Фото: freepik

Фото: freepik

Як у Львові закрили єдине відділення гематології та чому помер його пацієнт

16805 0
Прокуратура відкрила кримінальне провадження через смерть 25-річного чоловіка у 5-й міській лікарні Львова. Ідеться про те, що лікарі, імовірно, неналежно виконали свої обов’язки. Олег Кулиняк лежав у гематологічному відділенні лікарні із гострим лейкозом – онкозахворюванням крові. Це єдине таке відділення для дорослих у Львові. Та його закрили на карантин, а важкохворого пацієнта, контактного із Covid-хворим, відправили додому.

Tvoemisto.tv вирішило з’ясувати, чому пацієнту з лейкозом і підозрою на коронавірус, який був в контакті з хворим, не зробили ПЛР та не перевели в інший медзаклад на лікування, а також, яким має бути алгоритм дій лікаря й маршрут пацієнта в подібних випадках.

Заразився від сусіда по палаті

На початку жовтня у 25-річного мешканця села Оброшино біля Львова Олега Кулиняка тріснула судина шиї, «швидкою» його відправили в ЛОР-відділення Львівського медуніверситету. Наступного дня чоловіка виписали додому. Він з дружиною звернувся за консультацією до приватного гематолога.

7 жовтня чоловіка поклали до 5-ї міської клінічної лікарні гематологічного відділення із діагнозом «гострий промієлоцитарний лейкоз».

«Коли він поступив, була умова здати тест на коронавірус і мати негативний результат. У Олега так і було. Він пробув у лікарні до четверга, 15 жовтня. А тоді відділення закрили. Олегу якраз прокапали дуже важку хімію, а через пів години виписали додому. Пояснили це тим, що відділення закривають на дезінфекцію – коли відкриються, не знають. Може в понеділок, вівторок чи в середу – невідомо», – розповіла Tvoemisto.tv дружина Олега Наталя Мозіль.

Також, зі слів Наталії, у сусіда Олега по палаті був Covid-19. Вона вважає, що чоловік там і заразився.

Олег Кулиняк з дружиною

Інші лікарі своїх пацієнтів, які були з коронавірусом, говорить жінка, скерували у 1-шу міську лікарню.

«Тільки Наталія Горон виписала своїх пацієнтів додому. В Олега у виписці написано – стан важкий. Прописала, що ми удома маємо капати і навіть не поставила на тому печатки. Хоча, насправді, йому б мали зробити ПЛР-тест і відправити в «ковідну» лікарню. Так само інший її пацієнт вдома з 4 стадією раку і з коронавірусом», – додає дружина.

«Для мене це дикунство – як можна було зачинити гематологію. Просто в голові не вкладається. Адже це гарантована смерть для всіх, хто вже розпочав лікування чи потребує початку. Рак не іде на карантин, йому не скажеш – «почекай, в нас інші плани», – прокоментувала новину про смерть пацієнта керівниця львівського благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська.

Фонд часто допомагає онкохворим. Наталія Ліпська зазначає, що «капати щось вдома» – не варіант, адже ліки, що використовують для хіміотерапії, потребують професійного зберігання, розведення та застосування.

«Поки ми стукали в усі двері, він помер...»

Наталія Мозіль розповідає, що організм чоловіка добре сприйняв хіміотерапію і показники крові стали кращими. Але за час, що він пролежав удома з коронавірусом, ситуація стала критичною.

«Олег три дні лежав вдома, Наталя Юріївна на зв'язок не виходила, у вайбері не відписувала. У суботу, 17 жовтня, ми консультувалися з лікарем з Ізраїлю, до якого планували пізніше їхати за кордон на продовження лікування. Той сказав здати аналізи і негайно госпіталізувати чоловіка в стаціонар», – розповідає дружина.

Оскільки сім’я живе в Оброшино, то Олега Кулиняка прийняли у реанімаційне відділення Пустомитівської районної лікарні. ПЛР зробили у понеділок, а у вівторок отримали позитивний результат. І поки дружина шукала, куди перенаправити чоловіка з районної лікарні, він помер.

Родина поскаржилась на дії лікарів, тож прокуратура почала розслідування.

«У пацієнта не було ознак»

Лікарка гематологічного відділення 5-ї міської клінічної лікарні Наталія Горон говорить, що пацієнта Олега Кулиняка виписали з продовженим лікарняним листком 15 жовтня, як і всіх інших, тому що в гематологічному відділенні був спалах Covid-19. Пацієнти, у яких виявили вірус, поступили з негативним тестом, ознаки хвороби почали проявлятися пізніше.

Іншим пацієнтам, у яких були симптоми, зробили тест, у кого він був позитивним – відправили в інші медзаклади на лікування. У Олега Кулиняка, за словами лікарки, жодних ознак хвороби не було.

«У нас у відділенні виявили шістьох пацієнтів із коронавірусом, вони мали високу температуру, інші симптоми. Їх перевели туди, куди можна було, де були місця. Усіх решта виписували додому, аби продезінфікувати відділення. Коли б ми відкрили відділення, то поклали б його назад», – розповіла лікарка Tvoemisto.tv.

На запитання про те, чому Олега Кулиняка не відправили на повторний тест на коронавірус, адже він лежав в палаті з хворим і був найближчим контактним, Наталія Горон каже, що не відправляли, бо не було ознак.

