Фото: unsplash.com

Фото: unsplash.com

Короткозорість молодшає. Як дистанційне навчання вплинуло на зір дитини

4866 0
Як дистанційне навчання вплинуло на зір школярів, скільки часу можна відводити на гаджети, як вчасно зреагувати, якщо проблема вже виникла, в експрес-інтерв'ю Tvoemisto.tv розповіла завідувачка офтальмологічного відділення дитячої лікарні ОХМАТДИТ Наталія Гудима.

Через пандемію Covid-19 львівські школярі значну частину навчального року були змушені вчитися дистанційно, використовуючи комп'ютери, планшети та смартфони. Такі зміни не могли не вплинути на здоров’я очей дітей.

Читайте також: «Не ігноруйте симптоми». На Львівщині зросла кількість хворих на Сovid-19 школярів

Чи почастішали за останній рік скарги у дітей на порушення зору?

Звичайно. Не можу сказати, що побільшало вдвічі, але суттєво. Цей навчальний рік для школярів був напружений. Тривалий час дітям доводилося працювати за гаджетами, а після цього виконувати ще й домашні завдання. Крім того, часто учні готували реферати, проєкти, знову ж таки використовуючи інформацію з інтернету.

Діти скаржаться на погіршений зір, відчуття втоми, примруження.

З дітьми якого віку найчастіше звертаються батьки?

Конкретного скринінгу у нас немає, але часто пацієнтами у нас є діти молодшого шкільного віку. Багато першокласників. У дітей 6-7 років до школи була «вільна» програма – вони дивились мультики, гаджети, а тепер ще й додалося навчання. Рік часу і в дітей – понижений зір.

Тобто, проблема може розвинутися швидко?

Так, звісно. Якщо батьки на це не звертають увагу і дозволять годинами сидіти перед екранами телефонів, планшетів, комп‘ютерів, то вже за рік у дитини може розвинутися досить низький зір.

Все ж, кого більше: тих, хто звертається профілактично, чи із проблемами?

Вже тоді, коли є проблема. Часто на прийомі батьки кажуть, що прийшли з дитиною, бо вчителька звернула увагу, що вона на уроці примружується, добре не добачає із задньої парти.

Читайте також: Без меж. Як дистанційне навчання впливає на психіку дітей і підлітків

Яка проблема із зором є найпоширенішою серед школярів?

Короткозорість. До міопії призводить цілий комплекс факторів, але суттєвою причиною цього порушення є саме додаткове комп’ютерне навантаження. Хоча чим глобалізованішим стає світ, тим більше короткозорих дітей з’являється в наступних поколіннях.

Як зрозуміти, що у дитини починає падати зір?

Спочатку діти починають примружуватися. «Перевірити» зір можна будь-де. Наприклад, ідучи з дитиною вулицею, можна її попросити прочитати те, що написано на білборді. Саме на таких моментах часто помітно – добре бачить дитина, чи ні.

Скільки часу учням можна проводити з гаджетами, щоб не зашкодити зору?

Гаджети – це дуже велике навантаження на зір. Урок за таким пристроєм не повинен перевищувати норм. У менших класах – в межах 10 хвилин, у трохи старших дітей – 20-30 хвилин. Звичайно, так є не завжди. Однозначно, якщо дитина просидить за гаджетом півгодини, стільки ж часу вона має відпочивати, а не за кілька хвилин починати урок і знову за гаджетом. Періодичні перерви є обов’язковими.

А скільки часу відводити для ігор?

Прийшовши зі школи, діти повинні відпочити, а не сідати відразу за уроки, тим більше дозвілля – ігри, мультики.

Привчати дітей до ігор на смартфоні взагалі не бажано. Але якщо це не можливо – тоді дозволяйте дивитися один мультик. На перегляд – максимум пів години. Навіть якщо мультфільм триває годину, будь ласка, просіть дітей робити перерву.

Зрештою, у гаджетах є така функція, як обмежений час перегляду. Блокування екранного часу може вирішити питання.

