фото: Олександри Чернової

фото: Олександри Чернової

Історія успіху SoftServe. Як компанія зі Львова підкорює світ

52503 0
Перший офіс компанії SoftServe, яка займалася програмним забезпеченням, відкрили у Львові ще в 1993-му році. Молода, амбітна львівська компанія, яка ще не мала далекоглядної стратегії розвитку, поступово стала відомою на весь світ. А все тому, що у SoftServe вчасно зрозуміли – на глобальному ринку і мислити потрібно глобально. Відтак згодом з’явилися перші офіси компанії в Америці, а віднедавна SoftServe активно розвиває свою мережу представництв у Європі. Про принципи роботи з американськими та європейськими клієнтами, єдині корпоративні стандарти у всіх офісах компанії, конкуренцію на IT-ринку й те, як компанія «не відпускає» своїх кваліфікованих працівників розповів Tvoemisto.tv співзасновник та член ради директорів SoftServe Тарас Кицмей.

Першим клієнтом SoftServe стала  компанія «General Electric», над замовним проектом якої працювало всього декілька людей. З часом SoftServe почав набирати обертів, поглиблювати експертизу, розробляти власні проекти та самостійно шукати клієнтів. У 2000-му році компанія відкрила свій перший офіс у Вашингтоні, згодом представництва з’явились у Бостоні, Каліфорнії, Нью-Йорку, Флориді. У Європі офіси компанії знаходяться у Великобританії, Німеччині, Нідерландах. Більшість розробницьких офісів SoftServe розташовані в Україні, проте за останні кілька років такі осередки з'явились також у Польщі та Болгарії.

Будівля офісу SoftServe у Польщі

Під час роботи над проектом найкращі працівники з кожного напрямку дають свої пропозиції

«У всіх розробницьких офісах компанії працюють над програмним забезпеченням, маркетингом та продажами сервісів, – розповідає Тарас Кицмей, співзасновник SoftServe. – Перед тим, як підписати контракт із клієнтом, ми залучаємо до роботи власних бізнес-аналітиків. Вони досліджують бізнес-процеси клієнта, аби запропонувати для нього оптимальне рішення з використанням найсучасніших технологій».

Вибудовується певна ієрархічна структура компанії: архітектори пропонують технологічне рішення, дизайнери будують візуалізацію, щоб в результаті все працювало максимально зрозуміло, логічно та просто. Після цього Project Manager (керівник проекту) планує процес, програмісти програмують і тільки тоді окремі спеціалісти проводять контроль якості. «Під час роботи над проектом найкращі працівники з кожного напрямку дають свої пропозиції. Процес непростий, адже дуже оперативно потрібно зібрати різні компетенції та залучити багатьох людей одночасно», – каже Тарас Кицмей.

Американські клієнти дуже відкриті, тоді як європейські – більш консервативні

Усе починається з пошуку замовників, кожен з яких унікальний, адже представляє окрему галузь, виробляє особливий продукт і, відповідно, сподівається на високу якість співпраці. SoftServe від початку орієнтувався на ринок США – тамтешні клієнти зрозуміліші для компанії і швидше погоджуються на співпрацю. Натомість європейські клієнти, з якими компанія почала працювати лише чотири роки тому, більш консервативні і на обговорення умов співпраці з ними потрібно витратити значно більше часу. «Американські клієнти відкриті до інновацій, їх не треба довго переконувати, достатньо показати користь проекту, оригінальну ідею і вони без зайвих вагань починають працювати з нами, – каже Тарас Кицмей. – Тому SoftServe має більш американську культуру. Наша компанія виросла на американських клієнтах, тому з ними працювати легше. Наразі частка доходу від співпраці з американцями становить – 85%, і близько 15% доходу компанії формують європейські клієнти».