Зазначимо, що згідно із розробленими МОЗ стандартами надання допомоги при коронавірусній хворобі, пацієнти з онкологією перебувають у групі ризику, тож у випадку підозри на Covid-19 їх не можна відправляти на амбулаторне лікування, тобто виписувати додому.

«Із наступного дня, 16 жовтня, він вже був під наглядом сімейного лікаря. Якщо йому стає погано, є симтоми коронавірусу, тоді сімейний лікар уже направляє на ПЛР. І от так збіглося, що за ці дні, поки пацієнт не був в лікарні, він помер від ковідної пневмонії», – каже Наталія Горон.

Як діють в інших онковідділеннях

Спалах коронавірусу раніше стався у гематологічному відділенні Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру (Чорнобильська лікарня). Тоді, розповіла Tvoemisto.tv заступниця директора з медичної частини Олена Козлова, дітей з цього відділення, які мали позитивний ПЛР, за наказом МОЗ, перевели в Охматдит, де вони лікуються досі. Усі нові дітки, які поступають і не мають інфекції, лікуються в педіатричному відділенні або, за потреби, їх можуть відправити навіть в іншу область.

Олег Дуда, заступник директора Львівського регіонального онкоцентру, говорить, що спалах коронавірусу може статись у будь-якому відділенні, тому ще на початку пандемії у МОЗ розробили алгоритм. У гематологічному відділенні, за його словами, мало би бути так:

«Якщо у них з’явились хворі на Covid-19, то тих пацієнтів, яких можна, переводять у «ковідні» лікарні, якщо ж не можна перевести, то ті пацієнти мають отримувати допомогу у тому ж відділенні – ідеться про такі унікальні випадки, з якими не допоможуть в інших медзакладах. Так само і в нашій онкології. У нас таких хворих не було, бо у нас дуже строгий режим. Але ми завжди розуміли ситуацію і мали план – кого можна, переводимо, а кого ні, закриваємо відділення і лікуємо там».

Він додає, що хворі з імуносупресією, тобто ті, хто має низький імунітет через хіміотерапію, мають при госпіталізації здавати ПЛР-тест, іншим – достатньо ІФА-тесту.

«Чи потрібно усім пацієнтам відділення робити тести, якщо стався спалах? Ні. Якщо пацієнти разом лежали в палаті, то їх треба тримати в ізоляції. Тест може бути позитивним і через 7 днів», – додає Олег Дуда.

Розпочали службове розслідування

Медичну допомогу «гематологічним» дорослим пацієнтам в області надають лише у 5-й клінічній лікарні. Це є планова допомога, відтермінування якої може становити загрозу життю і здоров’ю людини.

Наталія Літвінська, тимчасова виконувачка обов'язків керівника управління охорони здоров'я ЛМР, каже, що в лікарні почали службове розслідування, тому коментувати ситуацію вона не може.

«Як мені розповіли в адміністрації лікарні, контактних осіб, які мали клінічні ознаки та потребували стаціонарної допомоги, перевели в інші медзаклади. Цей пацієнт, за їхніми словами, не потребував стаціонарного лікування і на момент виписки ознак коронавірусу в нього не було. У такому випадку, коли контактна особа не має симптомів Covid-19, її відправляють, якщо це можливо, на амбулаторне лікування і на самоізоляцію. Якщо перебіг хвороби не дозволяє залишатися на амбулаторному лікуванні, то для такого пацієнта мають виділити окрему палату в самому відділенні», – говорить вона.

Чиновниця додає, що такі випадки, коли хворобу виявляють після госпіталізації із негативним тестом, можливі, адже результат аналізу може бути хибно негативним, бо зарано взятий, наприклад, чи не дотримано процедури.

Covid-ліжка у кожній лікарні

Наталія Літвінська говорить, що 5-ту лікарню підготували до прийому хворих на Covid-19 із 2 листопада. Там розвели кисень і закупили необхідне обладнання. Пацієнтів із коронавірусом прийматимуть корпус на вул. Коновальця, 20-22 та на вул. Чупринки, 48.

Наказ департаменту охорони здоров’я ЛОДА про перепрофілювання є від 28 жовтня, однак відкривають ці відділення в понеділок, бо там ще є невирішені «технічні питання з завершення робіт по кисню». Водночас, у статистиці Львівської міськради за 28 жовтня серед хворих на коронавірус вказали 56 пацієнтів саме з 5-ї клінічної лікарні. Однак у коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі ЛМР пояснили, що це 56 пацієнтів, які мають пневмонії, та не ковідні.

Додамо, що додаткові ковідні ліжка розгортають у 1-й і 8-й міських лікарнях, вже давно для прийому таких хворих задіяна Лікарня швидкої допомоги. Також розглядають можливість переоблаштувати деякі поліклінічні відділення для прийому хворих.

Не перший випадок

Як стало відомо Tvoemisto.tv із власних джерел, випадок з Олегом Кулиняком вже не перший. Із 5-ї міської лікарні і раніше виписували недолікованих пацієнтів із підозрою на коронавірус. Так, навесні подібний випадок стався із чоловіком, який лежав у хірургічному відділенні і мав цукровий діабет.

Про інший випадок у коментарях на фейсбук-сторінці Твого міста написала читачка. За її словами, її недолікованого чоловіка відправили лікуватись удома у зв'язку з карантином.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!