Як правильно радите обирати дітям гаджети?

Зараз більшість гаджетів продають із захисним склом, екраном, які мають поляризовані екрани, які відбивають світлові промені і не шкодять очам.

Якщо учням дозволено не носити паперові книги, а гаджети, то раджу обирати електронні книги і закачувати підручники. Вони не дають того бліку, екран матовий і букви наближені до звичайної книжки.

Однозначно, при виборі будь-якого гаджета для дітей, економити не варто.

Якщо проблеми із зором все ж є, як вмовити дитину носити окуляри, бо часто вони соромляться їх носити?

Якщо носіння окулярів справді викликає в дитини психологічний дискомфорт, вмовляти не потрібно. Для цього існують контактні лінзи.

Чи рекомендовані контактні лінзи дітям шкільного віку?

При порушенні зору є різні варіанти, у тому числі контактні лінзи. Дітям навіть раннього шкільного віку – 6-7-річним – також пропонуємо лінзи. Вони досить ефективні для призупинення прогресу короткозорості, вносять корекцію для покращення зору, надають різкості.

Колись контактні лінзи були жорсткі, тверді, через що могло виникати почервоніння очей, сухість. І це була справді проблема. Зараз навіть для корекції є лінзи якісні і хороші. Вони бувають щоденні, місячні, тримісячні, піврічні. Крім того, є ще й нічні контактні лінзи Парагон. Дитина може з ними спати. Вони не лікувальні, але «додають» зору.

Що потрібно робити при появі перших симптомів?

Звісно – звернутися до спеціалістів. Для початку варто звернутися до сімейного лікаря, який дасть електронне скерування до вузького спеціаліста.

Що рекомендуєте у профілактичних цілях?

Менше сидіти за гаджетами, більше гуляти на свіжому повітрі, залучати дітей до спорту. Будь-яка гра з м’ячем здатна виконувати всі гімнастичні рухи очей: м’яч полетів – дитина дивиться вдалину, його впіймала – зблизька.

Зараз також актуальний вітамін D, тому слід більше бувати на сонці.

Читайте також: На Львівщині відкриють центр національно-патріотичного виховання

Як щодо продуктів харчування. Що радите вживати?

Головне, щоб харчування було збалансованим. Казати – давайте дітям моркву чи чорницю – не правильно, бо батьки почнуть цим продуктом їх «напихати» і тоді може виникнути вже зовсім інша проблема, наприклад, алергія.

Найкраще – їсти сезонні продукти. Влітку всі ягоди, фрукти та овочі, які з’являтимуть на грядках, а потім у продажі – найкраще насичені вітамінами.

Порадьте кілька гімнастичних вправ для розслаблення очей після роботи за гаджетами.

Дієвою буде навіть найлегша гімнастика для очей: водити очима вгору-вниз, вправо-вліво, за годинниковою стрілкою і проти.

Довідково

Вправи для очей:

  • Великі очі. Сядьте прямо. Міцно зажмурте очі на 5 секунд, потім широко відкрийте їх.
  • Шторки. Швидко і легко поморгайте 30 секунд.
  • В точку. Намалюйте маркером на вікні крапку. Виберіть за вікном дальній об'єкт (будинок, вежу, дерево). Тепер 3-5 секунд дивіться в далечінь, потім переведіть погляд на точку.
  • «Рухайтеся» по траєкторії фігур на зображенні. Дивіться вгору-вниз з максимальною амплітудою. Кресліть коло за годинниковою стрілкою і назад.  Малюйте очима діагоналі. Малюйте поглядом квадрат. Обводите поглядом ромб. Малюйте очима бантики. Пишіть очима букву S – спочатку в горизонтальному положенні, потім у вертикальному.

Такі вправи варто робити регулярно протягом дня, а при скаргах дитини на втому очей, відчуття дискомфорту, різі в очах потрібно звертатися до офтальмолога.

Розмовляла Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здорове місто

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!