У всіх офісах  SoftServe діє єдиний набір стандартів та принципів

Ведення бізнесу в офісах Європи і Америки не відрізняється від принципів, що існують у львівських офісах, адже SoftServe – це глобальна компанія. Торік компанія відкрила новий офіс у Вроцлаві, який дуже подібний до львівського і належить до третьої генерації офісів SoftServe. «Усе, що ми робимо – однакове,  – каже Тарас Кицмей. – Попри те, що офіси пережили декілька генерацій, принцип роботи скрізь єдиний. Світ стає глобальним, і в ньому стираються національні особливості бізнесу. Всюди вимагають єдиного стандарту і це стосується не лише специфіки будівництва офісів, але й процесів розвитку людей у компанії та співпраці з клієнтами».

Будівля офісу SoftServe у Львові

У кожен новий офіс набирають людей з досвідом роботи в SoftServe і кваліфікованих працівників без такого досвіду

«Якщо ми створимо нову команду з двадцяти людей, без жодного спеціаліста з SoftServe, то ефект дорівнюватиме нулю, адже це буде хороша команда професіоналів, яка, однак, не зможе ефективно працювати, оскільки не буде носієм нашої корпоративної культури та не знатиме нашої специфіки, – розповідає Тарас Кицмей. – Наприклад, в офісі у Вроцлаві левова частка працівників – поляки, але, окрім них, працює також багато спеціалістів з України. Їх завдання – перенести у нові офіси конкретний стиль ведення бізнесу, підходи, процеси та компетенції».

Креативні українці

Специфіка аутсорсингу в Україні відображає глобальний бізнес аутсорсингу, який сьогодні стрімко розвивається. Попри те, що кожна країна має свої особливості, є певний глобальний напрям, в якому компанії рухаються зі своїми локальними відмінностями. «Якщо говорити про Південну Америку чи країни Азії – там  багато сильних фахівців, але вони зазвичай готові виконувати чітко поставлені завдання і не беруться шукати креативні рішення чи перевершувати очікування замовників. Українці ж ментально інші. Ми більше уваги приділяємо не процесам, а творчості у програмуванні, і більше націлені на результат, – розповідає Тарас Кицмей. – Українські, у тому числі і львівські компанії, цікаві тим, що хочуть і вміють вирішувати складні, комплексні задачі.

Читайте також: Як вийти на ринок ЄС. Історія успіху львівського печива

Боротьбу за проекти виграють не ті, хто швидко програмують, а ті, хто добре проектують

Перш ніж працювати над проектом, його треба розробити. У більшості випадків успіх проекту залежить від ідеї, яка лягла в його основу. Обговорення того чи іншого процесу – це ще й надання консультаційних послуг. «Наприклад, дивлячись на будинок, тільки наприкінці запитують, хто його будував, передовсім, цікавляться, хто був архітектором. Так і в програмному забезпеченні: всіх цікавить, хто ж «архітектор» такого гарного проекту, – пояснює Тарас Кицмей. – А щоб бути «архітектором», потрібно пояснити замовнику, яке рішення стане для нього оптимальним, і запропонувати свої послуги. Врешті-решт, боротьбу за проекти виграють не ті, хто швидко програмують, а ті, хто добре проектують, бо перше, на що звертають увагу, – унікальне рішення та стильний дизайн».

SoftServe навчився працювати у рамках українського законодавства

Після 23-х років праці на ринку, SoftServe набув достатньо компетенцій, як працювати якісно в межах українського законодавства. Щодо податкової системи, то більшість програмістів працюють як приватні підприємці і користуються спрощеною системою оподаткування. «Будь-які зміни у регуляторній політиці щодо галузі слід запроваджувати дуже помірковано, аби не стресувати галузь, що зараз розвивається, і втримати той інтелектуальний капітал, який існує в Україні. Адже для більшості ІТ-фахівців виїхати закордон – питання бажання», – розповідає Тарас Кицмей.

Як втримати інтелектуальний капітал в Україні?

