Фото: Дивись.інфо

Фото: Дивись.інфо

Довіра і знищення символів Майдану. Висновки тижня, що минув

3325 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Минулого тижня Зеленський провів пресконференцію, на якій спробував красиво окреслити рік свого президентства. Однак з цієї затії вийшло мало доброго. На це є декілька причин. Серед найголовніших, розбіжності між тим, що говорить президент і його подальшими діями та його небажанням вирішувати корупційні скандали у своєму оточенні, саме так, як він обіцяв під час президентської кампанії. Все це призводить до його падіння рейтингу та довіри.

За Френсімом Фукуямою довіра – це теж капітал, який має цілком вимірювальний економічний ефект.

The Economist спробувала проаналізувати зв’язок між рівнем довіри у європейських країнах і їх кроками в боротьбі з коронавірусом.

Читайте також: Рейтингові гірки президента в Україні та у Львові. Як минув рік Володимира Зеленського на посаді

Згідно з дослідженням World Values Survey, рівень довіри вищий в країнах північно-західної Європи і відносно низький у південній та східній. Наприклад, 60% шведів, 30% італійців і лише 7% румунів згодні, що можна довіряти іншим людям.

Країни із вищим рівнем довіри, як правило, запровадили менш жорсткі карантинні міри порівняно з іншими. Відбувається наступне – люди довіряють політикам і добровільно дотримуються рекомендацій. При цьому вдається прятати економіку.

Там, де довіри до влади немає, вдались до більш жорстких заходів (Румунія, Сербія, Греція тощо). Напевне, це і врятувало їх ще гірших наслідків Covid-19.

Про Україну в статті The Economist немає ні слова. Може тому, що про довіру можна говорити лише в певні відносно невеличкі періоди існування нашої країни. Ми просто рятуємося, як можемо…

Читайте також: Український – не завжди україномовний або Чому нам потрібно розвивати власний блогінг

Тепер про підсумки тижня, що минув:

Перше, за рік роботи президентом, Зеленський так і не навчися розмовляти. Велика кількість ляпів, які почув увесь світ, продемонстрували, чому він під час виборчої кампанії так боявся з’являтися на пресі.

Усі ці: «Сонечко вийшло, Бог захищає нас з вами»; «Ми всі – один великий МОЗ»; «В Іранській трагедії ми теж перемогли»; «Хто я такий – я стратегія чи я випадковість»; «Буду думати, у мене є чим», наочно показали, яким саме є український президент.

Другеплівки проти шефа свого офісу Андрія Єрмака він вважає порожніми, зате подібні записи оприлюднені нардепом Деркачем, на яких нібито колишній віцепрезидент США Джо Байден розмовляє з президентом Порошенко навіть без експертизи, сприймає одразу за справжні.

Недвозначно заявляє, що знає, хто «копає» проти Єрмака, але при цьому про жодні кримінальні справи пов’язані з цим ми досі не чули. Зате за плівками Байдена Порошенко чітко отримав чергову справу.

У той самий час шефа СБУ Івана Баканова Зеленський називає найкращим за всю історію головою цього відомства.

Все це нагадує погано керований хаос, за яким стоїть не закон, а помста та бажання за будь-яку ціну захистити своїх.

Одразу після коментаря Зеленського на прессконференції щодо розмови Байдена і Порошенка, українська МЗС отримала недвозначні телефонні дзвінки з Держдепу США, про неприпустимість втручання України у виборчі перегони цієї країни. Скажете, Зеленський не розумів, куди і навіщо він влізає? Не вірю…

Читайте також: Із чого ми, як медики, отримуємо шок

Третє – Зеленський минулого тижня підписав «антиколомойський» закон і відкрив цим шлях до отримання кредиту МВФ. Однак є кілька моментів, які не дозволяють кричати аж надто голосно «перемога». А) Чому це робилося тільки через наполягання МВФ. Б) Не потрібно бути великим експертом, щоб спрогнозувати, що одразу після отримання кредиту, ми ще будемо мати цікаві прецеденти або з цим законом, або ж довкола нього, які дозволять перекреслити повністю його зміст.

Україна на межі дефолту і знехтувати вимогами МВФ Зеленський аж ніяк не міг. Але все ще попереду.

Четвертий кейс минулого тижня – це інтерв’ю українського журналіста Дмитра Гордона одразу з двома одіозними фігурами ­– так званою експрокуроркою окупованого Криму Поклонською та російським терористом, на руках якого кров тисяч українців, – Гіркіним.

Символічно, що повернення цих персонажів в Україну роблять не, наприклад, медіа Медведчука, а через більш нібито лояльний до України «канал». Пізніше Гордон заявив, що робив ці інтерв’ю за співпраці з українськими спецслужбами, однак в СБУ спростували це твердження.

Що насправді відбувається? Ні мало, ні багато – знищення символів української державності Нівелювання подвигу героїв Майдану, воїнів АТО / ООС, які захищали українську землю.

Наступним, як заявив Гордон буде Янукович, бо вважає його жертвою. А герої «Небесної сотні» в уявленні Гордона, тоді хто?

Читайте також: Яким би зараз був склад ЛМР, якщо б вибори депутатів 2015 року відбувалися за новим виборчим кодексом?

Зеленський, який особливо перейнявся розмовами Байденами і Порошенка, на це все звичайно ж не відреагував.

І п’яте, традиційно «ковідна» тема. Минулого тижня Україна увійшла в адаптивний карантин. Точніше не увійшла, бо лише кільком областям дозволили зменшити обмеження. З одного боку, очевидно, що кількість нових хворих не дозволяє це зробити. З іншого, неадекватність кроків уряду Шмигаля і президента Зеленського, призводить до ще більшого хаосу в країні. Працювати дозволили, але добратися до роботи немає як, дитячі садочки теж не запустили. Цільової підтримки бізнесу – жодної. Що в цьому випадку робить людина? Саме так – вона змушена виживати, тому усі ці обмеження, на жаль, летять куди подалі.

Де тут довіра? Звичайно, її немає.

Адвокатка Сандра Навіді у книжці «Суперхаби» описує набільш ексклюзивний та могутній актив сучасного світу – мережу особистих стосунків по всій земній кулі.

У світі грошей, зв’язки, мережі мають визначальне значення. Вони забезпечують безпрецедентні можливості, ресурси і підтримку, а таким чином і більшу здатність впливати на систему. 

Як приклад, роботи таких «суперхабів» вона називає Давос, де «сильні світу цього» через особисті стосунки вирішують напрямок руху грошей і долю країн.

Таким регіональним «суперхабом» є і Зеленський, який професійно будував свою мережу задовго до президентства. Між ним, чи «95 кварталом» і простим українцем, між ним і політиками (їх часто можна було побачити на його виступах) і навіть віртуальний зв’язок між ним і майбутнім президентством.

Це все він робив довгі роки через роботу на різних площадках. І от результат прийшов.

Читайте також: Яким би зараз був склад ЛМР, якщо б вибори депутатів 2015 року відбувалися за новим виборчим кодексом?

Силу мереж можна використати для добра, однак вони також можуть спричинити і фатальні наслідки. Куди прямують «мережі Зеленського»?

Він уміє дуже гнучко обходити відповіді на прямі запитання, розмовляти розпливчастими фразами, однак навіть з того, що уже є, очевидно – його справжні цілі занадто далекі від тих обіцянок, які були висловлені під час виборчої кампанії. Далі буде – попереду ще чотири роки. 

Фото: Дивись.info

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!