Сім разів перевір, або Чи працюють народні методи лікування немовлят

15562 0
Тепла пелюшка сама по собі не допоможе від малюкових коліків, а малина і калина не порятують від застуди. Також не можна при закрепах немовлят використовувати мило, а при температурі розтирати дітей спиртом.

Численні ресурси та форуми матусь в інтернеті – нескінченне джерело порад з будь-якого питання. Проте серед масиву інформації можна зустріти не лише непрацюючі рекомендації, але й досить небезпечні. Тому не варто наосліп довіряти всьому почутому – краще перепитати у спеціаліста. Особливо, коли справа стосується догляду за новонародженим. Чи працюють народні методи лікування немовлят, розповідає лікарка-педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Марина Шамановська.

Про теплу пелюшку 

Доведено, що коліки є наслідком незрілості нервової системи та шлунково-кишкового тракту. Приблизно у 30% дітей етап дозрівання ШКТ супроводжується неприємними відчуттями в області живота. Проте слід зауважити, що діти сприймають біль не так, як дорослі.

Відомо таке явище, як алодинія, коли малюки відчувають сильний біль від зазвичай безболісних чи малоболісних природних процесів. Наприклад, немовлята можуть відчувати проходження газів та здуття живота як сильний біль, і дуже голосно реагувати на це, сильно плакати. Природно, що батьки шукають способи, як дитину заспокоїти. 

І в такому разі тепла пелюшка, напевне, краща за аптечні ліки від коліків. Погоджуюся тут з моєю колегою Оксаною Головчак, лікарем-педіатром дитячої поліклініки «Веселка», яка ставить під сумнів дію медикаментів. Зазвичай аптечні препарати проти коліків мають солодкий смак, і саме це, на нашу думку, відволікає дитину. Вона засмакувала й заспокоїлася, а батьки вважають, що ліки подіяли. Якби ці солодкі сиропи справді впливали на причину коліків, це мало б ставатися через годину-півтори, коли препарат потрапить у товстий кишківник. Але ж вони починають діяти, тільки-но потрапляють до рота. Тому секрет не в тому, що ліки зменшили болісні відчуття, а в тому, що дитина відволіклась на солодке. Але чи потрібне воно малюкові?

Тут пелюшка якраз може бути більш дієвою, але не сама по собі. Заспокійливий ефект матиме тепло, яке відчує малюк, а також ваші погладжування, носіння дитини на руках. Доречно буде й прикласти немовля до грудей або запропонувати йому соску – це чудовий заспокійливий засіб, адже процес смоктання зменшує больовий синдром під час коліків.

Про клізму від закрепу

Щоб говорити про ефективність цього методу, слід розуміти природу речей. У новонароджених може траплятися явище дисхезії, коли малюк плаче протягом 20–30 хвилин, напружується, хоче сходити в туалет, випустити гази, але йому це не вдається. Батьки зазвичай сприймають це як закреп, але насправді у майже 100% випадків все закінчується процесом дефекації рідкої кашеподібної консистенції.

Педіатри у «Веселці» зіштовхуються з такими скаргами дуже часто, тому ми пояснюємо батькам, як діяти, щоб допомогти і не нашкодити дитині, адже деякі методи дуже небезпечні. Наприклад, застосування мила. Луги, що містяться у милі, можуть призвести до опіків слизової прямої кишки малюка. Крім того, якщо часто застосовувати газовідвідну трубочку або гліцеринову свічку, ставити мікроклізми, дитині важко буде набути навички самостійної дефекації. Це може призвести до проблем, пов’язаних з туалетом, у старшому віці.

Справа в тому, що у новонароджених ще немає синхронної роботи мозку і тіла. Як це працює? У прямій кишці назбируються калові маси, йде сигнал до мозку, який, у свою чергу, відправляє сигнали в ділянки малого тазу про потребу випорожнення. Анус при цьому мав би розкритися, щоб дитина покакала, але замість того напружуються животик та анус, підтягуються ніжки, і в такому стані дитина не може ні випустити гази, ні сходити в туалет. Для батьків це виглядає як закреп та сигнал про допомогу, але зазвичай втручання в процес може радше нашкодити, ніж допомогти, адже у такий спосіб новонароджені вчаться ходити в туалет. Як правило, на здобуття такої навички їм потрібно до 6 місяців. Якщо ж такий стан турбує батьків, краще звернутися до педіатра для немовлят. Лікар на індивідуальному прийомі більш детально пояснить, чому саме так відбувається і як краще діяти.

