Як я шукала для дочки школу у Лондоні

8202 0
Брендовані шкарпетки, безкоштовний пластилін, платня за прогули та інші цікавинки британської освітньої системи.
Фото: highclareschool.co.uk

Фото: highclareschool.co.uk

Екс-керівниця львівського офісу міста літератури ЮНЕСКО Ольга Муха переїхала з родиною до Лондона. Вже перша частина історії про те, як вона вибирала школу для дочки, змушує відчути різницю.

У Британії діти йдуть до школи в чотири роки. Нам це дуже пасує, бо моя дочка Ева хоче вчитися вже й негайно, а я – працювати, ясна річ. З садками ж тут ситуація, гм… своєрідна.

Якщо хочете потрапити до школи з вересня 2018 року, слід зареєструватися у спеціальній системі до 15 січня, завантажити туди свої документи й вибрати школи у своєму районі. Обрати можна щонайбільше шість шкіл, ранжувавши їх за пріоритетністю. Відстань до школи, крім вимог медичного та соціального штибу, є визначальним критерієм при виділенні місця. Тому з вересня до грудня попереднього року батьки ходять по всіх доступних школах на спеціальні екскурсії, адже потім всередину вони не потраплять, хіба що на шкільний концерт.

Перед тим слід ретельно вивчити сайти шкіл.

Наприклад, ланчі в молодшій школі всюди безкоштовні, але меню може сильно відрізнятись – від щоденної піци до зразкової веганської їжі. Також слід звернути увагу на позакласні заняття. Нам особливо сподобалася шекспірівська драма і стрільба з лука. Важливі й цінності, які для школи є пріоритетними – це може бути як турбота про довкілля, так і підтримка британських традицій, серед яких єдність у розмаїтті. На загальнодержавному рівні підтримують «10 000 кроків на день», «пішохідні середи», пиття питної води та ще купу всяких речей, продиктованих здоровим глуздом.

Слід також звірити освітній рейтинг шкіл. Це робиться дуже просто: є спеціальні сервіси, які підтягують усі результати перевірок, рахують відстані, окремо виводять показники за різними предметами тощо. До речі, EAL-учні (себто ті, для яких англійська не рідна – English as Additional Language) зазвичай мають вищі середні показники. Їхня кількість у кожній школі теж порахована, як і кореляція з оцінками.

Читайте також: Чому я хочу залишити «День знань» у минулому

Ми написали в усі вибрані школи про те, хто ми такі й чого очікуємо від школи – і отримали у відповідь час індивідуальних шкільних турів. Конче треба сходити бодай на один груповий, аби звірити запитання від місцевих батьків: розклад шкільних поїздок, теми концертів, хто привозить їжу, коли розпродажі шкільної форми, відсоток прогульників.

Шкільна форма обов’язкова й окрема для кожної школи. Все брендоване, у деяких навіть шкарпетки. Слід відразу купити літню, утеплену, спортивну форми та брендовану сумку-папку, бо рюкзаки в молодшій школі заборонені. До папки влізає зошит і одна книжка, яку треба читати перед сном.

Стартовий набір коштує близько 50 фунтів, а до того ще треба докупити ланчбокс і пляшку для води. Зате все решта – включно з кольоровим папером, пластиліном, підручниками-зошитами і що там іще буває – безкоштовне.

Читайте також: Твердість характеру замість IQ. Чого українська школа може навчитись в американської

Додатково оплачуються позаурочне навчання, поїздки і… прогули. До школи слід прийти між 8:00 та 8:50 – кожна школа призначає свій час. Прийти між 9:00 та 9:15 вважається запізненням – впускають через адміністрацію. З 9:30 – уже прогул. Якщо ваша дитина пропускає заняття з поважних причин, слід зателефонувати до 9:30 і повідомити причину. Поважними причинами вважаються серйозні захворювання (за українськими стандартами – практично передсмертний стан, бо кашель, нежить і гарячку тут серйозними не вважають), сімейні обставини (ну, ви зрозуміли – хтось помер чи народжує дитину) або релігійні обов’язки – великі свята, які тут не належать до державних. І все.

Поїздка на канікули в час навчання коштуватиме батькам близько 60 фунтів на день. Якби в нас були такі порядки, свого часу наші батьки збанкрутували б іще до кінця першого класу. Зате закінчуються заняття у школі одночасно в усій країні – о 15:15, і це мегазручно.

А ще для першачків є період адаптації, коли спершу вони приходять на кілька годин, а ще, а ще… Але про це пізніше. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!