Фото із фейсбук-сторінки Центру

Фото із фейсбук-сторінки Центру

Дім культури по-новому. Як у Львові працює міський центр мистецтва

2968 0
Сучасне мистецтво має бути відкритим для кожного і у кожного має бути змога долучитись до його творення.

У Львові на Стефаника,11 із жовтня запрацював Муніципальний мистецький центр. Це галерея, медіатека і майданчик для комунікації, тут реалізовуються проєкти сучасного мистецтва. Директорка центру Ляна Мицько каже, що за два місяці тут провели близько 60 заходів і Центр має стати таким собі «Фейсбуком на яву», де не лише спостерігаєш за мистецтвом, а й спілкуєшся про нього, знайомишся із людьми, які його роблять.

З якою метою був створений центр?

Це місце для прояву всього, що можна називати мистецтвом. Львівський мистецький центр є муніципальним і в цьому його унікальність. Його створило і утримує місто за запитом громади. Також є експертна рада, що ухвалює рішення про виставки, на які місто може виділяти кошти, аби це було об’єктивно.

Займаємося ми, в першу чергу, виставковою діяльністю – візуальним мистецтвом. Також обговореннями, практиками, часом відбуваються музичні події.

Це місце спокою, куди можна прийти за натхненням і, можливо, щоб відволіктися від рутини.

Читайте також: Культура не має потрапляти під удар. Директорка інституту стратегії культури про справжні сенси під час карантину

Такі центри є популярними у світі. Наприклад, у Барселоні можна прийти у такий центр і довідатись, куди можна сходити, що подивитись і чим взагалі живе місто. У перспективі це має перетворитись у такий собі Фейсбук на яву.  Бо думка, що Фейсбук об'єднує людей, – доволі оманлива. Краще, коли люди можуть дивитися у вічі і спілкуватися.

Приїжджав до нас музикант, який гастролював в Ісландії. Казав, що наш центр схожий на дім культури, що є у кожному маленькому містечку цієї країни і що формують самі мешканці. Ми теж спонукаємо до такого. Є люди, які приходять до нас і пропонують якісь теми. Ми радо надаємо майданчик для спілкування, обговорення, лекцій.

Це може бути обговорення виставки або хтось хоче принести свої вініли. Часто люди хочуть ділитись своїм музичним смаком. Колега, яка займається кінопродюсуванням, ініціювала лекцію про те, як знімати кіно.

У нас є 260 квадратних метрів простору. Галерея займає майже 100 квадратів. При вході одразу починається лекторій. Коли немає лекцій, дискусій, обговорень, майстер-класів, то це простір для відпочинку і роботи. Одразу за імпровізованою сценою є медіатека. Тут можна погортати книги, послухати вініли. Є кухня відкритого типу, можна випити кави, почитати.

Простір є абсолютно інклюзивним. Мистецтво має бути доступне для всіх. Ми намагаємось зробити центр зручним для людей слабозорих і для тих, хто обмежений у пересуванні.

Які події у центрі відбувалися? Про що вони?

У нас тривають дві виставки, одна із них міжнародна. Виставка «Чому у Львові будуть художниці» представляє роботи 14-ти мисткинь і триватиме два місяці.

Також у нас є соціальна стіна. Там відбулись три виставки. Зокрема, експонували живопис дітей із синдромом Дауна та білоруський протестний плакат. Також триває виставка фотографій підлітків із Донбасу. Вони дуже наближені до війни. Ми розповідаємо про те, що не лише лихоліттям живуть ці регіони. 

Загалом, відколи відкрились, від 19 жовтня, у нас відбулося близько 60 подій.

Читайте також: У Львові відкрили унікальну виставку творчості Модеста Сосенка

До нас приїздили арт-директор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, Лізавета Герман і Марія Ланько – кураторки The Naked Room. Був у нас із лекцією художник, який представляв Україну на Венеційському бієнале, Микита Кадан. Також знавці танцю буто зі США – це такий авангардний напрямок сучасного японського танцю. 

Відбуваються програми для дітей. Є історія мистецтва для малюків від трьох років – це лекції із практичними заняттями. Діти слухають лекцію, а потім ліплять і малюють.

Які у Центру плани? В якому напрямку рухатиметесь?

Хочемо більше розповідати про українське і світове мистецтво. Будемо робити акцент на спілкуванні та створенні нової мережі знайомств. Адже це не лише галерея – це простір, куди приходиш поринути у мистецтво, спробувати його прочитати. Якщо щось не виходить, то можна прийти на якусь дискусію чи кураторську екскурсію і запитати про що це було.

Окрім того, має змінитись виставка на соціальній стіні. Будемо співпрацювати із мистецькою арт-школою «Малювці». Наступного тижня приїжджають художники з Ужгорода, презентуватимуть книгу про графічне мистецтво цього міста і Закарпаття. 

Вікторія Савіцька

Фото: Львівська міськрада та Фейсбук-сторінка Ляни Мицько.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!