Шлях вакцини. Як у Львові зберігають і перевозять «щит» від коронавірусу. Репортаж

3813 0
Тvoemisto.tv дізналося, яким є шлях вакцини Covishield у Львові від моменту, коли вона потрапляє на склад, аж до введення пацієнтам. Розповідаємо, за яких умов зберігають вакцину, хто стоїть у черзі на щеплення від коронавірусу та які настрої у львів’ян до і після вакцинації.

В Україні триває вакцинація від Covid-19. Щеплення препаратом AstraZeneca (CoviShield) роблять лікарям, які працюють з хворими на Covid-19, людям, старшим за 80 років, медичним та соціальним працівникам, служителям Церкви. Зараз проводять підготовку до третього етапу вакцинації. Щеплення проводять не лише мобільні бригади, отримати його можна і у стаціонарних пунктах у центрах первинної медико-санітарної допомоги. На Львівщині працюють 9 таких бригад і 29 пунктів.

Tvoemisto.tv побувало у центрі первинної медико-санітарної допомоги Львівського обласного діагностичного центру. Розповідаємо, як зберігають, перевозять та використовують вакцину від коронавірусу.

Де зберігають вакцину?

Вакцину, якою щеплять львів’ян, зберігають на обласній базі спеціального медичного постачання, що у Брюховичах. Як розповіла епідеміологиня, керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко, мобільна бригада їздить туди щодня та бере необхідну кількість флаконів, яку мають використати за день. Стаціонарні пункти щеплень беруть більше, адже мають можливість зберігати її у себе.

Читайте також: «Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів'ян, які отримали щеплення від коронавірусу

Новкалинівський Центр первинної медико-санітарної допомоги забирає на обласній базі вакцину AstraZeneca

На базі, де зберігають вакцину, за словами Наталії Тімко-Іванченко, є дві холодові кімнати з температурою +2-8 градусів. Там на поличках стоять коробки з вакциною. Термодатчики у приміщенні постійно стежать за температурою. Крім того, на місці є автономний генератор живлення в разі відімкнення світла.

Склад обласної бази спеціального медичного постачання у Брюховичах, де зберігається вакцина

Розподіл вакцини на кожен заклад відбувається після наказу Департаменту охорони здоров’я. Бухгалтерія обласної бази готує документи (накладну, акт прийому-передачі) та все організовано передає за призначенням. Мобільна чи стаціонарна бригада із відповідними документами та дорученням віддає свою термо-сумку, що з чотирьох сторін обкладена холодовими елементами, а працівники бази завантажують потрібну кількість флаконів і віддають їх бригаді, що одразу їде в місце проведення вакцинації. Стаціонарна бригада усі привезені вакцини ставить у холодильник. Перевозити відкритий флакон суворо заборонено.

Як відбувається щеплення?

Працівники центру первинної медико-санітарної допомоги Львівського обласного діагностичного центру два тижні тому отримали на базі 2100 доз вакцини. За цей час використали 80 флаконів – тобто 800 доз.

Холодильник у кабінеті щеплення Центру первинної медико-санітарної допомоги Львівського діагностичного центру, де зберігається вакцина 

У діагностичному центрі нас ведуть у пункт щеплення, що на третьому поверсі. Біля кабінету уздовж коридору вишукувалась «жива» черга, у якій приблизно 10-15 людей чекають на щеплення. Здебільшого тут люди старшого або похилого віку, хоча є й молодші.

Лікарка-педіатр Наталія Мазепа, яка проводить навчання медпраціваників, які згодом працюватимуть із вакциною від коронавірусу

Складання інформованої згоди на вакцинацію

Заходимо всередину. Кабінет №32 невеликий, хоч, як ми дізналися згодом, у планах є перейти у більш просторе приміщення. Лікар саме міряє температуру молодому чоловікові. Одна медсестра за комп’ютером, інша готує укол.

Так виглядає згода на вакцинацію

Буквально кілька секунд і медбрат приватної клініки «Лазер» Павло уже провакцинований. Лікар просить його посидіти у коридорі ще з пів години, аби побути під наглядом медиком. Таким є правило після введення будь-якої вакцини.

Медбрат приватної клініки «Лазер» Павло отримує щеплення

Читайте також: На щеплення від Сovid-19 можна буде записатися. МОЗ пояснює, як це зробити

Пацієнтці перед вакцинацією вимірюють температуру

Павло на вакцинацію прийшов добровільно. Каже, що не хоче заразитися сам чи заразити коронавірусом ще когось.

