фото дар

фото дар'ї кучер

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До центру конярства з видом на гори

5956 0
Дли тих, хто планує втекти за місто на вихідні та активно відпочити, уже за 25 км від Львова є справжнє ранчо. Це розвага для всіх охочих, незалежно від віку та навичок, під наглядом досвідченого інструктора. Tvoemisto.tv поспілкувалися з власником ранчо Остаом Лунем і навіть спробувало поїхати вверхи разом. Що з цього вийшло, читайте та дивіться далі.

Неподалік Львова у селі Лопушна є ранчо під назвою «Скарбова гора». Дістатися туди можна двома виїздами: з вул. Стрийської або вул. Зеленої. Якщо обрали перший варіант – прямуєте стрийською трасою, далі повертаєте на Жирівку і потім по прямій аж до села Лопушна. Якщо обрали Сихівський виїзд – їдете трасою до Давидова, за ним звертаєте праворуч і так само по прямій самісінько до «Скарбової гори».

«Скарбова гора» – це не звичайне ранчо, де просто приймають гостей, а один із центрів конярства. Тут влаштовують унікальні кінні походи Галичиною, займаються іпотерапією з дітьми та вчать любити цих тварин так, як люблять їх самі засновники ранчо. Усі походи та подорожі вверхи проводить власник Остап Лунь. Він об’їхав пів Америки, після чого вирішив відкрити власне ранчо. Із дитинства любить коней та все, що з ними пов’язано.

«Скарбова гора – це, перш за все, наш дім. Ми тут живемо всією родиною, але ще теж приймаємо гостей і займаємося кінним туризмом, для чого й будували ранчо. Ми відкрили тут кафе і маємо гостьові кімнати. Люди просто приїжджають пожити. Також організовуємо різні події – концерти, весілля, корпоративи», – розповідає Остап Лунь.

У нього в господарстві є шість коней і віслючок – усі вони ходять в походи. Першим мешканцем став кінь Трістан, якого Остап викупив у ромів. Коню було два роки, але він вже тоді був великий. Пасеться також Романтика ганноверської породи, яка народилася в Німеччині. Попередній власник – заможний пан з Львівщини, не міг дати з нею ради. Латка – це кобилка гуцульської породи, яку Остап Лунь купив на Гуцульщині. Віслюк – дуже милий, всі його люблять, але хитрий та впертий. Він як домашня тварина, додає власник, ходить в походи та носить речі. Сюди приїжджають навіть з-за кордону, аби поїздити вверхи.

«Важливо пам'ятати, що кінь – це жива тварина, а не механізм. Аби його розуміти, треба час, досвід і багато праці», – додає він.

Реабілітологи кажуть, що іпотерапія допомагає розслабити м’язи, а також покращити психічний стан дітей. Вона корисна для дітей з аутизмом, синдромом дауна та ДЦП. Гіперактивні, збуджені діти після іпотерапії заспокоюються, деякі навіть засинають. Більшість батьків помічають позитивні зміни після занять.

«Заняття підлаштовується під настрій молодого вершника: деколи дитина просто хоче полежати на коні, інколи охоче виконують загально-розвиваючі вправи верхи. Дітки годують тварин, доглядають за ними, обіймаються. Це викликає в них позитивні емоції, радість», – розповідає Тvoemisto.tv лікарка-реабілітолог Катерина Нуриєва.

За її словами, їзда верхи задіює основні групи м'язів людини, це відбувається на рефлекторному рівні, оскільки рухаючись з конем, вершник намагається втримати рівновагу. Тож заняття мають загальнорозвиваючий ефект.

Маршрут, який обрали Tvoemisto.tv, займе годину. Зазвичай, похід тут, за словами пана Остапа, триває 8 годин на день із кількома перервами.

Кілька лайфхаків від «Твого міста», якщо зібралися у подібну мандрівку вверхи:

  • не взувати біле взуття;
  • якщо передбачена подорож місцевістю зі змінними рельєфами – краще все ж одягати шолом;
  • уникайте відкритих ділянок шкіри і обирайте одяг, який буде максимально закривати руки та ноги;
  • штани краще обирати з цупкої тканини, аби не ковзали на коні;
  • стрей від комах і сонцезахисний стане у нагоді.

 

Найголовніше – ніколи не відпускати повіддя, а при повороті праворуч – натягуйте його праворуч, при повороті ліворуч – вліво, для зупинки – на себе, а для прискорення – підбивайте коня п’ятами. Неважливо, чи вирушаєте ви на одногодинну мандрівку вверхи або ж плануєте довгу подорож на конях на вихідні – не слід вирушати в похід без попередньої підготовки і базових навичок їзди. Не розраховуйте, що навчитеся цього у процесі, бо кінь відчуває вашу невпевненість і свою некерованість.

Проживання на ранчо. За чотиримісний номер тут треба заплатити 1000 грн, 6-місний – 1500, а 12-місний – 3000.

Катання на конях. Одна година на одному коні вартує 500 грн, прогулянка до лісу верхи (30 хв) – 250 грн, спільна поїздка на 3 конях на 20 хв обійдеться у 500 грн. 10 хв катання верхи по колу коштує 100 грн.

«Твоє місто. Твоя країна»

Ольга Коваль, Юлія Данилюк

Фото і відео Дар'ї Кучер

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!