Кого і як вакцинують від коронавірусу у США. Досвід львів'янина

2824 0
Вакцинують усіх, що означає – усіх: байдуже на спосіб та мету перебування у США, наявність міграційних документів тощо.
Фото: Олег Слюсарчук/Фейсбук

Фото: Олег Слюсарчук/Фейсбук

Керівник дизайн офісу однієї зі львівських софтверних компаній Олег Слюсарчук, який працює в Чикаго, США, розповідає про те, як там організована масова вакцинація від коронавірусу і чому її справді можна так називати.

За допомогою сайту ти знаходиш найближчий до себе центр вакцинації – у місті чи найближчій околиці. Можна вибрати локацію, в якій щеплення роблять певною вакциною – Pfizer чи Moderna.

За кілька хвилин після заповнення невеликої форми поштою чи смс приходить підтвердження з qr-кодом. Можна змінити свій апойтмент на більш зручний час або на інше місце вакцинації.

Читайте також: Я вакцинуюсь, бо... Історії львів'ян, які отримали щеплення від коронавірусу

Вакцинують усіх, що означає – усіх: байдуже на спосіб та мету перебування у США, наявність міграційних документів тощо. Все, що потрібно, це будь яке ID (паспорт, посвідка водія, будь-що), аби довести, що ти це ти.

Отже, день вакцинації. Ми з дружиною обрали такий центр у найближчому чиказькому «саберб» – Forest Park, до якого легко та недорого дістатись «Убером».

Що таке центр вакцинації? Це орендоване державою приміщення величезної площі (спортивна споруда, зал торгового цетнру), де розміщені мобільні робочі місця для персоналу, який забезпечує вакцинацію: волонтерів, медичної служби збройних сил США, цивільних медпрацівників.

Читайте також: За що платить Covid-пацієнт і скільки коштує день у львівських лікарнях

Логістика. Жодних черг та перевантажень з очікуваннями. Все сплановано: певний час відвідин розрахований на відповідну кількість людей. Приміщення обладнане належним чином: розкладні столи та стільці для роботи персоналу, до кожного робочого місця зі стелі проведений кабель живлення, у кожного працівника – робочий планшет Microsoft Surface, принтер та все необхідне обладнання. Таких робочих місць – більше сотні. Між усіма збережена дистанція у понад 2 метри.

Читайте також: Шлях вакцини. Як у Львові зберігають і перевозять «щит» від коронавірусу

Все відбувається у три етапи. Спочатку – реєстрація та перевірка запрошення. Перепитують про наявність алергії та про стан здоров‘я, видають брошуру і просять завантажити додаток від Pfаizer для «відтрекування» можливих побічних ефектів після вакцинації.

Далі пропонують зареєструватися на наступний раунд вакцинації, підбирають дату та найзручнішу для тебе локацію (можна навіть в іншому місті). Також медпрацівник виписує «посвідку щеплень» та робить відповідний запис.

Читайте також: Нові штами і утричі більше хворих. Як змінився Covid у Львові і у світі. Інфографіка

У кожного працівника – чотири сигнальних прапорці: червоний – швидка медична допомога, жовтий – ІТ супорт, синій – потреба у приладдях, зелений показує, що фахівець вільний і може працювати з наступним «пацієнтом».

Усю координацію чітко й вчасно здійснюють військовослужбовці. Сукупність військових, медпрацівників та організованості дає відчуття перебування в одному з голлівудських фільмів про спасіння планети з Уіллом Смітом у головній ролі. З логістичної точки зору та «сервісного дизайну» усього процесу все виглядає ідеально.

Саме щеплення проходить за кілька секунд, далі обов'язково пропонують 15 хвилин посидіти в окремо відведеному місці. Чому? Реакція організму на вакцину може бути різною. Якщо все гаразд – можете рушати до виходу: половину справи зроблено, наступний «shot» – 7 травня.

Читайте також: Коли дитина боїться дихати. Як Covid-19 впливає на дитячу психіку

Чому вирішив про це написати: здивувала не наявність вакцини в достатній кількості та її доступність, а, власне, сам підхід до облаштування «тимчасової» інфраструктури, логістики та ретельно сформований процес із 100% фокусом на «споживача». Хотілося б потиснути руку тому, хто спроєктував «блупринт» цього безкоштовного (тобто, створеного за гроші платників податків) «соціального сервісу».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!