Як убезпечитись від можливих банківських накруток

2242 0
Три найпоширеніші ситуації про те, коли після відвідин банку з'являються неочікувані зайві витрати.
Фото: pbank24.com

Фото: pbank24.com

Українці потрохи виходять з карантину. Однак, враховуючи, що багато людей у цей період не працювали, їм не вистачає грошей і вони звертаються в банки. Та чи завжди ми знаємо усі свої права як споживач? Або як споживач фінансових послуг? Олександра Грудзевич, тренерка фінансового успіху, засновниця і тренерка GOtraining.ua пише про те, як убезпечити себе від можливих банківських накруток.

Можливо у вас були ситуації, коли розраховували, що оплатите одну суму відсотків чи комісій, а вийшла інша? Або вважали, що депозит під одну ставку, а реально вийшло інакше? 

Ці всі ситуації – про знання прав споживача фінансових послуг. Чи йдеться про споживача товарів чи про споживача фінансових послуг – щоб захищати свої права, їх потрібно знати. Розглянемо три поширені ситуації і як у них убезпечити себе від зайвих витрат.

Читайте також: Чому важливо й надалі блокувати російські соцмережі

Ситуація 1. Непрозора цінова політика і/або зміна умов погашення кредитування.

Про що мова?

  • Клієнт оформляє кредит під ставку, наприклад, 10% річних. Але існують комісії за поповнення рахунку через касу банку, комісія за обслуговування кредиту тощо (варіанти бувають різні). Якщо всі комісії додати, виходить, що реальна ставка є значно вищою.

Що робити?

Орієнтуйтесь на те, що реальні ставки за споживчими кредитами коливаються від 90 до 120 %% річних.

  • Банк в односторонньому порядку змінює умови погашення кредиту/кредитної картки. Клієнт вважає, що має бути підписаний договір. А насправді, відповідно до законодавства, «Анкета-заява», «Анкета клієнта» також прирівнюються до кредитного договору.

Що робити?

1. Уважно читайте те, що підписуєте.

Якщо ви підписали анкету-заяву, в якій вказано, що ви погоджуєтесь з тим, що банк може змінити умови сплати кредиту – тоді варто хоча б раз в місяць заходити на сайт банку і цікавитись цими умовами.

Читайте також: Ви порушили самоізоляцію Або Що за глюк з додатком «Дій вдома»

2. Як зрозуміти реальну вартість кредиту? Рецепт той самий – детально ознайомлюватись із тарифами за кредитом/кредитною карткою. Як не крути – договір і тарифи доведеться читати. Часто слова «я в тому договорі нічого не розумію» призводили до катастрофічних результатів. Яким би не був великим, нудним і з дрібним шрифтом договір – читайте! Якщо важко розібратись, просіть працівника банку пояснити. Або користуйтесь послугами фінансових радників.

Втішна новина в цьому питанні: з вересня 2020 року всі банки будуть зобов’язані чітко прописувати всі комісії та реальну вартість послуги не тільки в договорах, але і в себе на сайтах та в рекламі. Адже часто ми (споживачі) бачимо рекламу і йдемо до банку з думкою про одну вартість, а насправді вона інакша.

Додатково зверніть увагу на те як прописані відсотки – чи ідеться про річну ставку, чи це ставка в місяць. Адже якщо вам пропонують 3% в місяць, то ідеться про 36% річних.

Ситуація 2. Нав’язування фінансових послуг

Про що мова?

  • Ви оформляєте зарплатну або пенсійну картку і вам автоматично оформляють кредитну картку.
  • За вашими рахунками стягуються кошти без пояснення, за які саме послуги.
  • Підключення платного сервісу смс-повідомлень без вашої на те згоди.
  • Сплата страховки як обов’язкова умова отримання якоїсь із банківських послуг.

Це все порушення Закону про «Банки та банківську діяльність» – ст. 55 каже, що «Банкам забороняється вимагати від клієнта придбання будь-яких товарів чи послуг від банку або від спорідненої чи пов’язаної особи банку як обов’язкову умову надання банківських послуг».

Читайте також: Карантин у Карпатах. Як працюватимуть готелі та екосадиби

Іншими словами, тільки ви визначаєте, якими саме послугами ви хочете користуватись.

Що робити, якщо ви зіштовхуєтесь із такою ситуацією:

  1. Коли вам пропонуються такі послуги, сказати, що це порушення ст. 55 Закону. Озвучити це працівнику банку (якщо ви на етапі підписання угод і не хочете користуватись додатковими послугами)/ написати листа на керівництво банку про відмову від додаткових послуг (якщо послуги вже надаються).
  2. Якщо ситуація не змінюється – писати скаргу в НБУ

Ситуація 3. Депозити – наявність комісій при знятті коштів, автоматичні пролонгації.

Про що мова:

  • Припустимо, прорекламована відсоткова ставка можлива тільки, якщо депозит буде автоматично пролонгованим.
  • Або депозит розміщується під обумовлену ставку, але коли термін депозиту завершується, накопичені кошти повертаються на поточний рахунок. А от при знятті коштів з поточного рахунку є комісія, попри те, що ці кошти були на депозиті. І тоді реальна ставка за депозитом не така вже і приваблива.

Що робити? 

Перед тим, як розміщувати кошти на депозиті, з’ясуйте не тільки відсоткову ставку за вкладом, але й інші умови – чи можна зняти опцію автоматичної пролонгації, яким чином кошти з депозиту перераховуються на поточний рахунок, які комісії за зняття коштів тощо.

Читайте також: Знову позичати? За що і скільки власних коштів віддаватиме Львів аж до 2031 року

Сама свого часу наштовхнулась на те, що банк змінив тарифи за ощадним рахунком. Якщо я в межах 15 днів і зараховувала кошти на рахунок і знімала – була комісія за зняття коштів.

Якщо кошти були на рахунку більше 15 днів – то зняття вже було без додаткових комісій. Власне, банк таким чином продовжив термін перебування моїх коштів на рахунках. Добре, що мені ці гроші не були потрібні терміново. Але якщо б питання все ж «горіло» – я б втратила б всі вісотки, сплативши комісію.

Тож, як підсумок, щоб не втрачати зайвого у банківських послугах, потрібно:

  • Читати уважно договори і у випадку незрозумілих ситуацій просити банківського працівника надавати роз’яснення.
  • Періодично перевіряти тарифи на ті послуги, якими користуєтесь.
  • Пам’ятати про ст. 55 ЗУ «Про банки та банківську діяльність».
  • Звертатись до фінансових радників за порадою та роз’ясненнями.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!