ілюстративне фото: 5 канал

ілюстративне фото: 5 канал

План «В». Де на Львівщині лікуватимуть хворих на коронавірус, якщо такі будуть

4769 0
Чиновники розповіли, який в області є план, що із медобладнанням, де лікуватимуть хворих на коронавірус і як мають діяти комунальні служби. Сьогодні, 25 лютого, у Львові відбулось засідання обласної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС), на якому обговорили ситуацію із поширенням китайського коронавірусу.

Tvoemisto.tv  зібрало усі найважливіші тези, які прозвучали та спробували зрозуміти, чи дозволять ці заходи провести якісну евакуацію та лікування хворих на коронавірус, якщо такі будуть в нашому регіоні. А найголовніше, чи не повториться ситуація, яка відбувалась минулого тижня у військовому госпіталі у Винниках

Що ухвалила комісія ТЕБ і НС

Комісія з питань ТЕБ і НС ухвалила використання коштів резервного фонду бюджету Львівщини у випадку, якщо в області будуть зафіксовані випадки захворювання на новий вид коронавірусу. Про це розповів голова ЛОДА Максим Козицький. Також ішлося про посилення заходів із перевірки людей, які потрапляють на територію Львівщини через кордони.

Окрім того, комісія вирішила, що Львівська обласна клінічна інфекційна лікарня буде базовою для лікування у випадку виявлення хворих на коронавірус, а місцем можливої обсервації визначений санаторій «Немирів».

За словами Максима Козицького, Львівщина повністю забезпечена засобами індивідуального захисту – є понад 2 тис. костюмів біологічного захисту.

«Це звичайні заходи, адже цей коронавірус належить до звичайних респіраторних вірусів. Ми чітко знаємо, як займатись профілактикою і лікуванням таких захворювань», – каже Максим Козицький.

Читайте також: Антикоронавірусні Винники. Що відбувалося за кулісами протестів

Перший заступник голови ЛОР Богдан Гагалюк уточнив, що з резервного фонду бюджету області виділять 25 млн гривень. Їх використають для закупівлі додаткового медичного обладнання та індивідуальних засобів захисту. Ідеться про апарати штучної вентиляції легень, маски, респіратори, костюми біозахисту тощо.

«Зараз у нас все є, але щоб і в подальшому ми були готові належно реагувати на виклики, тривають закупівлі», – каже Богдан Гагалюк.

Що робити тим, хто вертається із Італії

В. о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько зазначив, що на Львівщині, як і в Україні, жодного випадку захворювання на коронавірус немає.

Мешканцям Львівщини, які повернулись з-за кордону із потенційно небезпечних територій або контактували з людьми, які можуть бути інфіковані, радять протягом 14-ти днів перебувати вдома на карантині. Якщо ж після перебування на небезпечній території у людини є хоча б один симптом – висока температура, дихальні розлади – потрібно зателефонувати до свого сімейного лікаря, який викличе бригаду швидкої допомоги, що забере людину в інфекційну лікарню, або самостійно зателефонувати на номер 103.

Читайте також: Які країни не рекомендують відвідувати через коронавірус. Перелік

Андрій Васько наголошує, що профілактикою будь-якого респіраторного захворювання є дотримання правил особистої гігієни – ретельне і часте миття рук, консультація із сімейним лікарем та носіння маски, якщо людина захворіла. Також у випадку симптомів респіраторного захворювання не можна ходити на роботу. Захворіла людина має вдягати маску, якщо контактує з іншими. У випадку, якщо в аптеках масок немає, то, нагадують чиновники, її можна пошити самостійно – потрібно 9 шарів марлі. Андрій Васько додає, що Львівська область отримає 600 тис. масок з державного фонду.

У пунктах пропуску на кордоні на території Львівської області, каже він, також перевірятимуть людей, які приїжджають в Україну.

«Ми розробили онлайн-форму, яку може заповнити кожна людина, яка повертається з-за кордону, де вказує місце, звідки повернулась, свої персональні дані та згоду на їх обробку, контакти – щоб ми могли подати дані до сімейних лікарів на території, які телефонуватимуть і стежитимуть за цими людьми. Скоро ми оприлюднимо всі алгоритми», – сказав Андрій Васько.

Про готовність міських лікарень

«Гостра респіраторна інфекція, викликана коронавірусом, подібна до інших респіраторних вірусних інфекцій. І, як і інші, у 80-ти зі 100 випадків вона проходить у легкому і середньому ступені важкості. У 20-ти захворілих перебіг буде важкий. Ще для двох-трьох він буде критичним. Це дані ВООЗ, що підтверджуються фактами», – зазначає керівник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Зараз у світі, говорить Зуб, із усіх захворілих вже одужали 33%, а померли 3,3% хворих.

