Фото: MIND

Фото: MIND

«Маємо прийняти нову реальність». Олексій Коган про Leopolis Jazz Fest

3253 0
Сьогодні у Львові стартує довгоочікуваний 10-й Leopolis Jazz Fest. Довгоочікуваний, бо минулого року через пандемію Covid-19 його довелося перенести. І хоча фестиваль і цього року пройде з певними обмеженнями, однак джаз мусить тривати, бо, як каже арт-директор Leopolis Jazz Fest та знаний в Україні знавець джазу Олексій Коган, він «саме життя. Це те, що на роботі і те, що після неї. Цілодобово».

В експрес-інтерв'ю для Тvoemisto.tv Олексій Коган розповів про унікальність цьогорічного Leopolis Jazz Fest, хедлайнерів та про те, що до підготовки концерту молодого виконавця організатори ставлять так само, як до виступу суперзірки. 

Що найбільше вирізняє цьогорічний фестиваль від попередніх?

До Львова приїжджають артисти, яких в Україні ніколи не було, саксофоніст Kamasi Washington та британський співак, володар чотирьох премій Греммі – Seal. Будуть і ті, хто вже приїжджав, але з абсолютно новими програмами. Американський джазовий трубач і композитор Chris Botti вперше у Львові також.

Chris Botti

Kamasi Washington

Seal

Велику сцену сьогодні, 24 червня, відкриє молодий виконавець з Ізраїлю – Itamar Borochov. Він став лауреатом відомого онлайнового конкурсу – LetterOne Rising Stars Jazz Award, а ми маємо зобов’язання перед джазовою світовою спільнотою допомагати молодим артистам.

Itamar Borochov

Виконавці мають розказати глядачу фестивалю свою історію. Це надзвичайно важливо. І головне, ми не маємо наміру нікого розважати. І не через те, що не поважаємо публіку. У нас інше завдання – ми хочемо показати, наскільки різноманітною, багатогранною є сучасна музика.

Ви спілкуєтеся з музикантами усього світу, як вони поставилися до різноманітних обмежень через пандемію Covid-19?

З розумінням. Є побоювання, але усі ми люди. Однак «зірки» джазу їдуть в Україну і це означає, що фестиваль живе.

Але нам усім слід готуватися до того, що так як було раніше, уже не буде. Тому треба пристосуватися. Хоча, можливо, це не дуже вдале слово, бо пристосовуються до обставин. Тут більше підійде вислів: «Якщо не можеш змінити ситуацію, то зміни своє ставлення до неї». Так, певно, краще.

Подивимося, як воно буде. Для нас все, що проходитиме цього року, теж уперше. Прогнози – погана річ. Хотілося б на цю тему поговорити уже після фестивалю, тоді вже точно знатимемо як усе пройшло.

Єдине, що мене хвилює, це те, що у Львові публіка, не дуже звертає увагу, коли мають починатися концерти. Часто  артисти дивляться в розклад свого виступу і запитують, чому я ще не на сцені, адже вже 19 година. Тому закликаю приходити на концерти заздалегідь. Це ж фестиваль світового рівня і повинна бути повага до артистів, організаторів та тих, хто уже прийшов.

Як фестиваль Leopolis Jazz Fest допомагає Україні запропонувати щось унікальне світові?

Ви знаєте, якщо такий відомий французький телеканал як Mezzo, починаючи з четвертого фестивалю, цікавиться виступами у Львові, то цим можна пишатися.

Також перегляньте в мережі, скільки музикантів протягом десяти років завдяки цьому фестивалю, побували в Україні. І це те, чим Україна, попри інші речі, може пишатися.

Детальніше про те, як проходитиме цього року ювілейний Leopolis Jazz Fest, читайте у матеріалі.

Тарас Смакула, Анна Чистякова


Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!