Куди поїхати на вихідні. На сплав гірськими річками Львівщини

3499 0
Справжні відчайдухи та просто охочі активно провести вихідні можуть це зробити на сплавах гірським річками Опір та Стрий, що на Львівщині. Такий відпочинок доступний навіть для початківців і маленьких дітей. Команда «Твоє місто. Твоя країна» на чолі з засновником та президентом турклубу «Манівці», майстром спорту з туристичного багатоборства Тарасом Білошицьким мокра, але щаслива, здійснила сплав стрімкими карпатськими річками і готова ділитися враженнями.

Вам нададуть гідрокостюм, плавзасіб, шолом, рятувальний жилет. Із туриста – лише уважність та гарний настрій.

Як дістатися?

Маршрут починається у селі Межиброди, неподалік Сколього, що за 100 км від Львова. Час у дорозі становитиме близько 1,5 години. Саме тут починається сплав, оскільки це місце злиття двох річок. Стрий і Опір, якими відбувається сплав, – річки 1+ категорії. Тарас Білошицький пояснює, що загалом є річки від 1 до 5 категорій. 

Від злиття річок Опір – Стрий учасники проходять відстань у 15 км до села Гірне. Зазвичай така подорож займає від 2 до 4 годин. На середині сплаву можна зробити паузу. 

Завдяки дощу річки Стрий та Опір повноводні та неспокійні, у чому команді «Твоє місто. Твоя країна» пощастило. Більш спокійні справи – на Дністрі – ця річка доступна весь рік.

Для кого такий відпочинок і що потрібно мати з собою?

У сплавах можуть брати участь батьки й діти, також на заваді не стане й дощова погода, яка зустріла, наприклад, команду «Твоє місто. Твоя країна» цього разу. Головний «манівець» Львівщини Тарас Білошицький протягом 20 років навчив тисячі людей правильно тримати весло. Що цікаво, за попередньою освітою він є диригентом і у 12 років вперше взяв весло.

Читайте також: Банани, кумкват і навіть інжир. Репортаж із «Бананової ферми» біля Львова

Сплав відбувається у термокостюмі, під нього вдягають термобілизну, яку необхідно з собою взяти. Також треба мати змінне взуття і те, яке не шкода намочити, а також ще один комплект одягу.  

«Я бачив за 20 років, як змінювалося ставлення людей: спершу було – напитися, потім – десь наїстися і тепер вже мова про справжні емоції, з’являються нові культурні інтереси. Кількість людей, з якими хочеться сплавлятися, стає чим раз більше», – додає Тарас Білошицький.

Скільки це коштує?

Одноденний сплав з обідом коштує для однієї людини 850 грн. Вам нададуть гідрокостюм, плавзасіб, шолом та рятувальний жилет. Із туриста – лише уважність та гарний настрій. Діти до 6 років можуть сплавлятися безкоштовно, а до 12 років – за половину вартості.

Окрім того, що вони доступні для зовсім маленьких дітей, можуть сплавлятися також люди з інвалідністю. Для них це організовують безкоштовно, зазвичай, на річці Дністер.

Читайте також: Звичні речі, як хобі. Чим займаються вихованці львівського центру «Джерело»

Організатори включили у вартість подорожі також обід. Від нього складно відмовитися після трьох годин у човні. Перекусити можна безпосередньо в таборі.

Сплав, до речі, може тривати і два дні. Такий вид відпочинку буде коштувати 1900 грн з людини. Сюди входить сплав, харчування та у подарунок – ночівля у наметовому таборі. Для тих, хто хоче переночувати з більшим комфортом, можна залишитися на ніч в готелі міста Сколе. Тут їх багато на різний смак.

Що ще є поряд?

У мандрівці на Сколівщину можна також безкоштовно пограти у гольф, а також познайомилися з різьбярем, який робить картини з дерева. Юрій Геш за допомогою різців створює на дереві реалістичні картини. Ніби в 3D ефекті оживають пейзажі, тварини та історичні події. Картини пана Юрія можна купити у історико-краєзнавчому музеї в Сколе. Тут також є безліч історичних експонатів, а у підвалі – відтворення катівень НКВидистів, де колись допитували УПІвців. А ще місцеві досі пишаються легендарною постаттю Захара Беркута.

Також можна завітати до палацу Гредлів, де планують відкрити інформаційно-туристичний центр Карпат, а також зробити красиві селфі біля незвичного будинку, на якому світло-блакитною і золотою фарбою на хатці намальовані узори, казкові віконця, на даху голуби, а у подвір’ї – фігури квітів.

Якщо у вас обмаль часу, але ви хочете у гори, то можете вирушити на Парашку, Лопату та Кудрявець. Ці вершини відкриють перед вами краєвиди Сколівських бескидів. Популярним маршрутом одноденної гірської мандрівки є гора Лопата у Сколе, що має 1210 метрів висоти над рівнем моря і 9 кілометрів шляху на вершину. Сходження починається від рекреаційної зони «Павлів потік», біля моста через прохолодну річку Опір.

Ольга Коваль
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Тревелблог

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!