Фото: Cosmos in

Фото: Cosmos in

Замість дачі. Львівська компанія створює домашні офіси

5583 0
Архітектурна компанія Cosmos In на початку карантину переглянула бюджет і скоротила видатки на розвиток, але згодом команда «покреативила» і запустила новий продукт – модулі для домашнього офісу на задньому дворі. Також почали реалізовувати проєкт для проживання добросусідської спільноти «Космос на селі». Про те, що змінилось в архітектурному бізнесі, засновники Cosmos in Ярина і Роман Баховські розповіли Tvoemisto.tv.

Антикризовий сценарій

На початку карантину у Cosmos In вирішили діяти за класичним антикризовим сценарієм і тимчасово припинити заплановані видатки на розвиток – ідеться про розширення відпочинкових локацій поблизу Львова та в Карпатах. Незабаром це рішення переглядатимуть.

«Ми переглянули бюджет компанії і за іншими напрямками – від чого відмовляємось, а що зможемо собі дозволити. Ми не можемо ризикувати, тому що треба тримати найбільше капіталу для зарплат та інших виплат», – говорить Ярина Баховська, випускниця Львівської бізнес-школи УКУ.

Процеси, пов’язані з основною діяльністю – проєктуванням та будівництвом, каже Роман Баховський, і під час карантину тривають у звичному режимі, хоча довелось трохи мінімізувати обсяги роботи за домовленостями з партнерами.

«Фінансові надходження дещо пролонговуються і відтерміновуються. Але цього року наша компанія повністю вийде на роботу без дофінансування, і ми цим пишаємось», – кажуть засновники Cosmos In.

Роман також додає, що під час карантину і кризи компанії вдалось краще зосередитись, більш ефективно організувати питання, пов’язані з маркетингом, продажами, залученням інших бізнесів.

«Заявок стало менше, але вони стали більш релевантними», – каже він.

У своїй основній діяльності Cosmos In зараз працює над реалізацією великих проєктів – креативного простору у Яблуниці, житлового комплексу у Києві, будинків #населі поруч зі Львовом, яхт-клубом, відпочинковими будинками на Закарпатті та Львівщині.

Коворкінг у Карпатах

Наради прориву

У команді Cosmos In працюють 12 людей. Ще у січні, розповідає Ярина Баховська, випускниця Львівської бізнес-школи УКУ, у компанії вирішили оптимізувати процеси, пов’язані з продажами. А карантин лише став каталізатором для цього.

«Можливо, якби не карантин і криза, ми би і далі рухались неспішно. А так всі процеси пришвидшились», – говорить вона.

Окрім основної діяльності, Cosmos In під час карантину запустив новий проєкт.

Зазвичай, розповідає Ярина, у Cosmos In відбувались п’ятничні підсумкові наради. Під час карантину вирішили додати понеділкові «наради прориву», щоб зібрати ідеї того, що компанія може робити під час карантину.

«Були найрізноманітніші ідеї, навіть не пов’язані з архітектурою і будівництвом, зокрема, розглядали пошиття масок. У момент брейншторму треба усім дати покреативити, не критикувати людей. Так ми назбирали 10 ідей, що могли би дати нам прорив в період кризи», – розповідає Ярина.

На наступному етапі кожну з цих ідей жорстко критикували, аби відібрати найбільш життєздатні. Таких вибрали три.

Перша стосувалась реновації дач, адже, подумали у Cosmos In, люди більше хотітимуть проводити час ізоляції за містом. Друга – створення єдиної платформи для оренди неординарних будинків, що побудовані за концепцією єднання з природою. А третя – створення спільноти сусідів Cosmos #населі.

Офіс на задньому дворі

Ідея з реновацією дач, розповідає Ярина, дещо трансформувалась. Адже хоч вторинний ринок дач і заміських будинків величезний, у процесі можуть з’явитись приховані бюджети.

«На основі цієї виникла ідея розробити маленький модуль, що може бути на дачі і офісом, і спальним місцем, і який можна додати у стару інфраструктуру», – говорить Ярина.

Роман додає, що і у них самих була потреба втекти з дому, аби мати змогу зосереджено працювати у спокої, як і у багатьох людей, які керують великими компаніями і змушені проводити скайп-наради з підсобки чи комори. До того ж, говорить він, є певна культура онлайн-спілкування, коли за спиною має бути робочий, а не домашній фон.

Про продаж модулів, які виготовлятимуть у двох розмірах, оголосили кілька тижнів тому.

«Ми зробили простий тест – на своїх сторінках у соцмережх запитали у людей, чи сподобалась би їм така ідея, і зібрали фідбек. Розробили модель. Спочатку ціна вийшла надто високою, а ми не хотіли стартувати із цінами понад $10 тисяч. Тож думали, що переробити. Зрештою, розробили моделі за 4 і 6 тисяч і зафіксували із заводом ціну за умови замовлення 10-ти модулів. А тоді вже вийшли з комунікацією назовні», – розповідає Ярина про управлінські кроки в реалізації нового проєкту.