«Коли оголосили, що проводять вакцинацію, керівництво клініки подало заявки. Це моя добровільна згода. Трохи спочатку вагався – йти чи не йти, але все ж вирішив, що це потрібно», – розповідає Павло.

Лікарка-терапевт Центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Діянич розповідає, що за тиждень через її руки «пройшли» сотні вакцинованих.

Лікарка-терапевт Центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Діянич

Вона, які і решта медпрацівників, які працюють у вакцинальній бригаді, пройшли навчання та отримали відповідний сертифікат. Вишкіл проходили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентрі. Тепер такою базою для навчання медиків, які будуть вакцинувати людей, буде ще й діагностичний центр.

Сертифікати, які отримують медики після навчання 

Вимірювання рівня кисню в крові перед щепленням

Так виглядає саме щеплення від коронавірусу вакциною AstraZeneca

У вакцинальній бригаді працює один лікар і дві медсестри. Робочий графік кабінету щеплень – з 9:00 до 16:30. О 17:00 працівники вже мають подати звіт, скільки людей провакцинували за день.

Тетяна Діянич розповідає, що перед вакцинацією людина має заповнити паперову інформовану згоду на щеплення. Тут потрібно вписати своє прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання. З обов’язких пунктів – дата останнього вакцинування, адже щеплення від Covid-19 можна проводити не раніше, ніж через два тижні від попереднього щеплення. Крім того, в анкеті будуть питання про здоров'я, протипокази, хронічні захворювання, алергічні реакції.

Лікарка розповідає, що протипоказом до вакцинації від коронавірусу є лише важкий імунодефіцит та лихоманка вище 38 градусів.

На звороті документу – згода на те, що вакцинований погоджується повідомити медичних працівників, якщо після вакцинації у нього погіршиться стан здоров’я, дата, підпис.

Як розповіла у коментарі Тvoemisto.tv головний медик Львова Леся Кобецька, за кожним, хто провакцинувався від коронавірусу, упродовж трьох днів має стежити сімейний лікар. В його обов’язках – подзвонити, спитати, як почувається людина і чи нічого її не турбує.

У кабінет заходить жінка. У руках вже заповнена інформаційна згода, яку роздали ще в коридорі, аби «було швидше». Просять підійти до стола. У програму Helsi вносять дані про те, з яким лікарем укладена угода.

Термоконтейнер з холодовими елементами 

Якщо підписаної декларації немає, перебування затягується, бо ж система «не пропускає». Директор діагностичного центру Роман Пукаляк каже, що з усіх вже провакцинованих приблизно 5% людей були без декларацій. Тоді, за його словами, з пацієнтом доводиться укладати угоду вже на місці – із лікарями діагностичного центру. Таку ситуацію тут передбачили та виділили працівників, які можуть взяти ще пацієнтів. Кажуть, що зазвичай, люди не відмовляються.

Директор Львівського діагностичного центру Роман Пукаляк

Раз, два і щеплений

Після усіх паперових нюансів, пацієнта просять присісти на лікарняне ліжко та оголити ліву руку. Лікар безконтактним термометром вимірює його температуру, визначає сатурацію та запитує, як людина почувається, чи не має якихось скарг на здоров'я. Відразу ж медик розповідає про можливі побічні реакції на вакцину: підйом температури, грипоподібний стан, порушення апетиту, біль у місці уколу, біль у суглобах, порушення сну. Це, за словами Тетяни Діянич, – нормальна реакція, що минає через 2-3 дні. Також пацієнту радять в разі погіршення стану випити жарознижувальне. Наразі, як каже лікар, ніхто на погіршення стану не скаржився.

Читайте також: В Україні планують запровадити паспорт вакцинації

Коробка із вакциною AstraZeneca, всередині якої 50 баночок для щеплень

Холодильник, де зберігають ще майже півтори тисячі доз вакцини, розташований безпосередньо у пункті вакцинації. На його табло чітко видно позначки у +4-5 градусів (вакцину дозволено зберігати в межах +2-8 градусів). Усередині бачимо усього кілька коробок із вакцинами, але у кожній – по 50 банок, якими можна провакцинувати 500 людей.

Медсестра бере зі столика флакон, який до того вже був відкритий, набирає у шприц 0,5 мл препарату і легким рухом робить укол. На його місце клеїть пластир і наголошує, що через пів години його варто зняти, аби місце не запарювалося.

