе – забув гроші, вкрали гаманець, стало зле тут і зараз тощо.

По-друге, фонтани, що ще планують встановити у різних локаціях у центрі Львова, будуть пристосовані, щоб набрати води для тварини – і домашньої, і вуличної. Тварини також потерпають від спеки та й просто потребують води, як усі живі істоти.

Читайте також: Кому вдалось запустити безкоштовний громадський транспорт і чому Львову до цього далеко

По-третє, мати із собою свою багаторазову пляшку та набирати воду у випадку потреби – корисна екологічна звичка, до якої ми, імовірно, зможемо звикнути десь за пару років. Це – менше сміття та обігу пластику і скла, заощадження ресурсів на переробку (навіть якби у Львові був сміттєпереробний завод). А також це раціональне використання власних фінансових ресурсів.

Додавайте свої аргументи!

А тепер про кілька речей, що відповідальні чиновники та інші львів’яни мають проконтролювати.

Передусім ідеться про якість і безпечність води у питному фонтані – ми не в Італії чи Греції. У міськраді кажуть, що вода зі свердловин десь біля Стрия. Хотілось би почути більше конкретики і побачити документи, серед інших – про проведені лабораторні проби води. Такі проби мають бути періодичними, а львів’яни мають бачити звіти із результатами тестів.

Окрім того, цікаво, наскільки вже встановлений фонтан і наступні захищені від проявів вандалізму – щоб через кілька тижнів – місяць у соцмережах не було обговорень, про те, що фонтан пошкодили, зламали чи вкрали, а гроші «вилетіли в трубу». Було б добре почути і про якість самої системи, чи є гарантія на неї і чи запрацює фонтан наступного сезону чи, може, не переживе зиму.

Читайте також: Пересісти на велосипед. Чи потрібен Львову велопаркінг і хто ним має займатися

Щодо зовнішнього вигляду фонтану, будьмо реалістами – він вже встановлений, його не заберуть і не замінять, тож маємо шукати позитив, а чиновники – робити висновки та вчитись комунікаціям.

І наостанок – про гроші. Загалом на п'ять фонтанів із бюджету міста витратили 587 тисяч гривень. Сподіваюсь, у міськраді дадуть відповідь на питання львів’ян про те, чим обґрунтували вибір саме такої системи, виробника і продавця, чому заплатили стільки, а не менше і чи мали альтернативу. Пам’ятаймо, напередодні виборів, а особливо – місцевих, гроші стають основною темою для обговорення, чорного піару та маніпуляцій. Політики залюбки рахують, хто скільки витратив і заразом обіцяють витрати того, чого немає і навряд буде, тож варто вмикати критичне мислення. Але вибори – то вже інша тема.

П.С. Наступного літа хочеться побачити у кам’яному центрі Львова не лише справні питні фонтани, а й водяні арки.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!