Куди поїхати на вихідні. До однієї з ферм неподалік Львова

45040 0
Tvoemisto.tv розповідає про низку фермерських господарств поблизу Львова, куди можна поїхати на екскурсії, майстер-класи або просто на пікнік просто неба. Попереду три вихідних і можна обрати собі те, що до душі.

Із Гарбузового раю

Шість років тому львівське подружжя Ігоря Реви та Соломії Братах вирішило продати квартиру в центрі міста та переїхати до села. Тепер вони живуть у Мальованці на Городоччині, а неподалік, у Мильчицях, мають сироварню «Гарбузовий рай». Там не лише варять сир та варення, а ще й проводять екскурсії й майстерки для дітей і дорослих. 

 сreative director Марина Абрамова, рroduction Соснов Максим на замовлення «Гарбузового раю»

Серед хедлайнерів «Гарбузового раю» є сири «Ґодз», «Магура» і «Верде». «Ґодз» – це сирні кульки, як тенісний м’ячик, де всередині вимішано сир з часником, а ззовні – чорний перець. «Магура» – пірамідки з травами, обкатані у копченій паприці. Такий сир, за словами Ігоря Реви, можна споживати свіжим від 7 днів і ставити на витримку до року. На ранніх стадіях він виглядає більше як домашній, але в три місяці вже матиме структуру пармезану і використовується як спеція. А «Верде» – це кульки з горіхами, зовні – базилік і орегано. Також є «Довбуш» – сир з блакитною цвіллю, той, що два роки розробляли та відточували, поки він не почав подобатися Ігорю та Соломії. Вартість сирів стартує від 55 грн за штуку, також можна придбати коробочку з міксом сирів або сирний набір для двох, що обійдеться у 300 грн.

Читайте також: Банани, кумкват і навіть інжир. Репортаж із «Бананової ферми» біля Львова

Окрім сирів, є терта ружа. Це коли пелюстки троянди певного сорту перетерті з цукром і лимонним соком, без термічної обробки. Її ціна становить 80 грн за 200 мл. Фішка «Гарбузового раю» також в тому, що до сироварні може подзвонити будь-який ресторатор, приміром, взимку, і попросити сироп з бузини – 500, 1000 чи більше літрів, домовитися і на весну все отримати.

 сreative director Марина Абрамова, рroduction Соснов Максим на замовлення «Гарбузового раю»

Екскурсії для дітей тут коштують 200 грн з одного. Мінімальна кількість дітей на екскурсії – 10 осіб, а тривалість – 2 години. Для дорослих триває менше – 40 хв, а коштує 100 грн з людини. Для дітей до 14 років – 50 грн, до 6 – безкоштовно. Їх проводять лише за попереднім записом. За попередньою домовленістю можете замовити сирний обід чи приготувати страви з сиру на мангалі. Вартість обговорюється індивідуально.

Адреса: с. Мильчиці, Городоцький район, Львівська область, вул. Шкільна, 21.

Західний равлик

«Західний равлик» – це родинна ферма Ірини та Івана Юськевичів, що з 2017 року займаються вирощуванням і розведенням їстівних равликів. Ферма спеціалізується на розведенні та реалізації равликів сімейства HELICIDAE, роду Helix (Pomatia, Aspersa Maxima, Aspersa Muller) для забезпечення споживання цієї продукції в Україні та за її межами, а також проводить навчання для початківців та новостворених господарств.

Читайте також: Зміїна ферма та плантація салату. Топ-5 незвичайних ферм біля Львова

Підприємці Ірина та Іван Юськевичі наприкінці 2019 року виростили 36 тонн равликів. Через карантин Європейський ринок закрився – ресторації Італії, Франції, ‎Іспанії, Португалії. Європа зазнала шалених збитків. Перед підприємцями постало питання: що робити з равликом, якого виростили до ‎карантину, адже збути його в такій кількості на українському ринку неможливо, а ‎здешевити нереально. Інакше не окупиться праця і комунальні платежі. Тому на фермі вирішили використати равликів для годівлі інших тварин господарства.

Фото із сайту підприємства

Нині на фермі переорієнтувалися на ресторанний формат та відновили екскурсії й майстер-класи господарством. Приміром, шкільний тур (від 20 осіб) триває тут одну годину і 45 хвилин. Сюди входить екскурсія, равликові перегони, частування, вільний час і подарунок для кожного маленького відвідувача. Вартість для одного учня – 250 грн, для 5 супроводжуючих вхід безкоштовний, а кожен наступний дорослий – теж 250 грн. Тури відбуваються з вівторка по суботу, обов’язкова попередня реєстрація за телефонами, вказаними на сайті, та наявність з собою масок і рукавичок.

Окрім цього, є сімейні гастротури або тури для компанії. Вартість стартує від 50 до 200 грн за людину у залежності від вибору екскурсії. Детальний графік та час турів є доступним на сайті «Західного равлика».

Також тут проводять майстер-класи для дітей (не менше 20 осіб) з виготовлення листівок або іграшок з сіна тощо. Вони тривають орієтовно 20-25 хвилин і є доступними як для дошкільнят, так і для дітей шкільного віку. Майстерки коштують 60-70 грн.

Адреса: села Солонка Пустомитівського району Львівської області, вул. Івана Сірка, 4.