Медсестра діагностичного центру Зоряна Козак розповідає, що коли із холодильника беруть наступний флакон, на ньому одразу ж записують годину відкриття, адже флакон може бути відкритим лише упродовж 6 годин.

Якщо пацієнтів на щеплення вже немає, відкритий флакон ставлять у термоконтейнер з холодовими елементами, а тим часом телефонують комусь із громадських діячів, які зареєструвались на вакцинацію залишковими дозами. Людина має приїхати у пункт вакцинації щонайпізніше за годину-півтори. Наразі залишковими дозами щепили мало – приблизно п'ятьох людей. Зазвичай упродовж дня використовують всі дози.

Звідки черги?

Черги у Львові є не лише під кабінетами, де роблять ПЛР-тести, а й там, де вакцинують від коронавірусу. Людей, яким першочергово мають зробити щеплення від коронавірусу, приблизно зорієнтовують, на котру годину їм прийти, проте зсуви в роботі все ж бувають, тож доводиться стояти в черзі і на вакцинацію.

Черга перед кабінетом щеплень Центру медико-санітарної допомоги Львівського діагностичного центру

«Списки людей, які мають прийти до нас на щеплення, формують самі медичні заклади. А далі ми з ними узгоджуємо дату і приблизний час. Наприклад, з 10 до 12 години, щоб наступних вже зорієнтувати на обід чи після обіду», – розповідає Зоряна Козак.

Намагаємося поспілкуватися з людьми, які сидять у черзі. Дехто з них голосно обурюється, що сидить вже годину, а черга ніяк не підійде. Мовляв, чому так довго – на роботі чекають пацієнти.

Читайте також: Чому Андрій Садовий не вакцинується від Сovid-19

У коридор на візку заїжджає Віктор Легкодух – майор Збройних сил України, офіцер, член національної збірної «Ігор нескорених». Він також прийшов вакцинуватися.

«У мене тут сімейний лікар. Коронавірусом я перехворів, щоправда, у легкій формі. Антитіл майже не залишилося, тому вирішив вакцинуватися. Ні миті не вагався, бо знаю, що це потрібно», – каже військовослужбовець.

Офіцера пропускають без черги, допомагають заїхати у вузькі двері кабінету.

Майор Збройних сил України Віктор Легкодух перед щепленням заповнює згоду на проведення вакцинації

Поки спілкуємося з терапевтом поліклініки Ольгою Василівною, у коридор вже виїжджає Віктор Легкодух. Каже, що зовсім не хвилювався, а про всі можливі реакції попереджений.

Віктор Легкодух отримує щеплення вакциною AstraZeneca 

У коридорі на вакцинацію чекає і 33-річний Сергій. Він працює адміністратором у приватній клініці лікування залежності.

«Давно хотів зробити щеплення. Коли наш директор формував списки на вакцинування, відразу погодився. Знаю, що захищу себе та оточуючих. Якось і не готувався, на дієті не сидів», – каже Сергій.

Читайте також: Українців перевірятимуть на наявність антитіл до коронавірусу

Чоловік розповідає, що його рідні живуть за кордоном. Там, з їх слів, справи з вакцинацією налагоджені краще.

«Всі мої родичі за кордоном вже провакцинувалися. Тут мене дратує черга. Не все у нас належно організоване. У пандемію мало би бути трохи по-іншому, а не щоб з 20 людей сиділи в одному коридорі. Так, мені вказали день і час – прийти сьогодні з 10 до 12 години. На годиннику вже близько 11, переді мною ще кілька людей. Переживаю. Хоча, медсестри кажуть, що провакцинують всіх, хто прийшов», – каже Сергій.

Наостанок Сергій попросив усіх львів’ян не думати над тим, вакцинуватися від коронавірусу чи ні, адже імунна система реагує на введену вакцину, виробляє імунітет проти інфекції і таким чином формується захист проти хвороби.

За останніми дослідженнями, вакцина від коронавірусу захищає від повторного зараження та важких форм вірусу. Зокрема, у 72% випадках знижує симптоматику. Як зазначають у Центрі громадського здоров'я, наявність антитіл від Covid-19 не є приводом відмовлятися від вакцинації і не є гарантією того, що людина не захворіє знову. Терміни повторного зараження варіюються від 2 до 8 місяців. Лише антитіла, які виробляються після вакцинації, можуть захистити від важкого перебігу коронавірусу та госпіталізації.

Ольга Шведа

Фото Надії Марченко і Департаменту охорони здоров’я ЛОДА

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 
 

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!