фото: Надя Марченко

фото: Надя Марченко

Андрій Садовий: Львів отримає той, хто матиме потенцію керувати

5699 0
Tvoemisto.tv розпитало міського голову Львова та претендента на посаду президента Андрія Садового про проблеми, з якими залишиться Львів, активність після виборів та про те, хто постить жарти в його Instagram.

Про сміття і маршрутки 

Андрію Івановичу, ви на посаді міського голови Львова понад 12 років. Що вам вдалось зробити за цей час?

Публічне управління. Це приклад для всіх міст, для всієї України, коли громада має вплив на рішення, як приймаються в місті, коли є довіра, побудована на співпраці громадських організацій, підприємницьких кіл, наукових середовищ і міської ради.

Довіра є тим фундаментом, який дозволив нам збудувати прекрасні стосунки з Європейським  банком реконструкції та розвитку, який є найбільшим партнером Львова. Завдяки йому ми отримуємо непогане фінансування для інвестицій в інфраструктурні проекти.

Але це ж кредитні кошти.

Ми також отримуємо велику частину грантових коштів. Якщо ці кошти об’єднати з кредитними, то стане зрозуміло, що ми кредитуємось під 1% річних. Жодна країна світу таких можливостей не має. Якщо кредит видається більше, ніж на 10 років, це вже не кредит – це інвестиція, тому що інфляція з’їдає проценти і тіло кредиту. Вартість матеріалів і вартість робочої сили зростає набагато скоріше, ніж ті самі проценти, тому це вигідно для міста.

А що не вдалось?

Я, можливо, нетиповий політик. Я маю честь представляти  громаду. Якщо щось вдалося – це успіх громади, якщо ні – мої особисті недопрацювання.

Які б ви назвали зараз больові точки львів’ян, що в місті не вирішені?

Немає такого, що не вирішено. Є те, що ми хочемо покращити, – як ситуацію з громадським транспортом. У цьому році ми отримаємо 150 автобусів і 50 трамваїв, на 50 тролейбусів оголосили тендер. Ще 100 автобусів ми хочемо купити в наступному році і плануємо замовити 100 електробусів.

Нещодавно ви обіцяли, що Львів стане першим містом в Україні без маршруток. 

Ми собі поставили таку мету, і ми до неї чітко йдемо.

Коли це станеться?

Транспорт, що ми маємо сьогодні, і той, що докуповуємо, впливає на ситуацію. Ми не можемо сказати приватним перевізникам: все, від завтра вас не буде. Ми їх стимулюємо до того, щоб вони також закупили великі автобуси – нехай працюють на ринку, аби не шантажували місто. Якщо вони будуть порушувати правила, ми зможемо дуже легко з ними розпрощатись. Бо сьогодні, якщо ми говоримо: «друже, ми з тобою розриваємо угоду», він може подати до суду. З іншого боку – ми не маємо автобусів, щоб поставити на всі маршрути.

Тобто наразі ви не можете чітко сказати, через скільки років Львів стане містом без маршруток?

Я хотів би це зробити до кінця 2020 року. Сподіваюсь, що за каденції теперішньої міської ради ми зробимо все, щоб після виборів до органів місцевого самоврядування мати кардинально іншу ситуацію.

Другою больовою точкою для львів’ян є сміття. Чи надалі Львів платить області за вивезення, і скільки це коштує?

Насправді область з нас бере гроші, щоб не блокувати вивезення сміття. Область дві третини коштів тратить на свої цілі, одну третину – на перевізників. Це шантаж, плата за те, щоб бути в безпеці. За день ми платимо за це мільйон гривень. Ми робили десятки запитів в обласну адміністрацію, куди йдуть ці кошти, але вони відмовляються нам повідомляти.

Не так давно ви також заявили, що Львів стане першим містом в Україні, яке збудує сміттєпереробний завод. Коли чого очікувати?

