Куди полетіти зі Львова. Прага — одна з найхаризматичніших столиць Європи

6641 0
Львів отримав пряме авіасполучення з Прагою. Можна лаштуватися в дорогу, навіть якщо ви там уже були, адже Прага — це місто, куди не нудно повертатися.

Інтернет переповнений інформацією про Прагу, тому ми більше звернемо увагу на ті атракції, які не потрапляють на перші сторінки пошуковиків. Бо Карлів міст ви й без нас не пропустите, а стіну Леннона чи немовлят Черни — можете. Цим Прага й хапає: попри серйозний вік та аристократичний імідж, любить усілякі збитошні вибрики. Тож уперед із музикою. Прага — це просто невтомна фабрика кліпів. Тут знімали, знімають і будуть знімати. Ось один з улюблених — старенький INXS: Never Tear Us Apart.

Шлях

Із середини жовтня український перевізник Sky Up відкриває пряме авіасполучення між Львовом і Прагою. Рейси виконуються по четвергах і неділях, що досить зручно для вікендової вилазки. Ціни стартують від 992 гривень в один бік, але такі трапляються рідко, частіше — в інтервалі 1300-1500 грн. Автобусом буде дешевше, але це мінімум 15 годин у дорозі плюс прикордонний перехід з Польщею. До прикладу, в чеського перевізника Leoexpress (автобус+потяг) жовтневі квитки туди-назад коштують від 40 євро і вище. У Flixbus — взагалі несусвітні 60 євро в один бік. Тому зваживши параметри «ціна-якість», ми голосуємо за літак.

Празький аеропорт імені Вацлава Гавела зв’язаний з містом трьома автобусними маршрутами — 100, 119 і 191. Два перших довозять тільки до прикінцевих станцій метро — жовтої і зеленої ліній відповідно. Третім можна дістатися до станції метро Andel — це практично ближній центр і популярний шопінг-район. Разовий квиток коштує 32 крони (орієнтовно 1,2 євро) і чинний упродовж 90 хвилин на всі види транспорту з необмеженою кількістю пересадок. За півтори години спокійно встигаєш доїхати, куди треба, у межах міста. Можна одразу придбати 3-денний проїзний за 320 крон. Він актуальний, якщо поселитеся трохи віддалік від протоптаних туристичних стежок. До сказаного додаємо посилання на докладні мапи усіх транспортних маршрутів Праги з офіційного сайту муніципального транспорту.

Читайте також: Куди можна полетіти зі Львова. Розклад та вартість усіх авіарейсів

Дах

За останні п’ять років Прага помітно подорожчала. Якщо колись було безпроблемно знайти гідний номер чи апартаменти до 30 євро на двох, то тепер треба мати щастя. Але кілька  варіантів ми все ж підібрали. Ось, наприклад, Hotel-Sokolovska. Це скромний район, без витребеньок, зате поруч метро і дуже атракційна ціна — 25 євро за двійку з власною ванною кімнатою. На цій же сторінці можна знайти посилання ще на кілька недорогих хостелів, але у них гірша локація. Якщо потрібен зовсім центр, то спробуйте постукати на цей сайт — є невеличкі апартаменти на вул. Charvatova (одна з бічних від Вацлавської площі). Інший варіант — трохи далі від гамірного центру, але в пішій доступності й у затишному буржуазному кварталі — пенсіон Kralovsky Vinohrad. Тут власний номер з ванною й антикварними меблями коштує до 40 євро.

Ще два лінки, де можна насерфити собі хороший варіант житла: ресурс для польських гостей Праги та чеський пошуковик недорогих пенсіонів. Обидва прекрасні тим, що дають можливість спілкуватися з власниками напряму, а отже, є шанс сторгуватися за прийнятну ціну. Зауважимо, що з жовтня і до початку різдвяних ярмарків притік туристів у Празі меншає, тому готельєри поступливіші. Те ж саме стосується й потужних агрегаторів, як-от Booking.com чи Hotels.com, де в такий час також можна натрапити на звабливі акційні пропозиції.

Шукаючи житло самотужки, візьміть до уваги, як влаштована Прага. Принцип приблизно такий самий, як у Парижі. Обширний центральний округ Прага-1 захоплює майже все історичне надбання, а далі по радіусу розташовуються посполиті райони. Прага-2 — це ще майже центр, 5 і 6 — наполовину, на іншому березі Влтави, а все, що після 10 — повна периферія, де колись були села, тому селитися там нема сенсу. В усіх інших районах перевагою є близькість помешкання до зони Прага-1 або до метрополітену (усі інші види транспорту теж курсують злагоджено, але метро найпрудкіше).