Закрити перше замовлення із 10-ти модулів планують протягом місяця. Перші два замовлені модулі поїдуть у Київ, після чого відбудеться повторна презентація, коли продукт можна буде побачити не на папері, а вживу.

Серед ризиків, які зараз потрібно ретельно проаналізувати, – сезонність проєкту та операційна відмінність від інших проєктів Cosmos In. Оцінювати успішність Ярина і Роман планують через три місяці.

«Наразі ми задоволені тим, що зробили, як швидко команда спрацювала під час карантину. Це показує, що все, що ми робили спільно до карантину, дало результат», – додають вони.

Ідея не на часі

Друга ідея, яку відібрали для реалізації під час карантинних нарад прориву, полягала в тому, щоб об’єднати одним сервісом цікаві архітектурні об’єкти для оренди.

«Наша пристрасть – створювати космічні місця для відпочинку. Вони повинні мати зв’язок з природою, якого не мають більшість місць. Ми побачили, що люди хочуть провести ізоляцію у нашому Cosmos One у Майдані біля Львова, бронювання не припинялись. Щоб запропонувати людям більше, ми звернулись до власників інших крутих будинків», – розповідає Ярина.

Cosmos One

«Ми вміємо організувати сервіс, прийняти людей, знаємо, як працювати з гостинністю. А у вас, до прикладу, є своя дача, якою ніхто не користується. Щоб дати вам можливість в кризу додатково заробляти, а людям, які мають бажання, отримати послугу, ми і хотіли зробити таку платформу», – додає Роман.

Але, кажуть вони, ідея не спрацювала, тому що під час карантину власники самі хотіли користуватись своїми заміськими будинками, а от в інший час – із радістю би пристали на таку пропозицію. Хоча попит, за опитуванням, був величезний, проєкт поставили на паузу.

Космос на селі

Один із космічних відпочинкових будинків розташований у селі Майдан неподалік від Львова. Ярина і Роман вирішили, що поряд із ним мають бути такі ж неординарні будинки, а не хати «пшонка-стайл» за високим парканом. Хоча ідея виникла раніше, та її реалізація також почалась саме під час карантину.

«Поруч є кілька ділянок і ми вирішили зіграти на випередження. Тут ідеться не про класику девелопменту, а про створення ком’юніті однодумців, спільноту за духом і цінностями, щоб разом розвивати місцевість. Cosmos In робить проєкт, робочу документацію, планує будівництво, а люди до нас приєднуються на принципах добросусідства», – розповідає Роман.

Назва «Космос на селі», говорить Ярина, виникла від утоми надмірною американізацією та з розуміння, що люди хочуть повертатись до своєї ідентичності.

«У мене ніколи не було села в дитинстві. Я всім дітям, які приїжджали і розказували про корову, заздрила. У мене ще досі є мрія подоїти корову. Мені завжди хотілось звичайного села. Не заміського будинку між парканами, де кожен має свої три метри трави, а вільний простір, де можна повернутись до основ», – каже Ярина.

Зараз половина ділянок, де буде «Космос на селі», вже викуплена або заброньована. Роман і Ярина вважають, що попит на такі простори зростатиме.

Дух часу

Рік тому Cosmos In затвердив стратегію, у якій вирішив більше орієнтуватись на великі відпочинкові проєкти, аніж на приватні будинки. Але, кажуть Ярина і Роман, попри стратегію свої умови диктує ринок.

«Наше покоління звикло орендувати житло, легко змінювати місто або країну, бути global citizens. Цього не розуміло старше покоління, яке вважало, що потрібно купити квартиру чи мати свій будинок. Карантин показав, що ми повертаємось до потреби свого простору. Люди гостро відчули потребу у так званому second place – заміському будинку, де можна відпочити, переключитись, відчувати себе у безпеці, коли у світі пандемія чи інша глобальна загроза», – говорить Ярина.

Тож, каже Роман, запити на проєктування приватних будинків повернулись і навіть у більшому обсязі. А коли світ повернеться до звичного ритму життя, такий будинок можна ділити з друзями чи здавати його в оренду.

«Архітектура – це про творення і створення. Є умови, потреби, що ти береш до уваги і з цього створюєш щось. Зараз змінились вихідні умови і потреби через кризу і карантин. Ми як люди, які мислять архітектурою і створенням, одразу включились на вирішення нових задач, потреб, створення нових продуктів», – додає він.

Роман прогнозує, що незабаром локальні місця відпочинку матимуть дуже високий попит. Тому, говорить він, зараз не час гальмувати і чекати, що буде далі.

«Коли буде це «далі», активізуються вже існуючі локації. Тут важливо захопити лідерство і показати новий рівень сервісу, інфраструктури і, звісно ж, архітектури. Тож усім, хто думає над створенням нових локацій, я би радив тиснути на газ – за пів року чи рік буде шалений попит на унікальні місця», – підсумовує він.

Олександра Бодняк

Фото надані Cosmos in

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!