Щодо готовності міських закладів охорони здоров’я, ще три тижні тому у Львові, додає він, провели навчання для медиків щодо того, як виявляти хворих та як діяти у разі їх виявлення, як користуватись засобами індивідуального захисту тощо.

«Закупівлі засобів індивідуального захисту тривають нон-стоп. У нас є зараз понад 60 тисяч масок, понад 250 тис. рукавичок, захисні костюми, респіратори, і закупівлі тривають, щоб резерв не зменшувався», – пояснює Володимир Зуб.

Директор обласної клінічної інфекційної лікарні Сергій Федоренко розповів про готовність медзакладу до прийому хворих на коронавірусну інфекцію.

«Станом на сьогодні лікарня може прийняти 260, а за потреби – 300 хворих на коронавірусну інфекцію, весь персонал готовий до надання допомоги, ми маємо все для індивідуального захисту, забезпечені антибактеріальними препаратами, інфузійними розчинами та іншим необхідним»,  – говорить Сергій Федоренко.

Читайте також: Як відрізнити грип від застуди. Поради від МОЗ

У відділенні інтенсивної терапії лікарні, де можуть бути пацієнти із важким перебігом хвороби, є апарати ШВЛ (штучної вентиляції легень), портативний рентген-апарат, УЗД-діагностика, своя лабораторія, говорить директор лікарні.

Інфекційна лікарня, каже Сергій Федоренко, окрім апаратів ШВЛ (штучної вентиляції легень) у відділенні інтенсивної терапії, має оксигенатори кисню. Окрім того, для медзакладу придбають додаткові апарати ШВЛ та, за рекомендаціями ВООЗ, тут буде єдиний в області апарат, що дозволяє проводити екстракорпоральну мембранну оксигенацію у вкрай важких випадках (це метод підтримки діяльності легень у випадку, коли довгий час не можуть функціонувати).

Щодо тих пацієнтів, які зараз перебувають у санаторії «Немирів», то, за словами Андрія Васька, термінових заходів не буде – буде планове припинення поступлення пацієнтів у санаторій. Тих, які є, будуть поступово виписувати або переводити на продовження лікування у Центр легеневого здоров’я, що у Львові.

Читайте також: Евакуація українців з Китаю. Хвилювання і шок

В інфекційній лікарні зараз є 20 місць у боксах-ізоляторах для первинної зустрічі пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Інші корпуси лікарні будуть вивільнятись за необхідності, людей будуть переводити в інфекційні стаціонари навколо Львова та в інших медзакладах Львова.

«Всі заходи будуть відбуватись поступово», – каже Андрій Васько.

Що мають робити комунальні служби та інші підприємства

Керівник Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Роман Павлів розповів, що новий вид коронавірусу залишається небезпечним приблизно протягом 9 днів.

«Це десь так само, як було у нас із «свинячим» грипом. Стільки він зберігається на предметах, з якими щодня контактують люди. Вірус поширюється краплинним шляхом і тут є своя профілактика – вона така ж, як і профілактика грипу», – говорить Роман Павлів.

За його словами, в області діє комплексний план профілактики грипу на епідемічний період. Цей план розроблений торік і розрахований на 5 років. У ньому ідеться про те, що мають робити різні господарюючі та обслуговуючі підприємства – проводити дезінфекцію, посилити прибирання тощо.

«Уся сфера – навчальна, медична, комунальна, транспортна – мають проводити певні дії, але не всі це роблять. Ми сьогодні доручили провести перевірку виконання комплексного плану, щоб зрушити свідомість господарів об’єктів. Це дозволить нам зменшити обсяг ураженості», –  повідомив Павлів.

Наприклад, каже директор лабораторного центру МОЗ у Львівській області, у львівському аеропорту підсилили санітарно-карантинний пост. Зараз проводяться роботи з прикордонниками, додає він. В аеропорту вже є достатня кількість термометрів, незабаром вони будуть в усіх прикордонних пунктах області, щоб вимірювати температуру людям, які перетинають кордон з Україною. Є лабораторна служба і на залізниці, що має свої ізолятори.

Читайте також: Не торкайтесь обличчя руками. Як уберегтися від грипу і застуди

Про діагностику

За словами Романа Павліва, до цього часу були проблеми із тест-системами для визначення коронавірусу, але вони вже є і цього тижня Львівщина проведе закупки із резервного фонду.

Читайте також: Україна отримала реагенти для тестування на коронавірус

Як раніше розповідав у коментарі Tvoemisto.tv Андрій Васько, на Львівщині не могли проводити дослідження на виявлення коронавірусу – можна було лише зібрати матеріал для дослідження та відправити його у лабораторію в Київ, де були відповідні тест-системи.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!