В Україні в сфері IT працює близько 100 тисяч людей. Вони працюють на глобальних ринках, виконують проекти для компаній зі світовим ім'ям і мають свою вартість на міжнародному ринку. Програмісти, які вирішують їхати за кордон, мають різні типи мотивації: одні їдуть заробляти гроші, а інші шукають нового досвіду та можливостей професійного росту. «Спрацьовує піраміда Маслоу: коли гроші є, то з часом вони перестають бути потрібними і ти починаєш звертати увагу на інші нематеріальні цілі. Щоби втримати людей в Україні, ми працюємо так, аби наші ІТ-фахівці мали не лише сприятливі матеріальні умови, але й можливості для безперервного професійного розвитку та побудови успішної кар’єри», – каже Тарас Кицмей.

Від податків з IT-сфери у Львові залежить розвиток у місті суміжних галузей

Львів – IT-столиця України, де вже працює 193 ІТ-компаній. Одне робоче місце в IT створює чотири робочих місця в суміжних галузях і дуже багато процесів урухомлюються завдяки податкам, що сплачує IT-сфера. Таким чином, гроші починають рухатися по колу. «Це процеси макроекономіки: IT розвивається і все довкола розвивається. Гроші в ІТ-компанії надходять з експорту, тоді як імпорту компанії взагалі не мають, – зауважує Тарас Кицмей. – Тому практично всі прибутки йдуть на зарплати, з яких також здійснюються податкові відрахування. Умовно кажучи, якщо 10 тисяч IT-фахівців виїдуть за кордон, то на загальному ринку зникне 40 тисяч робочих місць».

У львівському офісі SoftServe

Замовники обирають ті IT-компанії, які мають більший досвід роботи

Один із підрозділів компанії «SoftServe Business System» випускає і власні продукти, які розроблено спеціально для України з метою пошуку нових технологічних рішень, проведення експертиз…  Але головне завдання SoftServe – це робота з клієнтами, різноманітними продуктовими компаніями, спеціалістами на певному ринку. Коли така компанія хоче розробити нову соціальну мережу, то спершу визначає її специфіку, користувачів, принципи розміщення реклами. Далі це все треба розробити: або самому створити команду, або віддати на аутсорс. Завжди простіше звернутися до компанії, яка вже має великий досвід і розробляла схожі проекти десятки разів. Таким чином формується ринок, який може розвиватися: одні вміють інвестувати та продавати, а інші розуміються у новітніх технологіях, процесах.

Кожен офіс SoftServe намагається увібрати культуру тієї країни, локації, в якій знаходиться

«Якщо ми відкриваємо офіс у Польщі і запропонуємо «шановні поляки, ходімо працювати в українську компанію», то навряд, чи хтось погодиться, але якщо скажемо «йдемо працювати в глобальну компанію», то шанси залучити висококваліфікованих працівників суттєво зростають, – розповідає Тарас Кицмей. – Тому кожен офіс SoftServe  намагається увібрати в себе культуру тої локації, в якій знаходиться. Якщо всі поляки люблять їсти журек, то ми повинні теж його полюбити».

У польському офісі SoftServe

Щоб не зникнути, компанія повинна вчасно адаптуватися до вимог сьогодення

Глобальність може визначатися за різними характеристиками: за капіталом, локаціями і найважливіше – за способом мислення. Якщо компанія працює тільки з українськими клієнтами – це початок кінця, тому амбіції SoftServe можуть бути тільки всеохопними. «Щоб бути глобальною, компанія повинна постійно трансформуватися, враховуючи нові цифрові вимоги. Але багато бізнесів цього не розуміють, – зауважує Тарас Кицмей. – Приклад невдачі – компанія «Кodak», яка виготовляла плівки для фотоапаратів. Коли настав час трансформуватися, компанія вирішила, що цифрові технології їй не потрібні, як наслідок, «Кodak» втратила позиції на ринку». 

