Музей каналізації у Львові, або Чи львів’яни побачать колись Полтву

4158 0
Подібні музеї є в кількох містах Європи. У Львові питання доступу до Полтви, перетвореної на каналізаційний колектор, постає періодично, але серйозно досі не обговорювалось.
Фото: diggers-lviv.at.ua

Фото: diggers-lviv.at.ua

Керівниця управління екології Львівської міськради Олександра Сладкова ділиться враженнями від відвідування підземної Полтви та розповідає про те, чи можливо відкрити туристичний маршрут бодай її частиною.

Масштаби Полтви в місті легко читаються, вони принципово не змінилися – це швидка річка шириною подекуди 3-4 метри.

Цікаво дивитися за конструктивними змінами різних ділянок колектора: найдорожчий фрагмент побудований з тесаного каменю ще на гроші графа Скарбека. Вражає опора колишнього кам’яного моста через Полтву на проспекті Свободи. Особливо цікаво мало би бути будівельникам: натуральна кладка тут ще бачила небо і відкриту Полтву, а дно часто вимощене базальтовою бруківкою.

Та найбільше все ж вражає водоспад в районі початку вулиці Городоцької. Це просто неймовірна сила води, що збиває все на своєму шляху. Коли стоїш на світлофорі, щоб перейти Городоцьку біля Опери, можна спробувати уявити, що в якихось кількох метрах під тобою – величезний водоспад.

Читайте також: У Львові пропонують відкрити портал у Полтву. Що думають у міськраді та Львівводоканалі

Можливості для туристичного відвідування Полтви, на мою скромну думку, таки є, але це стане можливо лише якщо фахівці 10-х спеціальностей, у тому числі медики-епідеміологи, сядуть і знайдуть добре рішення. Конструктивно зробити 200-метровий маршрут зі зручними входами-виходами – не складно.

У Львові є два добрі портали до Полтви зі сходами. Один – на проспекті Свободи, другий – біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Між ними – пряма ділянка довжиною у 200 метрів із красивою кладкою внизу.

Читайте також: Львівські архітектори запропонували облаштувати в центрі міста річку

Там дуже цікаво, але без людини, яка добре розуміє, що робити, які небезпеки можуть бути, без людини, яка там неодноразово була, внизу немає що робити. Випадкових людей там бути не може. Всі люки мають бути контрольовані.

Були випадки, коли нетверезі люди провалювались у Полтву. Вибратись із потоку в такому випадку можна лише в одному місці – на містку на проспекті Чорновола біля «Макдональдсу». До того людина перебуває у холодній воді, в темряві приблизно 5 хвилин, а потім ще невідомо скільки їй доведеться чекати, поки її заберуть. Це насправді небезпечно.

Читайте також: Як виглядав Львів з річкою. Фото

Я бачила кілька музеїв каналізації в Європі, наприклад, в Антверпені, у Празі. У першому ми, на жаль, всередину не потрапили, адже просто так це зробити не можна – потрібно записуватись заздалегідь. Тоді найближчий запис був через 10 днів – проводять лише кілька екскурсій на день і не в кожну погоду. Відвідувачам видають спеціальні чоботи, каски, маски, проводять інструктаж. Це безпечно, бо там не можуть опинитись випадкові люди – це завжди організовані та екіпіровані групи із досвідченим провідником.

Тож питання туристичного доступу до Полтви в центрі Львова потрібно серйозно обговорити і все зважити. Можливо, колись з’явиться петиція про це. Мені здається, що організувати безпечний прохід ділянкою у 200 метрів є можливим.

Фото із фейсбук-сторінки Олександри Сладкової

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!