Менше хліба, більше трав. Якими будуть нові нормативи харчування у школах

7987 0
Діти не заслуговують на сіру та прісну їжу.
Фото: CultFood

Фото: CultFood

Уряд оприлюднив нові норми та порядок організації харчування у школах. Про те, які зміни відбудуться у шкільних їдальнях та що буде далі, розповідає кулінарний експерт, шеф-кухар, член робочої групи, що працювала над змінами, Євген Клопотенко.

Система Радянського союзу досі існує на законодавчому рівні. В деяких прошарках. Саме через це я не міг нормально розгорнутися зі зміною шкільного харчування – діяли старі норми, що заважали. Я просто шукав виходи та розробляв нові страви для шкіл, підлаштовуючись під радянські правила гри. Сюр, але треба було робити хоч щось, аби розкачати те болото.

Читайте також: У Львові презентували нове шкільне меню від Євгена Клопотенка

І от уряд ухвалив нові норми організації харчування у школах та дитсадках, які вчора опублікували на сайті Кабміну.

Із важливого: дозволили спеції. То не про червоний перець, а про куркуму та ароматні трави. Тепер їх можна додавати до їжі. Для мене це дуже важлива історія, за яку я «топив» протягом багатьох років. Бо діти не заслуговують на сіру та прісну їжу. Дуже круто, що до цього моменту прислухалися.

Читайте також: Замість чипсів і сосисок. Як і чим нагодувати школяра

Що ще зробили:

  • Зменшили кількість солі та цукру. Так, страви спочатку буде здаватися не такими насиченими. Але в перспективі українці навчаться відчувати природній смак продуктів. До того ж, зменшувати сіль та цукор будуть поступово, щоб діти встигли адаптуватися.
  • Збільшили кількість фруктів та м‘яса.
  • Зменшили кількість хліба.

Це вплине на те, що діти їстимуть протягом дня у школі.

Що тепер будемо робити я та моя команда Cult Food у рамках робочої групи. Ми візьмемо нові норми, створені МОЗом, та на їх основі розробимо чотиритижневі меню для шкіл. Це будуть готові комбінації страв на кожен день, які потім зможе використовувати кожна школа і вписуватися у вимоги до цукру, солі та калорійності.

Читайте також: Чи потрібно їсти суп щодня. Який із них корисний, а який може нашкодити

Важливо розуміти, що ці норми не змінять світ. Не буде такого, що з їхнього затвердження станеться казка. Після цих норм буде ще багато роботи та врегулювань. Системі треба десь 5 років, щоб збалансуватися та прийти до ідеальної форми, але тепер це буде легше, бо немає радянської протидії на законодавчому рівні. З часом їжа у школах буде настільки гідною, що діти не будуть запихуватися булками та незрозумілими піцами/бутербродами/цукерками.

Все буде Україна.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!