Уся країна дивиться, якими будуть вибори у Львові. Розмова з Олегом Синюткою

3833 0
Tvoemisto.tv в один день поспілкувалось з Андрієм Садовим і Олегом Синюткою – кандидатами на посаду голови Львівської ОТГ, які вийшли у другий тур виборів. Сім років вони працювали у тандемі у міській раді Львова: Андрій Садовий – головою, Олег Синютка – його незмінним заступником. Але у грудні 2014 року їхні шляхи розійшлися. Сьогодні вони – опоненти. Ми поговорили з обома кандидатами про їхнє бачення «львівської господарки», про політику та про особисті цінності. Пропонуємо розмову з народним депутатом, кандидатом на посаду голови Львівської ОТГ Олегом Синюткою.

У четвер, коли відбулись обидві розмови, стало відомо, що передвиборчі дебати між кандидатами таки мають відбутись – 18 листопада на Суспільному телебаченні. До цього часу вони понад два тижні обмінювались заявами про дебати та кожен з них натякав на те, що опонент боїться дебатувати. Тож спочатку говоримо про це.

Чому так довго тривали суперечки про дебати? Це була гра для підсилення позицій?

Я з дебатами визначився ще перед першим туром – ще тоді запрошував свого опонента до публічної розмови. Дебати мають пройти відповідно до законодавства. А на Суспільному, що очолюють родичі міського голови, можуть бути не дебати, а програма. Я, звичайно, візьму у ній участь, але мають відбутися і справді публічні дебати.

Як можете охарактеризувати вашу виборчу кампанію та кампанію опонента? Ідеться про одні і ті ж речі, що турбують людей, але ви більше робите наголос на ідеології.

Між нами дуже велика різниця – як між говорити і робити. Не можна 15 років іти до людей з одними і тими ж обіцянками. Я хочу запропонувати людям інші речі: якщо це можливо – зробити, а ні – сказати чесно, що ні. Я мав майже 150 зустрічей у дворах і говорив з людьми про системні речі, які я буду впроваджувати. Не повинно в місті все залежати від однієї особи – міського голови. Він має відповідати за все, але його задача –  зорганізувати людей, щоб функціонувала система.

Наші читачі найбільшими проблемами у місті назвали мобільність, транспортні проблеми. Які тут системні речі пропонуєте?

Перше питання, що визначає транспорт, це питання забудови Львова і Генерального плану розвитку міста. Те, що сьогодні зроблено, буде тяжко виправити – 130 забудов  за 2,5 роки з'явились усупереч Генплану і в результаті ми маємо транспортний колапс, проблеми зі школами і садочками. Перша річ, яку треба зробити – це зупинити хаотичну забудову і переглянути Генплан.

Друга річ – це реалізація транспортної програми, розкоркування міста. Ні для кого не секрет, що потрібно зробити – у наших європейських і навіть українських сусідів уже давно реалізували ці проєкти. Я зміню сутність системи громадського транспорту – не треба буде бігати за водієм і платити йому. Оплата має відбуватись з єдиного рахунку комунального підприємства за кожен кілометр, який проїде транспортний засіб. Тоді у водія буде три завдання: щоб транспорт був справним і чистим, проїхати свій кілометраж відповідно до маршруту і проїхати його вчасно.

Читайте також: Великий бізнес вміє домовлятись. Чого очікувати від нової Львівської міської ради

Тоді не буде черги із перевізників до корупціонерів за кращим маршрутом і автобуси не будуть з’їжджати увечері, тому що їм невигідно їхати.

Інша річ, що стосується транспортної проблеми – це парковки. Міський голова тут не виконав жодної обіцянки, що давав п’ять років тому. Хоча я повинен бути об'єктивним, одну обіцянку він навіть перевиконав – у 2015 році він писав, що на магістральних вулицях треба сповільнити рух. Він його взагалі зупинив.

Треба будувати і нові вулиці. Коли я йшов із Львівської міської ради у 2014 році, то на дві третини була збудована дорога від кільця Кульпарківська – Наукова до Люблінської – Ряшівської. За шість років при бюджету у 3-4 млрд щороку – нічого не змінилось.

Також має їздити електротранспорт – і не білоруський, тому що це є шкідництво, а львівський.

Власне, замовлення зараз отримує львівський «Електрон».

Ні, якщо ви вийдете на вулиці міста Лева, то побачите МАЗи – виробництва Мінська.

Був такий прецедент.

Це не просто прецедент, це транспорт, який закуплений в обхід тендеру за лізинговою схемою і за ціною вищою, аніж коштує «Електрон».

Читайте також: Що обіцяють Садовий і Синютка зробити для вирішення транспортної проблеми. Аналіз програм

Повернімося до забудови – як ви будете це виправляти? Друге питання – від партії «Європейська солідарність» в міську і обласну ради потрапили кілька великих забудовників. 

