Як пандемія вплинула на настрої та очікування абітурієнтів або Що виші мають взяти на озброєння

3221 0
Поведінка абітурієнтів, а, особливо, їх батьків, буде змінюватися. Тепер вступників цікавитимуть не лише предмети ЗНО та бали для вступу, але й безпека та якість навчання у нестабільних умовах.
Фото: uk.etcetera.media

Фото: uk.etcetera.media

Цьогоріч випускники шкіл вступали до ЗВО абсолютно в інших та незвичних умовах. У результаті Covid-19 ЗНО та вступну кампанію перенесли, що однозначно вплинуло на абітурієнтів. Цьогоріч перед початком вступної кампанії лише 60% випускників вважали себе щасливими (на противагу 80% у попередні роки). Такі цифри демонструє опитування Інституту міста в партнерстві з Українським католицьким університетом. Про те, як змінились настрої та очікування абітурієнтів, розповідає Анна-Юстина Турчиновська, керівниця відділу рекрутингу абітурієнтів УКУ, соціологиня.

Як зазначає Тетяна Приходько, соціологиня Інституту міста, перед початком вступної кампанії була велика кількість припущень, чи зміниться щось у поведінці абітурієнтів та їхніх батьків. Третина опитаних (29,4%) вказали, що пандемія вплинула на їхні плани здачі ЗНО та вступу до вищих освітніх закладів. І розпочати офлайн навчання були готові не всі абітурієнти, зокрема кожен десятий (10,2%) декларував свій намір відвідувати ЗВО за умови, коли почуватиметься безпечно. Водночас 73,9% готові були розпочати офлайн навчання відразу після повідомлення адміністрації ЗВО.

Цього літа велися активні дискусії щодо доцільності проведення ЗНО та його скасування. Так, справді система із ЗНО не повністю ідеальна та потребує вдосконалення. Проте це краще, що ми можемо мати зараз при вступі. Нам було цікаво, що ж думають самі вступники – 65% випускників шкіл погоджуються, що ЗНО – це рівність між усіма абітурієнтами при вступі до ЗВО. Вже другий рік поспіль Умовами прийому пропонується мотиваційний лист, як ще один інструмент вступу. І це насправді питання, як кожен заклад вищої освіти скористається такою можливістю: чи допоможе це обрати ще більш вмотивованих вступників або ж, навпаки, стане елементом корупційного вступу.

Як карантин позначився на підготовці до ЗНО

Ми припускали, що рівень балу ЗНО також буде нижчим через стрес абітурієнтів, неможливість підготуватися до ЗНО у звичному форматі та загалом повну невідомість, як буде відбуватися вступ 2020. До моменту здачі ЗНО близько 48,8% абітурієнтів були переконані, що зможуть набрати достатню кількість балів, щоб навчатися у ЗВО за кошти держзамовлення. Показово, що кожен п'ятий із абітурієнтів (22,3%) ще до проведення ЗНО припускав, що навчатиметься на платній формі.

Читайте також: «Спершу хвилювалась, що без репетитора». Історії львів’ян, які найкраще склали ЗНО

Офіційні результати показують позитивну картину: випускники 2020 краще склали ЗНО, аніж у 2019 році (практично у всіх предметах зріс відсоток учасників ЗНО, які пройшли пороговий бал, а також зросла кількість випускників, які склали ЗНО на 200 балів).

Період подачі документів в УКУ став насправді моментом, коли ми вперше зустрілися з нашими абітурієнтами від березня. І, на наше здивування, їхня модель прийняття рішення кардинально не відрізнялася від вступників попередніх років. У пріоритеті були питання щодо вступного балу, шансу на вступ, отримання знижки на навчання та проживання у студентському гуртожитку (Колегіумі). Натомість формат навчання, рішення університету в період карантину не були у топі питань за спостереженнями усіх працівників приймальної комісії.

Чи змінилась якість викладання у школах

Ми також вирішили запитати наших респондентів про рівень викладання в часі пандемії. І ось тут цифри насправді нас здивували. 77% випускників шкіл кажуть, що, порівняно з докарантинним періодом, якість навчання погіршилася, для 17% вона не змінилася і лише 1% вважає, що якість навчання покращилася. Ці цифри стосуються весни 2020, коли усі протягом декількох днів мали змінити формат навчання і перейти в онлайн-простір. Тоді, очевидно, потрібно було трохи часу, щоб освоїти базові онлайн-інструменти, особливо вчителям. Нам буде цікаво порівняти ці цифри з оцінкою учнями рівня викладання у осінньому семестрі 2020. Як бачимо, ситуація абсолютно не покращується і частина шкіл вже розпочинають дистанційне навчання, незважаючи на двотижневі канікули.

Читайте також: Важливо дивитись в очі. Як карантин змусив львівських вчителів йти в онлайн

До прикладу, в УКУ ми запропонували нашим студентам та викладачам обрати формат навчання, який для них буде зручнішим. У результаті, деякі студенти залишились вдома та продовжують навчатися онлайн, а частина – приїхали в Університет та відвідують заняття в аудиторіях з дотриманням усіх карантинних вимог. Протягом літа особливо велике завдання стояло перед викладачами – розробити свої навчальні курси, щоб можна було поєднувати викладання в аудиторії і одразу залучати до заняття студентів, які підключені через онлайн-зв’язок. Така співпраця адміністрації, викладачів та студентів, сподіваємось, може покращити показник щодо різкого зниження якості викладання у школах також.

Ми переконані, що нас чекає не менш важкий навчальний рік, що вже розпочався та вступна кампанія. Ми цілком усвідомлюємо, що поведінка випускників шкіл та абітурієнтів, а особливо їх батьків, буде змінюватися. Тепер вступників цікавитимуть не лише предмети ЗНО та бали для вступу, але й, перш за все, безпека та як заклади освіти забезпечують якість навчання в такому нестабільному світі, який вже точно буде поєднаний із онлайном та діджиталізацією.

Читайте також: Коли почнеться реєстрація на пробне ЗНО-2021

Примітка: Опитування проведено Інститутом міста та Українським католицьким університетом упродовж серпня 2020 року. Об’єм вибірки: 400 абітурієнтів/ок Львова, віком 17 років. Квоти: стать, вік і район навчання. Метод: анкетне опитування. Похибка вибірки для показників 50% не перевищує 4,6%.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!