Читайте також: Куди полетіти зі Львова. Братислава — НЛО над Дунаєм

Тепер знаходимо на мапі три точки: Карлів міст, автовокзал Florenc і Національний музей (метро Muzeum). Сполучаємо їх в умовний трикутник і намагаємося всередині не селитися. По-перше, дорого. По-друге, балагурно: в околицях Флоренца, головного вокзалу й Вацлавської площі завжди крутиться найбільше марґінальної публіки. Ще й туристи снують цілодобово, тому з безтурботним сном буде хижо. З-поміж милих і спокійних районів натомість рекомендуємо Виногради (але той бік, що далі від двірця), Вишеград (навпаки — той бік, що ближче до двірця), Андел (удень тут досить людно, увечері — тихо й доглянуто). Для кращої орієнтації на місцевості — ще підбірка різнопланових мап Праги.

Хліб

Голодним у Празі не залишиться ні бідний, ні лінивий. Готують усюди й усіляке. З місцевої кулінарної екзотики першими спадають на думку смажений сир, кнедлі з брусничним соусом й утопенці — холодні сосиски, мариновані в оцті. Вигадувати зараз «десятку» найкращих ресторанів не бачимо сенсу: це все одно, що у мішку з гречкою шукати 10 найбільших зернин. Закладів харчування в місті хмара. Розповімо про кілька місць, які нам припали до смаку, — з ухилом до пива, адже пиво у чехів загалом, й у Празі зокрема, — субстанція особлива. Її точать (точене пиво — це розливне), ріжуть (ржезане — суміш темного і світлого), ложать (лежак — добре витримане пиво) і ще бозна-що витворяють.

Кнайпа U zavesenyhо — наша перша празька любов. Саме тут ми вперше запізналися з традицією «підвішеної» кави, коли у Львові таке ще не практикували. U zavesenyhо вабить своєю камерністю. Розташований за адресою Loretánská, 13 на підйомі від Королівського замку до старовинного Страговського монастиря, цей міні-ресторан ніколи не забитий людом. В інтер’єрі привертають увагу картини трохи в стилі Арчимбольдо, де люди-монстри поїдають менших монстрів з пивом і салатом. Місцевий художник Якуб Крейчі зобразив це дуже кумедно.

Наступне артистичне місце — пивниця U pivrnce. Це вже самісінький центр міста (Maislova, 3), але витриманий у стилі суворого мінімалізму. З меблів — тільки дерев’яні столи, на умовно побілених стінах — автографи відвідувачів. Єдина окраса пивниці — карикатури художника Петра Урбана, основний герой яких — Піврнец — і став символом закладу. Це цілком задоволений собою мужчинка з характерним пивним животиком. Але туди краще йти без дітей та вразливих натур, бо у творчості Урбана чітко домінують три теми — пиво, кров і секс.

Читайте також: Куди полетіти зі Львова. Мюнхен, Нойшванштайн та батьківщина Моцарта

На набережній Влтави в районі Йозефова за адресою Křížovnická, 10 працює локаль U Rudolfina. За абсолютно непримітними дверима гуде пивний вавилон на чотири зали. Місце славне оригінальною закускою — Dech mrtvé milenky, тобто «подих мертвої нареченої». Це щось на кшталт дерунів з картоплі й сиру з конячою дозою пепероні. Вогонь у гортані гасять тільки дві гальби пива. Ополудні тут же пропонують непогані комплексні обіди.

Багатий на затишні паби і район Виногради — особливо в околицях вулиць Французька, Америцька, Румунська. З кожних других дверей віє розслаблено-декадентською атмосферою. Наш фаворит у цій місцевості — бар Hlucna Samota, обставлений за мотивами творчості письменника Богуміла Грабала.

Шанувальникам нетрадиційних пив і бірміксів можна порадити Pivovarsky Dum на розі вулиць Ječná і Lípová (як від Вацлавської площі йти до Карлової). Тут гості через скло можуть спостерігати за процесом пивоваріння, потягуючи такі покручі, як кавове, бананове чи кропив’яне пиво. А найміцніше у Чехії пиво варять у празькому ресторані U medvidku (Na Perštýně,7) у районі станції метро Narodni Trida. Їхнє X-Beer 33 має 33 градуси. Хоч це вже, мабуть, дигестив, а не пиво.

Читайте також: Куди полетіти зі Львова. Копенгаген — місто русалок та велосипедів

Й наостанок — де можна не випити, а поїсти. Зокрема, пару «перше-друге» за 5-6 євро ви отримаєте у бістро Havelska-koruna (Havelska, 502/21), Bistro №19 (Karoliny Světlé, 19) чи Plavecka polevka (Plavecká, 4). Перший заклад — найцентровіший, біля костелу святого Гавела й Каролінського університету, другий — неподалік знаменитого Будинку, що танцює, третій — трохи далі по набережній, якщо рухатися в напрямку Вишеграда.

