Радійте життю, але без масових гулянь або Чому Львів скоро опиниться у «червоній» зоні

28540 0
Поки ви відпочиваєте, хтось працює не покладаючи рук, рятуючи людські життя та отримуючи, до речі, зарплату у 100 разів меншу за бюджет вашого весілля, хрестин чи випускного.
Фото: SJ Objio FOR UNSPLASH

Фото: SJ Objio FOR UNSPLASH

В Україні, у тому числі у Львові, черговий спалах Covid-19. Ось уже майже тиждень цифра нових хворих перевищує, відповідно 1000 та 100 осіб. Разом з тим, українці практично припинили дотримуватися карантинних обмежень. Особливо вражають масові святкування весіль, хрестин та днів народження. Головний лікар медичного центру «Біокурс» Тарас Жиравецький про масові гуляння в області і як це вплине на кількість хворих у лікарнях. 

В мене підозра, що судячи з кількості забав, ми дуже скоро потрапимо у «червону» зону, а можливо, у «дуже червону».

Це не березень і не квітень, тих, хто захворів є дуже багато, статистика просто не встигає. А що буде восени важко уявити, перехворіти усім також не вдасться одночасно. Тому потрібно зберігати спокій і при перших симптомах виконувати ПЛР на Covid-19 і при потребі комп’ютерну томографію легень.

Читайте також: Що ми знаємо про Covid-19 після п'яти місяців боротьби з ним

На жаль, буває швидке ураження легень за 2-3 дні без високої температури, будьте пильні.

Розумію, що усі втомились від карантину. Маски і рукавички насправді не врятували багатьох, хто ними користувався. Але святкувати випускні, дні народження, хрестини, весілля, на які приходять люди після 30 років, а деколи й після 50 – це дикість.

Ті, хто перехворів на Covid-19, вам розкажуть, як це відбувається і чому організатору забави варто подумати, що він таким чином наражає на небезпеку своїх знайомих, родичів та друзів.

Якщо вам понад 30 років, на жаль, ви у групі ризику.

Так, багато перехворіють, але наше завдання – не допустити перевантаження лікарень, щоб усі змогли вчасно і в повному обсязі отримати допомогу.

Проста математика. 10 чоловік за день потрапить у лікарню. За 7 днів – це буде 70 людей, а за 30 днів – 300.

А якщо за добу в лікарню потраплять, для прикладу, 50 чоловік? За 30 днів це буде 1 500, а лікування триває 2 тижні мінімум.

Тобто, після одного весілля на 100 чоловік, уявити собі, яке навантаження ляже на медиків.

Окрім того, медики не роботи, а живі люди і працювати в костюмах влітку по 48 годин у стаціонарі є вкрай важко.

Тому, думайте. Радійте життю, відпочивайте, мрійте, читайте, святкуйте. Але це все робіть без масових гулянь і з головою.

Поки ви відпочиваєте, хтось працює не покладаючи рук, рятуючи людські життя та отримуючи, до речі, зарплату у 100 разів меншу за бюджет вашого весілля, хрестин чи випускного.

Читайте також: Із чого ми, як медики, отримуємо шок

Цінуйте працю тих, хто продовжує вашу лінію життя.

Матеріал написаний після розмови зі знайомою, у якої чоловік важко перехворів Covid-19 і перебував в лікарні 30 днів, з них – 14 в реанімації. Це реальні люди, які намагались дотримуватись усіх рекомендацій і використовувати маски, рукавички, антисептики і не ходити на масові зібрання. Чоловікові 35 років, перехворіла практично уся родина.

Жодної політики чи негативу тут немає, намагаюсь бути об’єктивним та застерегти усіх від необдуманих вчинків.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!