Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Уже не хутір. Історія вулиці Хуторівки, яку перейменували на проспект Івана Павла ІІ

6097 0
Хуторівку планували колись як одну з важливих та необхідних дорожніх розв’язок, що сполучала б Стрийську з Зеленою у Львові.

Історія вулиці Хуторівки у Львові розпочинається із забудовою житлового масиву, який ми зараз називаємо Сихів. До цього там не було ані вулиць, ані доріг – суцільне поле. Місяць тому депутати Львівської міської ради проголосували за перейменування Хуторівки на честь Івана Павла ІІ, а територію студмістечка УКУ біля Стрийського парку (у районі вул. Стрийської та вул. Козельницької) – на площу Святої Софії Премудрості Божої. Тvoemisto.tv вирішило дізнатися, як змінювалася вулиця та її історія протягом років.

Львів, Козельники, травень 1960 року. Фото Юліана Дороша 

За інформацією докторки історичних наук, професорки кафедри історії УКУ Мар’яни Долинської, місце, де зараз пролягає Хуторівка, до 1772 року було далекою периферією Галицького передмістя. Тоді частина цієї території втратила статус передмістя, то отримала статус села Персенківка. 

Читайте також: У Львові частину вулиці Хуторівки перейменували на проспект Святого Івана Павла ІІ

Наприкінці ХІХ-ХХ століття Хуторівка мала назву Юстгляцівка (юстглянц – міщанин, львівський петрицій, який на переломі XV-XVI ст. купив чи взяв в оренду велику земельну ділянку в південній частині галицького передмістя, яка тягнулася приблизно від корпусу УКУ на Свєнціцького до того місця, де зараз є Філософсько-богословський факультет УКУ та оптовий ринок «Шувар») або «За Стрийською рогаткою» (Стрийська рогатка була скоріш всього на розі нинішніх вул. Академіка Лазаренка і Стрийської). 

Львів, Козельники, травень 1960 року. Фото Юліана Дороша 

Нині вулиця Хуторівка сполучає Стрийську з проспектом Червоної Калини та візуально є ніби продовженням Наукової. До цього це була сільська дорога. Львовознавець Іван Радковець розповів Тvoemisto.tv, що у 1984-1986 роках там ще по коліна можна було застрягти в болоті. Пройти було дуже складно, це була розбита ґрунтова дорога, а проїхати – взагалі неможливо.

«Якщо стежити, то траса вулиці у напрямку Стрийської дещо понижується. Насправді, вона мала йти попід Стрийською і утворити так званий «кленовий листок» – розв’язку, яку хотіли втілити ще на початку 90-х років», – каже він.

Із розпадом Радянського союзу, продовжує львовозначець, на це забракло коштів, плани зупинилися. 

Читайте також: На Львівщині відкрили музей Святого Папи Івана Павла ІІ

Назва вулиці походить від слова «хутір», оскільки то був хутір при селі Козільники, назву якого в радянський час змінили на Козельники. 

«Насправді, було два села Сокільники і Козільники, саме через літеру «і», які згадуються ще в княжу добу, а також Зубра, куди ходили на полювання наші князі. Сокільники і Козільники – два княжих обійстя, де розводили соколів для полювання і кіз, на яких полювали. Важливо, що здавна і до 20 століття не існувало хаотичного полювання. Коли панство виходило на лови, то їм випускали певну кількістю дичини. Вони не могли вполювати 10 кіз, коли випустили тільки 5. Таким чином дбали про це, щоби не порушувати баланс з лісництвом. Для цього були гайові та навчені лісничі», – додав він.

Львів, Козельники, травень 1960 року. Фото Юліана Дороша 

Ближче до сучасного часу Хуторівка стала магістраллю Сихова як житлового масиву.

Сьогодні на Хуторівці розташована Духовна семінарія Святого Духа УГКЦ, а в районі Стрийської-Козельницької – Український католицький університет. Під час візиту Святійшого у 2001 році Іван Павло ІІ освятив місце і наріжний камінь під ці проєкти.

У січні минулого року вулицю почали ремонтувати. Тут провели роботи із влаштування каналізації, каналізаційних колодязів, водопроводу. Також облаштували бордюри та постелити асфальт. Вулицею запустили тролейбус №23, який сполучає з Ряшівською, а надалі планують продовжити його маршрут аж до вулиці Вернадського.

Крім того, за проєктом на Хуторівці ще мають висадити понад чотири сотні дерев і понад дві тисячі кущів. Італійські тополі планували висадити у два ряди посередині. Уздовж велосипедних і пішохідних шляхів облаштувати коридор лип або верб. Верби за проєктом мають висадити вздовж річки Зубра, яка тече під землею. Окрім тополь, верб, лип, на вулиці планують висадити платани, клени, дуби, вільху, токсодіум, горобину, модрину.  

Перейменують вулицю на проспект Івана Павла ІІ сьогодні, 24 червня, і приурочать до 20-річчя візиту Папи Римського Івана Павла ІІ до Львова. 

Ольга Коваль

Софія Шавранська

Фото Юліана Дороша та Українського Католицького Університету

Вулиці Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!