Я повинен бути чесним з людьми – ми не зможемо знести вже зведені будинки, тому що львів’яни вклали у них свої кошти. Але там, де видані дозволи забудовувати парки, сквери, дитячі майданчики – цього просто не буде. Ми припинимо так зване ущільнення забудови, коли на прибудинковій території виростає бетонний монстр без паркінгу, без школи, садочка, без розуміння транспортної проблеми, без забезпечення роботою людей.

А щодо забудовників, я шість років працював заступником міського голови, чотири роки і 5 місяців – головою ОДА. Назвіть, будь ласка, хоча б одне рішення, через яке мене можна було б звинувачувати у «відкатах», лобіюванні незаконних схем, виданні дозволів за корупційними схемами. Якщо люди оберуть мене міським головою, то і члени партії, і не члени партії працюватимуть на однакових умовах. Ті люди, які ішли від ЄС, знають це краще за всіх інших.

Андрій Садовий говорить, що місто раніше не могло випливати на забудови, адже дозволи видавала Держархбудінспеція.

Міський голова лукавить. Коли я був головою ОДА, то спільно прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом ми передали інспекцію Держархбудконтролю у підпорядкування міської влади. На жаль, після цього незаконні забудови не припинились.

Читайте також: Хто став депутатом Львівської міської ради. Імена, біографії, статки, фото

У цьому, на мою думку, винні четверо людей – землевпорядник міста, головний архітектор, голова інспекції та міський голова. Жоден з них при моїй каденції не збереже посаду.

Тоді давайте поговоримо про вашу команду, тому що вам за неї нести відповідальність. Хто будуть ці люди?

Я представив усю команду, коли ми оголосили, що ідемо на вибори. Там є вчителі, лікарі, бізнесмени.

Хто у вас буде землевпорядником і архітектором?

Я маю кандидатури на ці посади, але перед призначенням поговорю з професійними середовищами – у Львові є декілька тисяч людей із архітектурною освітою.

Чи маєте кандидатури на посади ваших заступників? Назвіть хоча б кілька прізвищ.

Усі знають тих людей, з якими я працював. І до жодного із заступників голови ОДА за моєї каденції немає запитань. Я буду і в подальшому підбирати людей за такими критеріями – професійність, чесність, самовідданість і розуміння співпраці з людьми.

Тобто можна говорити про те, що з кимось із них ви б хотіли продовжити співпрацю?

Так.

Коли ви працювали у міській раді, то спільно з Андрієм Садовим розвивали концепцію Львова як туристичного міста. Але час пандемії показав, що тільки на це не можна робити ставку. Як далі буде розвиватися Львів? 

Коли понад десять років тому розробили стратегію розвитку Львова, то виділили два «локомотиви» – туризм і ІТ-галузь. Це було правильно – завдяки ним економіка Львова почала підніматися. Туди ми підключили і галузь освіти, зокрема – професійно-технічної. Але я попереджав ще 5 років тому, що зведення всієї економіки до двох галузей і відсутність диверсифікації – це серйозна загроза. На жаль, я не помилився.

Потрібно і далі розвивати туризм і ІТ, але ми повинні обов'язково розвивати машинобудування, приладобудування, творити відповідні кластери, що дадуть динаміку та диверсифікують ризики в економіці. Львів за 10 місяців недоотримав 750 млн гривень надходжень до бюджету – зокрема, через недиверсифіковану економіку.

Коли я працював в області, туризм також залишився пріоритетом, але ми побудували низку підприємств машинобудування і приладобудування – величезні компанії, які інвестували сюди кошти і де працюють декілька тисяч людей. Ми серйозно інвестували в агропереробку. Тож зараз на території Львівщини маємо диверсифікацію і бюджет області через пандемію втратив менше 200 мільйонів.

Львівська ОТГ – це не тільки Львів, це досить великі території, які мають багато давніх проблем. Звідки на це все брати кошти?

Наступний бюджет буде складним, зокрема і через борги, яких набрала влада. Коли я йшов з міста, то боргів було 700 млн, зараз їх – 6 млрд 700 млн. Наступного року їх обслуговування становитиме 1 млрд 200 млн гривень. За ці кошти можна зробити багато добрих справ.

Окрім того, я отримаю у спадок розриті вулиці Шевченка, Бандери, Хмельницького, Пекарську. Але я не боюся, адже відремонтовані у Львові вулиці зроблені моїми руками, як і 1700 км доріг в області.

Читайте також: Як швидко збудувати у Львові першу лінію метро

Нам треба буде модернізувати фінансову систему – дати можливість комунальним підприємствам стати беззбитковими. Окрім збитків, комунальні працівники сьогодні не мають зарплати – 4-5 тисяч – це не заробітна плата. Я не говорю про керівників, які отримують десятки тисяч. Мені не шкода, я розумію, що в міській раді людина повинна отримувати більше. Якщо у міськраді зарплата 20 тисяч, а в комунальному підприємстві – 10, то це нормально, але не 4-5 тисяч.

Щоб комунальні підприємства були хоча б беззбитковими, очевидно, мають зрости тарифи?

