Фото: Mat Napo for unsplash

Фото: Mat Napo for unsplash

Чи можна вакцинуватися людям із астмою, онкологією чи діабетом. Пояснює експертка

5073 0
Експертка з епідеміології департаменту охорони здоров’я ЛОДА Оксана Пушкарьова для Тvoemisto.tv дає відповіді на найпоширеніші запитання про Covid-щеплення, про які мало хто говорить.

Інфікуватися коронавірусом може людина будь-якого віку. Особливо небезпечним Covid-19 є для людей старшого віку, вагітних жінок, а також тих, у кого хронічні захворювання – бронхіальна астма, діабет, гіпертонія, онколологія. Саме тому щепитися від Covid-19, як запевняють медики та експерти з вакцинації, – означає захистити своє життя. Детальніше про це – в експрес-інтерв'ю Tvoemisto.tv розповіла експертка з епідеміології департаменту охорони здоров’я ЛОДА Оксана Пушкарьова.

Чи можна вакцинувати людей з хронічними, онкозахворюваннями та цукровим діабетом?

Люди з хронічними захворюваннями, у тому числі онкологією, цукровим діабетом перш за все мають вакцинуватися від Covid-19. Ймовірність того, що у них перебіг коронавірусу буде важкий, набагато більша. Вакцинація може захистити їх від важкого перебігу і смертельного випадку.

Восени прогнозують чергову хвилю коронавірусної інфекції, і вона може бути набагато агресивнішою, ніж попередні. На сьогодні у нас є різні види вакцини і всі вони підходять для такої категорії людей. Усі якісні і ефективні від коронавірусу, у тому числі штаму «Дельта».

Читайте також: На Львівщині від Сovid-19 провакцинували понад пів сотні дітей

Проте, якщо люди хвилюються стосовно якоїсь реакції після вакцинації, то найменш реактогенна вакцина – це CoronaVac. Її люди переносить найлегше.

Чи можна вакцинуватися людям, в яких алергія – у тому числі сезонна та побутова?

Так, можна. Практично в усіх людей, які у нас вакцинувалися і мали діагноз алергія в анамнезі, після щеплення не мали жодних проблем чи реакції. Побутова, сезонна алергії не є протипоказами для вакцинації.

Чи потрібно перед вакцинацією людям робити огляд/обстеження у свого сімейного лікаря?

Якщо людина почувається нездорово – має кашель, нежить чи погане самопочуття, рекомендують піти до свого сімейного лікаря, який би оцінив стан. Якщо все добре – нічого не турбує, не має підвищення температури, людині, яка має супутні чи хронічні захворювання і регулярно приймає свої ліки, додатково обстежень робити не потрібно.

Читайте також: У МОЗ дозволили вакцинувати від Сcovid-19 колективи компаній разом із родичами

Чи можна вакцинувати вагітних жінок?

Вагітні можуть прийти на щеплення і вакцинуватися. Але єдина вакцина, якою не можна вакцинувати вагітним – це CoronaVac. Усі решта вакцини є дозволеними для використання.

Як щодо жінок, які годують грудьми. Чи можна їм щепитися і якими вакцинами?

Жінкам, які годують грудьми, можна вакцинуватися і навіть треба, аби вони не передавали інфекції своїм дітям. Інструкцією вакцини CoronaVac забороняється щеплення нею жінок, які годують грудьми.

Люди з автоімунними захворюваннями та ВІЛ-позитивні – їх можна щепити?

Вакцина від коронавірусу шкідливою не буде, бо вона нежива. Усім, хто мають певні захворювання, в тому числі ті, що пов’язані з імунною системою і ВІЛ – не можна вводити живі вакцини. А вакцини від Covid-19 використовують не живі – інактивовані.

Додамо, що живі вакцини – це вакцини для профілактики туберкульозу (БЦЖ), оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ), вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи (КПК). Вбиті вакцини готуються з мікроорганізмів, які знезаражуються хімічними, фізичними методами; вони неживі, але можуть створювати штучний імунітет.

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

А ось те, як спрацює імунна відповідь організму – індивідуально. Цілком ймовірно, що вона може бути слабшою і не виробить достатню кількість захисту, тобто антитіл. Попри це, їм потрібно вакцинуватися від коронавірусу, оскільки захворювання на Covid-19 може бути небезпечним.

Чи правда, що вакцини від коронавірусу діють лише рік і людям знову доведеться вакцинуватися?

Колись говорили, що після щеплення від гепатиту ревакцинацію потрібно буде робити через 10 років. Уже минуло 10 років, як вакцинацію ввели у використання, і, відповідно до досліджень, з'ясували, що імунна відповідь працює далі, отриманих доз достатньо і вони захищають на все життя. Тут може бути приблизно так само. Досі до кінця так і не доведено, чи буде потрібна додаткова доза щеплення через рік, чи ні. Науковці ще досліджують, наскільки довго тримається імунітет, чи він буде захищати від інших штамів, чи ні.

«Єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від Covid-19 є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад, анафілактичний шок. Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38 градусів. Та якщо людина приймає препарати, що впливають на імунну систему, або просто боїться, що стан здоров’я може бути протипоказанням до вакцинації, варто порадитися зі своїм лікарем», – додає спеціалістка.

На сьогодні, якщо виникають певні питання щодо самих вакцин, з їхнім складом можна ознайомитися:

  • в інструкції на сайті Державного експертного центру МОЗ;
  • на сайті вакцинації;
  • у медпрацівників, які проводять вакцинацію.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Твоє здорове місто

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!