Комедійні Трамп і Путін та терористи в Україні. Висновки тижня, що минув

2203 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Праонука Микити Хрущова, декан факультету Міжнародні відносини університету New School в Нью-Йорку, для Project Syndicate пише про фарс лідерів двох країн США і РФ – Трампа та Путіна.

Зокрема, Трамп у стилі комедійних персонажів Чарлі Чапліна постійно заявляв, що Covid-19 просто «зникне», а потім почав свою кампанію з переобрання на пост президента з провальних мітингів та показово з’являючись на них без маски.

Натомість «мультяшний» Путін у кінці червня припинив карантин, щоб провести парад на честь перемоги. А потім через референдум обнулив президентські терміни і гарантував собі довічно владу.

Читайте також«Віддана до кінця». У пам’ять про керівницю міського лабцентру Галину Михальчук

Хрущова пише, що країнами «все частіше керують не люди, а сатиричні персонажі».

Далі  буде. Спочатку про підсумки тижня, що минув.

1. Кількість нових хворих на Covid-19 в Україні за тиждень становить 6 007 (станом на 26 липня 64 849 – на 19 липня 58 842).

Для розуміння, 7 днів назад ця цифра склала 5 321 осіб (станом на 12 липня 53 521). Ще далі – 5 018 нових хворих (на 5 липня – 48 500).

Львівщина продовжує тримати лідерство в коронавірусному антирейтингу. Кількість нових хворих за тиждень становить 832 (станом на 26 липня 8 832 – на 19 липня 8 000). Для розуміння, тиждень перед тим зафіксовано 981 осіб (станом на 12 липня 7 009 пацієнта). Ще раніше – 812 нових хворих (на 5 липня – 6 197).

Перелік антилідерів зараз виглядає наступним чином: Львівщина – 8 832 (+ 832), Київ – 7 620 осіб (+ 736), Чернівецька – 5 592 (+ 281)та Рівненська області – 5 623 (плюс 541).

На ріст кількості хворих (6 007 – проти 5 321 раніше) на Covid-19 в Україні відреагували своєрідно: адаптативний карантин продовжили до 31 сррпня та «реформували» його у різні зони-кольори: «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону».

Детальніше, що це означає тут, зараз про те, що уже котрий тиждень в Україні намагаються замінити реальні дії щодо стримування Covid-19, зовнішнім шумом. Мінздоров’я покращує те, чого самі дотримувалися / будуть дотримуватися лише формально.

Читайте такожЩо ми знаємо про Covid-19 після п'яти місяців боротьби з ним

До слова, у Львові, який уже котрий тиждень очолює коронавірусний антирейтинг, з 22 липня дозволили проводити масові заходи.

2. «Терористи» в Україні. Спочатку 21 липня у центрі Луцька озброєний чоловік забарикадувався з заручниками в автобусі Берестечко – Краснилівка. 

Уся країна в режимі реального часу спостерігала за тим, як з «терористом» вели переговори, як президент Зеленський записав відео з закликом дивитися фільм «Земляни», а потім його видалив, побачили дивне затримання Кривоша (коли він кілька хвилин чекав поки до нього підійдуть), штурм порожнього автобуса спецпризначенцями і завершальний «піар» президента.

Інколи складалося враження, що це продовження серіалу «Слуга народу».

У Полтаві, натомість, була уже «проза життя». Чоловік, якого за викрадення авто хотіли затримати копи, погрожуючи гранатою, взяв у заручники одного з них. Потім обміняв рядового поліцейського на його керівника, з яким утік за межі міста. Пізніше «терорист» відпустив заручника і зник у лісопосадці і досі там бігає.

3. Підпал громадського активіста та корумповані судді. На фоні містечкового українського тероризму загубилися події більш резонансні та важливі.

Зокрема, підпал будинку голови правління «Центру протидії корупції» (ЦПК) Віталія Шабуніна. На нього уже відрегували у посольствах Британії, США, представництві ЄС в Україні – там чекають на притягнення винних. А президент Зеленський заявив, що це його «хвилює та засмучує».

Читайте такожЯк може керівник структури, яку треба реформувати, писати стратегію самореформування?

Натомість сам Шабунін написав, що все менше вірить у те, що «Зеленський – класний пацан, який просто нічого не розуміє».

Інша подія ­– справа корумпованих суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), яких НАБУ підозрює у створенні злочинної організації та захопленні влади.

Вища рада правосуддя (ВРП), про встановлення контролю над якою теж йдеться у плівках суддів, заявила про неприпустимість тверджень щодо вже виявленої корупції. З відповідною заявою вони звернулися і до гепрокурора Венедиктової.

ВРП – конституційний орган держвлади та суддівського врядування, який (!!!) відповідає за формування корпусу суддів, а також додержання ними норм Конституції і законів.

Сам суддя Вовк та його підлеглі пішли у відпустки і заявляють, що готові і далі вершити правосуддя.

Жодних звернень з цього питання президент чомусь не проголосив. Венедиктова теж мовчить – для прикладу, щодо справи Порошенка вона була дуже багатослівна.

4. Повне припинення вогню з 27 липня, про яке було домовлено на засіданні Тристоронньої контактної групи передбачає заборону на наступальні і розвідувально-диверсійні дії, на розміщення важкого озброєння. А вогонь у відповідь у разі наступальних дій допускається тільки за наказом керівництва ЗСУ і ОРДЛО.

Президент Зеленський заявив, що ця угода має бути підписана лідерами країн «Нормандської четвірки». За його словами, РФ не проти, хоч у Кремлі для цього не бачать підстав.

Нагадаємо, 13 липня поблизу Зайцеве загинув український боєць. Бойовики дали дозвіл групі евакуації забрати тіло. Доки ті у білих касках йшли до загиблого, окупанти обстріляли українську групу.

Загинув військовий медик, одного військового було поранено, а ще один отримав бойове травмування. Пізніше бойовики віддали Україні тіло медика, над яким попередньо познущалися.

5. Економіка. Лише факти.

  • У січні-червні 2020 року дефіцит держбюджету України становив 18,8 млрд грн, у тому числі 28,38 млрд грн – за загальним фондом при плані у 42 млрд грн.
  • Прогноз падіння реального ВВП у 2020 році переглянуто з 5% до 6%.
  • На кінець року інфляція прискориться до 4,7%. НБУ не планує знижувати облікову ставку, яка зараз 6%.

***

Повертаючись до Трампа, Путіна (нікого з українських персонажів не нагадує?) є й інша сторона медалі. Так зване «кліпове мислення» сучасної людини. Англійське слово «clip» перекладається як «вирізка (з газети), уривок (фільму)». Зокрема, сприйняття інформації короткими яскравими уривками, без намагань встановити між ними логічні зв’язки.

Читайте такожЦя мутація коронавірусу захопила світ. Вчені намагаються знайти причину

І в цьому контексті Трамп, Путін і всі решта – це нова реальність, це те, як мислить реальний світ. Критичне мислення програє поверховим явленням людей, які кидають у маси не перевірені факти, брехливі заяви.

В тому числі, це стосується і пандемії, коли у соцмережах мільйонами тиражують теорію змови і мільярди цьому вірять. І в цьому сенсі коронавірус може стати «холодним душем» для світу. Віч на віч зі смертельною хворобою здатне допомогти зробити багато правильних висновків.  

Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!