Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

«20 років вже тут збираємось». Як сьогодні працює книжковий ринок біля Федорова

4832 0
Цьому букіністичному ринку вже близько двадцяти років. Акуратно розкладені книги по всій площі дуже органічно доповнюють образ першодрукаря Івана Федорова. Але до 1977 року тут не те, щоб не було букіністичного ринку, тут не було і самого пам’ятника. Tvoemisto.tv розповідає, як книжковий вернісаж виглядає сьогодні і що тут можна купити.

«До 1977 року там все виглядало зовсім інакше. Був скверик і дорога від вулиці Руської вздовж Успенської церкви і аж до Королівського арсеналу. Навколо скверика була дорога, по якій можна було їздити. У 1977 році були виділені великі кошти на реконструкцію та вивчення цієї локації. Згодом там встановили пам’ятник Івану Федорову. Хоча першодрукарем він не був. Просто він приїхав з Москви, тому його назвали першодрукарем. Ще сто років до нього Степан Дропан подарував свою друкарню Свято-Онуфрієвському монастирю. Федоров лише відновив книгодрукування», – розповідає Tvoemisto.tv львовознавець Петро Радковець.

Почалося все у 90-х роках. Були важкі часи і люди почали продавати все, що було вдома, у тому числі і книжки. Спочатку збиралися на Вернісажі або ж у скверику біля Федорова. Згодом саме на Підвальній сформувався «блошиний» ринок. І таким чином, там започаткувалася своєрідна тусовка. Петро Радковець розповідає, що сьогодні туристам подобається це місце.

«Я бачив там навіть стародруки. Якщо вам потрібна якась книга, а її там немає – треба поговорити з тими людьми, що там працюють, і вони вам її принесуть», – посміхається львовознавець.  

Як книги потрапляють на цей ринок? Хтось позбувається старої бібліотеки, хтось вже не бачить сенсу у прочитаній книзі, хтось не має місця для своєї книжкової колекції. Тут можна побачити дитячі книги, жіночі романи, історичні твори, молитовники польською мовою або ж навіть книги XIX століття на німецькій мові. Виявляється, тут можна знайти дуже цікаві і рідкісні екземпляри книжок, яких вже у магазинах не побачиш.

Якраз спостерігаю за молодиком, який щось видивляється серед розмаїтих палітурок книг. Каже, що шукає книжки видавництва «Каменяр».

«В магазинах вони вже не продаються, а тут якраз можна ще знайти їх. Мені тут якось вдалося придбати книгу «Дужим помахом крил». Це книга про Листопадовий Чин та війну у Львові між поляками та українцями», – розповідає хлопець Василь і показує своє сьогоднішнє надбання.

Василь каже, що нещодавно за 120 гривень купив тут п’ять рідкісних історичних книжок. Одна з них – «Історія України» Кропивницького. Хлопець говорить, що полюбляє заходити на цю локацію та купив вже тут близько 50 книжок, переважно історичних.

«Раніше в центрі Львова був свій колорит. Зараз він втрачається. Тому що відкривається все більше ресторанів, хостелів і все менше мешкає львів’ян в центрі. В підсумку центр міста перетворюється на туристичну бутафорію. А такі місця, як це – несуть ще атмосферу, яка пов’язує мене з моїм дитинством. Тому я не втрачаю нагоди зайти сюди щоразу, коли я в центрі», говорить він.

На цьому книжковому вернісажі можна зустріти ще людей, які продають книги ще з самих початків зародження букіністичного ринку.

«Двадцять років ми вже тут збираємось, продаємо книжки. Спочатку районна адміністрація була проти того, що ми тут продаємо книги. Але ми створили Товариство з охорони книжкової спадщини міста Львова. І наразі нас лишили в спокої. На сьогодні цей простір можна побачити навіть в європейських путівниках», – розповідає старожил книжкового ринку Олександр.

Каже, що за період його роботи тут він зустрічав книги і 1600, і 1700 років. А коли виносили книги з Гарнізонного храму Петра і Павла, то на цьому блошиному ринку можна було побачити багато вартісних друків. Але, на жаль, багато книжок зі сховища храму пішли на макулатуру.

«Там були книги з приватних польських та австрійських бібліотек, але вони так там і лежали не обліковані. І тому як люди перевозили їх, то вони їх або викидали, або забирали собі», – розповідає Олександр.

За словами продавців книжок, старими, а особливо старовинними книгами, дуже цікавляться іноземні туристи. Приходять і поляки, і німці, і турки, і навіть китайські туристи. Тому через карантинні обмеження покупців стало набагато менше за останній рік.

Також чоловіки обурюються, що серед покупців мало молоді. Кажуть, що хотілося би, аби молоде покоління більше цікавилось книгою. 

На «книжковому вернісажі» можна придбати книгу навіть за 5 гривень – це менше, ніж сьогодні коштує проїзд в трамваї чи тролейбусі. 

До того ж, оскільки у Львові не прижився буккросинг, такий ринок старих книжок міг би стати прекрасною альтернативою світовому руху. Адже тут можна не лише прийти та недорого придбати книгу, а й віддати на продаж свої, які вже не потрібні у домашній бібліотеці або давно прочитані, тому припадають пилом на полицях. 

Анна Чистякова

Фото: Катерина Москалюк, Анна Чистякова, Центр міської історії 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!