На сьогодні акцептовані 12 компаній з 11 країн світу, які подалися на тендер. Європейський банк найближчими днями має озвучити короткий список, це буде 4-5 компаній, які змагатимуться за право будувати завод. На це зарезервовано орієнтовно 25 мільйонів євро.

Це кредит чи грант?

25 мільйонів євро кредиту і 10 мільйонів грантових коштів. Це на рекультивацію полігону і на будівництво заводу. Але кінцева ціна заводу буде відома тоді, коли вже буде рішення по тендеру.

Яким чином ви домовлятиметесь з тими мешканцями, які проти будівництва заводу на Пластовій?

95% львів’ян підтримують наше рішення.

Ви справді маєте такі дослідження?

Так, це опитування громадської думки, які ми проводили, спілкуючись з різними середовищами. Є невелика кількість людей, які завжди проти, які говорять: будуйте не у Львові, будуйте в Тернополі.

Про добрих інвесторів

А чи подобається вам те, як зараз розбудовується Львів?

Чаплінський (головний архітектор міста – ред.) робить максимум, щоби ті нові будівлі, які сьогодні зводяться, були комфортними для мешканців і мали естетичний зовнішній вигляд. Тому що початкові проекти, які дуже часто презентуються для містобудівельних рад, є, чесно скажу, сирими і слабкими. Але система архітектурних конкурсів, дуже часто міжнародних, якими послуговуються наші будівельні компанії, дає надзвичайно позивний результат.

Ми говоримо зараз про зовнішній вигляд, але так само до міста заходять різні інвестори. Чи кожен з них є добрим?

Міська рада не має права обмежувати. Є Закон України, який це регламентує, і він справді діє в інтересах забудовників, а не громади міста. Вони мали надзвичайно великий лобізм при голосуваннях у Верховній Раді, при рішеннях, які приймаються в Міністерстві регіональної політики. Коли часом бачу погодження, яке видає Міністерство культури на ті чи інші реконструкції або новобудови в центральній частині, то хапаюсь за голову. Зараз вже трохи спокійніше.

Свого часу Прагу активно скуповував російський бізнес. Львів зараз також дуже привабливий.

Якщо говорити про забудовників, то я не думаю, що вони готові робити зло для міста.

Львів’яни активно обговорювали відкриття «Банк Готелю», дивуючись, що його власник – колишній працівник КГБ. Тим часом ви влаштували там прийом з нагоди Дня міста…

Так, я дуже задоволений архітектором, який проектував цей готель – це пан Кудін, а його дружина займалася дизайном. Більш перфектної реставрації будівлі, яка є пам’яткою архітектури, я, чесно кажучи, у Львові не бачив. Це зроблено настільки правильно і досконало, що я вважав за потрібне презентувати цю будівлю громадськості і зробити там прийом. Там було інвестовано, здається, близько 20 мільйонів доларів. Це дуже правильна інвестиція з точки зору міста: створили робочі місця, а цей готель поповнив готельний фонд міста.

Хто власник? Я, чесно кажучи, до кінця і не знаю. Був один чоловік на відкритті. Я не залажу в минуле, як він заробляв ці гроші. Якщо людина все робила в рамках чинного законодавства, то, будь ласка, інвестуйте, вкладайте кошти.

Неподалік цього готелю у Львові планували збудувати підземний паркінг. Чи справді його збудують?

Я би дуже хотів. Наразі є велике бажання збудувати підземний паркінг під площею біля університету Івана Франка. Поліція – за, залізниця – за, студенти – за. Є трішки проблеми з ректоратом, значна частина якого вагається. Хоча всі ці структури, які я перерахував, генерують десятки і сотні машин, а іншого місця для паркування там немає. Якщо там не збудувати паркінг, то ця частина міста перестане бути комфортною. Мені важко зрозуміти хвилювання колег, бо проектний процес і будівельні роботи будуть робити компанії з великим досвідом, які подібні проекти реалізовують у столицях європейських міст.

Тобто вже відомо, яка б компанія це робила?