Cozy Farm

Молоде подружжя Андрія та Галини Маланчаків кілька років тому переїхали в закинуте обійстя у село Когути. Так вони прагнули, аби їхні діти могли зростати на природі і досліджувати світ. Там же у селі чоловік з дружиною облаштували сімейне господарство Cozy Farm та екосадибу. Нині вони мають близько 50 кіз різних порід. Із молока роблять сир, кефір, йогурт.

Цікаво, що за козами, які пасуться на території господарства, стежить електропастух. Це така своєрідна легка дротова огорожа, на яку подають імпульси високої напруги від спеціального генератора, щоби вони не вибігали за межі території і не прагнули посмакувати чимось на сусідньому городі.

Гості можуть приїжджати сюди з п`ятниці по неділю, з 14:00 по 21:00. Тут можна погуляти, покататися на качелях для дітей і для дорослих, зробити пікнік, навіть відсвяткувати день народження, весілля чи провести фотосесію. Оплати фіксованої за все це нема. Кажуть, що цінують свободу вибору і кожен відвідувач може залишити стільки, наскільки йому сподобалося на фермі. Це ніхто не контролює.

Читайте також: А вівці з Європи! Історія сімейного фермерства на Львівщині

Господарство розташоване неподалік Новояворівська у селі Когути. Локацію можна знайти за допомогою Google maps, оскільки номера та вулиці там немає. Деталі на сторінці ферми у Фейсбуку.

Фото зі сторінки сімейного господарства на Фейсбуку

Козяча ферма двох Катерин

У мальовничій Тухлі, що орієнтовно за 2 години від Львова, дві жінки кілька років тому відкрили ферму, де варять козячий сир. Катерина-молодша – Ільків колись мешкала у селі Орів, а Катерина-старша – Тарасенко-Лісова аж в Алчевську, що в Луганській області. Перша втратила дім через пожежу, а друга – через війну. Зараз обидві розвивають українське фермерство у Карпатах та не мають відбою від туристів.

Зокрема, із жовтня минулого року вони посноцінно відновили роботу на фермі, тому нині всім охочим пропонують:

  • сирна дегустація – 150 грн;
  • м'ясна дегустація – 90 грн;
  • екскурсія фермою і не тільки – 50 грн;
  • фермерська весела естафета – 50 грн (на замовлення для груп туристів).

На фермі не виготовлять відомих чи класичних сирів, які знають всі. Із самого початку жінки вирішили, що копіювати нікого не будуть, а хочуть створювати власний особливий асортимент. Так, вартість 100 г продукту стартує від 60 грн.

Спеціально для туристів, що хочуть поїсти, мають фермерські обіди. Вони – прості та ситні, приготовані з домашніх продуктів. Їсти можна на травці біля річки, якщо погода дозволяє, на сіні (трохи екзотики), або за столом в дегустаційному просторі. Приміром, бограч тут коштує 80 грн, грибна юшка – 65 грн, тушена картопля – 45 грн, салат з капусти, кропиви та зелені – 35 грн. Також є напої і десерти.

Обіди готують виключно під замовлення (крім сирних паличок, яєшні та варених яєць), не менш, ніж за добу. Замовити можна за телефонами: 067 329 77 29 та 067 524 74 79. Працює ферма щодня з 11:00 по 19:00Село розташоване за 125 км зі Львова, їхати машиною орієнтовно 2 години, а також до Тухлі можна дістатися приміським поїздом 7001 сполученням Львів – Мукачево, що курсує кілька разів на день.

Жінки кажуть, що хочуть донести до людей, що природа і домашні тварини – це здорово і класно. Вони прагнуть допомагати у відродженні фермерства в Україні і вже навіть мають послідовників із Тернополя, Хмельницького, Львівщини та Житомирщини. Люди приїжджають на ферму двох Катерин, де жінки часом проводять тренінги, діляться досвідом про те, як не боятися і почати, створити власну справу, як враховувати побажання клієнтів.

ФайнаВerry

На цю ферму не вийде приїхати у найближчі вихідні, але можна спланувати тут літні, приблизно за місяць. Колишній будівельник та боєць АТО Микола Стецьків, повернувшись з фронту, організував під Львовом у селі Новосілка сімейну полуничну ферму. Свій бізнес чоловік почав з 10 соток землі та чотирьох грядок полуниці. Зараз на його полуничних плантаціях ростуть понад 20 тисяч різносортних саджанців. Її можна замовити додому, передплатити (як газету) на рік, або назбирати на полі самостійно.

Окрім цього, відкрили також нову локацію у селі Гончари, що за 15 хвилин від Львова. Це, каже власник господарства, справжнісінький ФайнаBerryPark, де росте не лише полуниця, а й малина, лохина. І тут є лавандові поля, які відкрили спочатку для ознайомлення, як атракційну зону, а надалі планували використовувати під фотосесії, наприклад. У червні тут також хотіли проводити щорічний фестиваль полуниці.

За словами Миколи Стецьківа, збирати самостійно на полі – улюблене заняття гостей, бо так полуниця – найсмачніша. Кілограм її коштує 60-70 грн. На ферму приїздять сім’ї, компанії друзів, батьки з дітьми – відчути насолоду від роботи на полі, влаштувати пікнік, побути разом. Можна придбати полуницю з собою, а можна з’їсти просто на полі.  

Зважаючи на погоду, масовий урожай полуниці припаде в цьому році на кінець червня – початок липня, оскільки весна дуже холодна. Однак на фермі сподіваються, що буде можливість прийняти гостей у себе. Усе залежить від кількості ягоди, про що обіцяють повідомити згодом.

Ольга Коваль
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!