Завдання SoftServe – допомогти компаніям успішно здійснити digital-трансформацію

Відтак, один із глобальних фокусів  SoftServe  –  допомога компаніям у розробці цифрових технологій та цифрової трансформації бізнесу (Digital Transformation). А для цього потрібно аналізувати, що пропонує штучний інтелект, аналітики, технологічні ноу-хау і запропонувати клієнту такі ІТ-рішення, що зроблять його бізнес ефективнішим та успішнішим.  

Суть успіху – «винайти те, чого ще нема»

«Безліч компаній покладають всі зусилля на те, щоб скопіювати продукт, який вже існує. Вони не розуміють, що це не амбіції, а просто копія, яка до того ж завжди гірша за оригінал… Ти можеш скопіювати «Mercedes», але для чого? Краще брати приклад з «Google», який винайшов машину без водія, – пояснює Тарас Кицмей. – Придумати те, чого ще нема, – ось справжня мотивація для SoftServe. Ми можемо повторити Windows, але це нас зовсім не мотивує».

У всьому світі програмісти мають приблизно однакові можливості для розвитку

Багато львівських IT-компаній вже є на європейському ринку, а, отже, знайомі з відповідними вимогами та стандартами. Тому зараз важливо покращувати механізми засвоєння принципів ведення глобального бізнесу. Компанії, які хочуть вийти на інші ринки, повинні бути активними, інноваційними і трансформувати бізнес за допомогою цифрових технологій. «Можливостей дуже багато, тому потрібно перестати повторювати та намагатися відрізнятися рішеннями та підходами, а не обладнанням, яке вже нікого не дивує, – каже Тарас Кицмей. – В Америці сидять такі ж люди, як і ми, але вони дуже наполегливі, тому й досягають кращих результатів. Насправді світ дуже інтегрований і немає реальної відмінності у можливостях для здобуття бізнес-освіти, все вирішує наполегливість та готовність вчитися».

SoftServe конкурує не за проекти, а за людей

Сьогодні кjмпанія практично не конкурує за замовлення і не перетинається з іншими ІТ-компаніями у змаганні за виконання конкретного проекту. Справжня конкуренція відбувається через кваліфікованих працівників. «Слід розуміти, що окрім високої заробітної плати, будь-якого спеціаліста мотивують три речі: по-перше, кожна людина любить мати автономію, по-друге, хоче постійно щось покращувати і покращуватись і, по-третє, любить, щоб те, що вона робить, було інтегровано у якусь вищу ціль, – зауважує Тарас Кицмей. – Тільки тоді людина по-справжньому зацікавлена. Якщо у нас хтось хоче переманити спеціаліста, то пропонує не кращі можливості розвитку компанії, а просто більші гроші».

Як SoftServe «не відпускає» своїх працівників?

Компанія старається досягнути успіху у довгостроковій перспективі, тому й налаштовує програмістів на отримання результату через певний час. «Попри те, що плинність кадрів – це нормальне явище, людей, у поверненні яких ми зацікавленні, включаємо у програму «бумеранг», – розповідає Тарас  Кицмей. – Суть в тому, що, покинувши компанію, ці програмісти продовжують залишатися в її інформаційному полі і щодня отримують розсилку з інформацією про події у SoftServe. Тобто інформаційно ми їх не відпускаємо, і з часом багато спеціалістів повертається у компанію». 

Довідка: SoftServe – найбільша глобальна IT-компанія з українським корінням, яка спеціалізується у сфері розробки програмного забезпечення та надання консультаційних послуг. Компанія, заснована у Львові в 1993 році, сьогодні є однією з найбільших розробників програмного забезпечення у Центральній та Східній Європі, а також найбільшою аутсорсинговою компанією в Україні. SoftServe  має представництва у восьми країнах світу. В офісах у Львові працює  2500 працівників (за останній рік кількість зросла на 10%), загалом в Україні – 4500 осіб. У 2014 відкрито філію і в польському Вроцлаві, зараз там працює 100 осіб.

Розмовляла Оксана Лісна

Фото героя – Олександри Чернової

Фото львівського та польського офісів надали у SoftServe

Made in Lviv

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!