Видовища

Класичний список празьких must see такий: Вацлавська площа, Карлів міст, Староместська площа з Тинським храмом і курантами Орлой, а також Град — три в одному: королівський замок, собор святого Віта, Злата улічка. А тепер — ще кілька підказок.

Поблукавши по Граду, обов’язково спустіться вниз по Старозамкових сходах. По-перше, це романтичне місце з красивими ракурсами на старе місто за Влтавою. По-друге, зверніть внизу у Вальдштейнські сади, де головним видовищем є потужна стіна зі штучними сталактитами. Похмуро, але стильно.

Ще одну стіну варто розшукати на острові Кампа. Вона присвячена Джону Леннону з Beatles. Виграє усіма барвами веселки і є вигідним тлом для психоделічних фотосетів. Вийдете до неї, якщо одразу за Карловим мостом круто звернете на вулицю Prokopska. По дорозі проминете акуратне посольство Мальтійського ордену, архаїчний водяний млин — і ви практично на місці.

На цьому ж острові вперше зустрічаємо немовлят Давида Черні. Цей скульптор-хуліган обставив усю Прагу своїми провокаційними творами. Але малюки з Кампи — це так, тренування, виглядають цілком сумирно. Набагато сильніше враження вони справляють на трубі празької телевежі. Її помітно звідусіль, та щоб побачити зблизька, треба завітати в район Жижков. Черни розмістив по конусу неоковирної споруди 10 немовлят, які, мов мурашки, розповзлися в різні боки. Ще один жарт скульптора — пам’ятник королю Вацлаву у пасажі Lucerna (околиці Вацлавської площі, вхід з боку вул. Stepanska). Шедевр звисає зі стелі — явище неповторне (особливо кінь).

Усі в курсі, що символом Брюсселя є хлопчик, що пісяє. У Празі вирішили не відставати і встановили оригінальний фонтан, що складається одразу з двох «водоліїв». Хто придумав? Теж Черні. Оглянути це диво гідромеханіки можна на подвір’ї Музею Кафки на вул. Cihelna, що розташований посередині між Карловим і Манесовим мостами. По сусідству — вулиця  Waska, яка гордо позиціонує себе найвужчою в місті.

Альфонс Муха — король рекламного плакату початку ХХ ст., котрому й досі, напевне, нема рівних. У світі обмаль художників, чий стиль настільки пізнаваний. Музей Мухи, розташований у самому центрі Праги (вул. Panska,7), пропонує до огляду розкішну колекцію афіш, картин, ескізів, а також сімейних фото майстра.

Читайте також: Куди полетіти зі Львова. Берлін і його 50 відтінків сірого

Ще один цікавий художній простір знаходимо на сусідній вулиці Ovocny trh. Під номером 19 у кам’яниці «Під Чорною Богородицею» міститься Музей чеського кубізму. У такі штуки любив бавитися Пабло Пікассо. У Чехії міжвоєнного періоду такий стиль розквітнув чи не найпотужніше у Європі, тому експозиція не з ординарних.

На відтинку між Карловим мостом і Староместською площею розкинувся чималенький за площею комплекс університету Klementinum. За мурами чимало всього пізнавального. Зокрема, всередині можна оглянути пишнобарокові Дзеркальну залу й бібліотеку (вхід платний) або обійтися прогулянкою по п’яти внутрішніх двориках, які вщерть забиті химерними скульптурами й інсталяціями. Частина з них міняється, але є й стаціонарні — наприклад, дерево з іржавих труб чи дівчинка, котра читає на карнизі.

Щоб побачити ще одну празьку родзинку — Будинок, який танцює, — слід прогулятися уздовж берега Влтави від Карлового моста до Їрашкового. Тут на розі вулиці Resslova він і стоїть. Точніше два. Але якщо одна будівля в цьому ансамблі стоїть більш-менш рівно, то сусідня викривлена немислимим чином. Ще сильніше враження увечері, коли картину доповнює ефектна підсвітка.

Біля згаданого вище острова Кампа можна сісти на фунікулер і піднятися на вершину пагорба Петршин. Там у надрах парку Кінського відшукаєте симпатичну дерев’яну церкву з Мукачівщини, перевезену сюди у 20-ті роки минулого століття, коли Закарпаття входило до складу Чехії. Заодно помилуєтеся краєвидами Праги з верхотури.

Ще більше інформації можна набратися на Офіційному турпорталі Праги, завантажити мапи, дізнатися, що відбувається в місті під час вашого візиту. У сайту є навіть українська версія, але англомовна повніша.

Бюджет

400 євро з перельотами, 3-добовою ночівлею, ситим харчуванням і видатним пивом на двох вистачить цілком, аби провести час у компанії однієї з найхаризматичніших столиць Європи.

Олег Дорожовець, Христина Дорожовець

Фото авторів і з порталу www.prague.eu

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Тревелблог

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!