Про спиртові розтирання при високій температурі

Таку пораду теж можна зустріти на батьківських форумах та почути від бабусь. Проте педіатри для немовлят не втомлюються попереджати, що це небезпечно. У діток дуже ніжна шкіра, тому їх в принципі не можна розтирати, а тим паче алкоголем чи оцтом. Це може спричинити опіки шкіри. Особливо це небезпечно, якщо є порушення цілісності епідермісу (подразнення на шкірі), прояви висипу, дерматиту.

Тим паче, не можна використовувати алкоголь всередину (як не дивно і прикро, таку народну пораду теж можна почути) – це недопустимо в педіатричній практиці. Навіть невелика доза алкоголю може викликати незворотні пошкодження головного мозку, нирок та печінки малюка.

Моя колега педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Оксана Головчак також звертає увагу батьків на те, що під час спиртових розтирань діти вдихають пари, що також може спричинити отруєння. Якщо потрібно прискорити охолодження тіла, краще просто змочити шкіру малюка водою – так вона швидше віддаватиме тепло. Крім того, у разі високої температури дитині слід давати багато пити та не перегрівати її.

Про калину і малину 

Це одна з небагатьох бабусиних порад, що може бути використана у лікуванні застуд, але у поєднанні з класичним лікуванням. Пацієнтам, котрі приходять до нас в поліклініку «Веселка» з симптомами респіраторної інфекції (температурою, кашлем, виділеннями з носа), ми можемо рекомендувати пити теплий чай з калини або малини. Ці ягоди, як і лимон, є джерелом вітаміну С та інших вітамінів та корисних мікроелементів. Крім того, малина сприяє потовиділенню. Якщо при респіраторно-вірусних інфекціях є деручий сухий кашель, можна пити тепле молоко з маслом, розсмоктувати какао-масло.

Такі народні методи доречні, проте покладатися лише на них замало. У разі застуди слід звернутися до лікаря, щоб встановити точний діагноз та призначити відповідне доказове лікування. Це важливо, щоб не пропустити серйозні запалення, бактеріальні хвороби.

Для профілактики грипу педіатри радять загартовувати імунітет дитини, забезпечувати здорове повноцінне харчування та робити щеплення. У дитячій поліклініці «Веселка» можна, наприклад, зробити щеплення від грипу дітям віком від 6 місяців.

Про щеплення

Серед батьків можна зустріти думку, що багато щеплень втратили актуальність через те, що якісь хвороби не страшні або не поширені в нашій країні. Проте, на жаль, дифтерію та скарлатину ми зустрічаємо не лише у казці про Айболита. Що вже казати про кашлюк, туберкульоз та інші, більш поширені у нас хвороби. Щеплення дозволяє захистити дитину від важких недугів, для яких наразі не існує специфічного лікування, та які мають серйозні наслідки для здоров’я та несуть ризики для життя.

На сьогодні щеплення – це єдиний науково доведений ефективний спосіб специфічної імунопрофілактики. Це означає, що захиститися від конкретної інфекційної хвороби можна лише за допомогою вакцини. Всі інші методи, наприклад, гігієнічні заходи, соціальна дистанція, носіння масок не є специфічними, не стосуються конкретної хвороби та не є на 100% ефективними.

Що стосується ризиків, то як пояснює мій колега алерголог, завідувач відділенням дитячої поліклініки «Веселка» Андрій Юрас, антибіотики, нестероїдні протизапальні, протигрибкові засоби несуть у кілька сотень чи навіть тисяч разів вищий ризик анафілактичної реакції, ніж вакцинація. Зазвичай педіатри відразу попереджають батьків та роблять відповідний запис у картці пацієнта, якщо є якісь протипоказання, наприклад, через неврологічний діагноз. Але це рідкісні випадки, тоді як більшість дітей можуть бути вакциновані задля профілактики специфічних та мало- чи невиліковних хвороб.

Звичайно, наші лікарі-педіатри дитячої поліклініки «Веселка» завжди раді допомогти з визначенням необхідних щеплень та складанням графіка вакцинації дитини відповідно до її віку та стану здоров’я, звертайтеся за телефонами +38 (067) 343 29 11 або +38 (050) 343 29 11.

Марина Шамановська, лікар-педіатр дитячої поліклініки «Веселка»

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!