Не обов’язково. На одній вулиці Степана Бандери, на мою думку, розкрадається біля 100 млн гривень, а цих грошей вистачить на багато добрих справ. Тож треба зовсім по-іншому побудувати господарство.

Міська господарка суттєво хвора. Чи є люди, які поведуть її вперед? Звичайно, що так. Але їх треба, по-перше, зорганізувати, по-друге, мотивувати, а, по-третє, дати впевненість у завтрашньому дні.

Як все таки модернізувати фінансову систему без підвищення тарифів? Поясніть простими словами.

Уся фінансова система складається з двох частин – дохідної і видаткової. Дохідна не може бути збільшена, тому що люди суттєво збідніли і ми не зможемо піднімати комунальні платежі. Тож треба оптимізувати видаткову частину – там вилізуть «грішки» закуплених дорожче матеріалів, видатків на роботи, які не виконані і багато іншого. Я розумію, які там ресурси і резерви, щоб привести господарство до ладу.

Повернімося до політики. Ви до виборчих перегонів не критикували свого опонента і до останнього мовчали, що будете кандидувати. Чому так? Як ви ухвалили це рішення і як спланували цю кампанію?

Основне, що рухає суспільство на прийдешніх виборах – це втома від влади, потрібно було запропонувати альтернативу. Якби вона була 5 років тому, то зміна влади відбулася б ще тоді. Потрібна людина достатньо професійна, з досвідом, за якою не тягнеться негативне реноме – і вибір впав на мене. Не можу сказати, що це було просте рішення, тому що я усвідомлюю відповідальність і загрози, але, з іншого боку, я розумію весь потенціал Львова.

Моє завдання, не зважаючи на те, що я є лідером ЄС на Львівщині, – об’єднати усі п’ять політичних сил, які будуть представлені в раді – там немає комуністів, ОПЗЖ, «Слуг народу». Ми повинні у Львові показати приклади, коли українці об’єднуються не перед загрозою, а для розвитку. Це моя мета, моя місія.

Як будете співпрацювати з державною владою, до якої ЄС в опозиції? Наприклад, залучати інвестиції, державні програми.

Жодна влада не зуміє обійти Львів, тому що він – один із двигунів розвитку держави. Не думаю, що «зелена» влада може вставляти палки в колеса – ще ніхто ніколи не дозволив собі образити львів’ян. Окрім того, децентралізація, яку провів Петро Порошенко, дала колосальні можливості місцевим громадам, фінансові – зокрема. Залежність від центральної влади зараз суттєво менша.

А якщо центральна влада влаштує вам таку ж обструкцію, як це було зі сміттям у Львові?

А в чому обструкція зі сміттям? В тому, що місцева влада нездатна організувати господарство?

Якщо ви, гіпотетично, опинитеся у схожій ситуації, як будете себе поводити?

Я не опинюся, навіть гіпотетично, у схожій ситуації. Я розуміюся на господарці і здатен ухвалювати організаційні і управлінські рішення.

У вас реноме жорсткого керівника. А як щодо гнучкості, домовленостей? У сучасному світі softskills – в пошані.

Якщо мова про пошук компромісу, скажімо, між політичними силами, щоб їх об'єднати, то на 100% – так. Якщо йдеться про гнучкість, яка насправді називається корупцією, то 100% – ні.

Я готовий домовлятись про те, як краще зорганізувати професійних людей на користь громаді – після свого обрання матиму розмову з кожною фракцією, з депутатами, з усіма громадськими середовищами у місті. Тут немає антиукраїнських середовищ. Ті, які є – це «ракові пухлини», які ми просто вичавимо з міста. А всіх інших – треба об'єднати.

Розумієте, ці вибори  для Львова – це не тільки про каналізацію і дороги. Вони про те, якою завтра буде Україна. Уся країна дивиться, чим закінчаться вибори у Львові: чи опозиційні українські сили переберуть управління містом.

Які у Петра Порошенка плани на Львів?

Не знаю. Звичайно, Львів важливий, але Порошенко важливий для всієї України і він робить ставку на всю Україну. Люди бачать, що ми стоїмо на проукраїнських позиціях – про це свідчить те, що підтримка ЄС зросла протягом року майже утричі – із 8 до 22%.

Чому між вами і Андрієм Садовим пробігла чорна кішка. Що сталося? Іноді схоже на особисту образу.

Я пішов з міської ради, тому що ми почали по-різному дивитися на розвиток і міста, і країни. Я ніколи не буду працювати в команді, якщо це не відповідає моїм переконанням. 

Які у вас переконання? Назвіть три своїх основні цінності, на які ви спираєтесь.

Українська позиція, чесність та професійність.

Якщо програєте, чим будете займатись?

Негативний результат не буде найбільшою трагедією мого життя, позитивний – точно не буде найбільшим щастям. Але я готовий взяти на себе відповідальність, тому що Львів є важливим і у моєму особистому житті і в українському житті, і в житті світового українства. Це – моя частина відповідальності за долю України і міста.

Розмовляла Олександра Бодняк

Фото: Надія Марченко

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!