Фото: mykyivregion.com.ua

Фото: mykyivregion.com.ua

Естакади та шумовідбивні екрани. Якою буде північна об’їзна дорога Львова

19982 0
На Львівщині збудують швидкісну трасу, яку обіцяли зробити вже двадцять років.

Наприкінці 2019 року уряд погодив кредит Європейського інвестиційного банку на будівництво північної обїзної Львова. Будівництво дороги, про яку говорять вже понад двадцять років, мають розпочати у 2021-му.

Яким буде північний обхід Львова, що робитимуть із приватними землями, через які він пролягатиме, та чи справді археологи проведуть масштабні дослідження у прямому ефірі ток-шоу «Наші реформи» розповіли - керівник Служби автодоріг Львівщини Олег Береза, керівник департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв‘язку ЛОДА Роман Кокотайло та археолог «Рятівної археологічної служби» Олег Осаульчук.

Коли будуватимуть

За словами Олега Берези, проєкт затягнувся через відсутність реальних грошей на будівництво та затримку з виготовленням проєкту. Тепер же очікують, що він пройде експертизу вже в лютому, після чого розпочнуть тендерні процедури.

«Уже підписані угоди на фінансування, наданий кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку, від Європейського інвестиційного банку на 250 млн євро під 1% річних. Треба щоб проєкт пройшов всі відповідні стадії. Також мають бути останні громадські обговорення, у людей є запитання до проєкту», – каже він.

Замовником будівництва буде «Укрдорінвест» – спеціалізована компанія «Укравтодору», яка займається проєктами, що фінансуються міжнародними організаціями. Водночас ЄБРР та ЄІБ повинні призначити своїх інженерів та консультантів, які будуть проводити технічний нагляд і контроль за використанням коштів. Безпосередні роботи планують розпочати у 2021 році.

Якою буде північна об’їзна

Дорогу будуватимуть упродовж чотирьох років та відкриватимуть у два етапи: від Бірок до Гряди та від Бірок до Запитова. Дворівневі розв’язки на перетині з іншими трасами планують збудувати у Бірках, Гряді та біля Запитова, тобто на перетині з дорогами Київ – Чоп, Львів – Рава-Руська та Львів – Краковець.

«Тобто тільки на примиканні до цих доріг буде з’їзд або виїзд на цю ділянку автодороги. Також важливим є облаштування як мінімум одного майданчика для габаритно-вагового контролю. Бо левова частка користувачів цієї дороги – водії великогабаритного транспорту», – додає Роман Кокотайло.

На дорозі обіцяють забезпечити повний безпековий комплекс: вона матиме по дві смуги у кожному напрямку, огородження, аби на неї не могли вийти люди чи звірі, сім мостів, три шляхопроводи. У місцях дворівневих розв’язок буде освітлення. А у населених пунктах – шумозахисні екрани від 2,5 м до 4 м заввишки. 

Дорога матиме цементно-бетонне покриття товщиною 26 см. Така дорога, запевняють посадовці, має більший гарантійних термін, є стійкішою, але потребує специфічного обслуговування. У Львівській області таких доріг ще немає. Чи буде вона дорожчою в обслуговуванні – покаже тільки практика.

Що робити з приватними землями

Цього року ЛОДА виділила 16 млн грн для викупу під суспільні потреби 40 приватних земельних ділянок, у межах яких пролягатиме дорога.

За словами Олега Берези, найбільше побоювань є у мешканців Запитова, які кажуть, що нова дорога збільшить кількість транспорту, що проходить через село.

«Вони хочуть, щоб побудували додаткових 8 км дороги в обхід села. Там також потрібно викупляти земельні ділянки у приватних власників і їх там більше, ніж на запланованій ділянці», – каже очільник Служби автодоріг Львівщини.

Він додає, що закон дозволяє навіть через суд викупити землю для суспільних потреб за ринковою ціною. Натомість Роман Кокотайло додає, що мешканці сіл повинні самі виступити з ініціативою з відведення земельних ділянок, вилучення її у комунальну власність та передати для потреб автодору.

«Їм потрібно зробити цей перший крок для проєктування, бо на тій ділянці, яку пропонують мешканці, є багато земельних ділянок і потрібні додаткові великі кошти, щоб їх викупити», – додає посадовець.

Ті ділянки, де ростуть рослини, обіцяють викупити з урахуванням вартості кожної рослини, а якщо на приватизованій земельній ділянці збудований будинок – його викуплять за ринковою вартістю, або нададуть рівноцінну по вартості заміну, наприклад квартиру.

«Ми проводимо переговори. Буде адекватна земельна оцінка вартості земельної ділянки. Звичайно, вони (мешканці – ред.) можуть найняти свою експертну оцінку. Якщо ми не знайдемо спільної мови, це можна робити через рішення суду. Сподіваємося, що люди свідомі у цьому плані, тим більше, що ми це все будемо робити згідно з ринковою ціною», – зазначає Олег Береза.

Торфи, які розташовані на деяких ділянках проєктованої дороги, обіцяють видалити з-під землі, а на окремих ділянках – стабілізувати торфи.

Що змінить нова дорога

Північна об’їзна має розвантажити південну, якою вже зараз, за словами Олега Берези, щодня проїжджає 23 тис. машин, а за 10 років прогнозують, що по ній їхатимуть 35 тис. машин.

Як виплачуватимуть кредит

Олег Береза називає кредит дуже вигідним, адже його доведеться виплачувати під 1% річних упродовж 10 років.

«Ми ці кошти отримаємо відразу і їх буде достатньо, щоб повністю провести будівельні роботи», – переконаний він.

Археологічна цінність

Олег Асаульчук переконаний, що будівництво дороги дасть поштовх археологічним розкопкам. Під смугу будівництва потрапляє 19 об’єктів археології, з них половина були відомі і навіть є в державному реєстрі, а частина нововиявлені. До початку будівництва археологи мають провести рятівні археологічні дослідження, з проектантами і замовником попередньо вже узгоджений графік. Археологи мають працювати паралельно. Польові дослідження на 100 тис. кв. м мають тривати 15 місяців. Планується, що такі дослідження стануть наймасштабнішими в Україні.

Наталія Лазарович

Головне фото mykyivregion

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Наші реформи

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!