Є охочі, які готові вкладати кошти і будувати. Але має бути згода університету, яку ми поки що не отримали. Місто буде проводити інвестиційний конкурс, але ми зможемо його оголосити після згоди ректорату. Можливо, вони очікують результатів нових виборів ректора.

Про вибори, Святослава Вакарчука та утримання сім’ї  

Очевидно, що не всі кандидати отримають перемогу на виборах. Чим займетесь після виборів президента? Активно готуватиметесь до парламентських перегонів?

Та ні, я маю намір перемогти і переїхати на роботу до Києва на наступні десять років.

Які ваші очікування щодо місць у Верховній Раді?

Мінімум сто депутатських мандатів.

З ким би ви хотіли співпрацювати у парламенті? У кулуарах говорять, що Святослав Вакарчук має шанс завести свою партію до парламенту…

Ми зі Славком мали декілька фундаментальних розмов, і я переконаний, що він повинен активно долучатись до життя нашої країни, тому що він має довіру. І цю довіру треба сьогодні використати, щоби більше якісних позитивних людей були в парламенті.

Хоча наразі невідомо до кінця, яка буде формула на парламентських виборах. На сьогодні блоки не є акцептовані. Я взагалі прихильник однієї потужної партії, яка мала би об’єднати всі антикорупційні сили.

Ви справді вірите в таке об’єднання?

Ми мусимо об’єднатись, нас життя змусить. Серед тих 300 партій 95% обслуговують олігархів. З ними все зрозуміло, але ця невелика інша частина має бути разом.

Якщо послухати радіо, яке належить вашій дружині, то може скластись враження, що ви про щось домовились із Юлією Тимошенко.

Ні, у мене немає ніяких домовленостей ні з нею, ні з іншими політиками. Очевидно, вони домовились із медіа в межах чинного законодавства. Я принципово не втручаюсь і не буду втручатись у діяльність медіа. Катерина також. Катерина є власницею, але вся операційна робота лежить на директору Романові Андрейку. Він має здоров’я і потенцію робити свою роботу добре. Це фактично дає можливість утримувати нам сім’ю. Іншого джерела доходу у нас немає.

Про майбутнього міського голову Львова та Instagram дружини

Андрію Івановичу, ви зараз дуже активно використовуєте всі канали промоції та комунікації. Навіть ваша дружина жваво веде Instagram kit_u_sadu (дівоче прізвище дружини Садового – Кіт, – ред.), там є хештег #підтримуючоловіка. Вона сама пише пости?

Сама. Ми з нею мали спільну поїздку на Схід у серпні, вона там ніколи не була. Вона вперше побувала у Краматорську, Слов’янську, вперше у своєму житті з’їздила зі мною в Суми, Полтаву. У Харкові вона була ще студенткою Академії мистецтв, тому в неї велике бажання пізнати Україну.

А ваш профіль в Instagram ви теж самі ведете? Недавно там з’явився жарт, що Львову варто відкопати Полтву.

Я його погоджую. Усі меседжі, які ви бачите в мене на Instagram чи Facebook, – наша спільна творчість. Дружина веде свій Instagram сама, а з моїми дописами мені допомагають колеги, бо деколи дуже важлива оперативність.

 

 

 

Зараз усі у вас запитують, хто буде наступним міським головою Львова. Хоча обирати будуть львів’яни…

Так, обирати мають львів’яни, я розраховують на їхню мудрість. Звичайно, я підтримаю одного з кандидатів і буду робити все можливе, щоб він переміг. Це буде та людина, яка буде на той час найбільш готова керувати містом.

Кажуть, що такого кандидата наразі немає, і ви зараз приглядаєтесь.

Це правда. Для мене дуже важливо, щоб ця людина була готова керувати і мала потенцію нести на собі таку велику ношу. Це непроста робота – бути міським головою найбільшого україномовного міста світу. Воно часто є джерелом енергії, але водночас може бути великою пороховою бочкою.

Світлана Жаб'юк,

фото Наді Марченко

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без покликання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!