Фото: Politeka

Фото: Politeka

Чи курсуватиме громадський транспорт і скільки збитків нарахували львівські перевізники

12701 0
Перевізники почали говорити про неминуче підвищення тарифу на проїзд.

Експерти визнають, що перевізники належать до тієї категорії, яка найбільше постраждала від запровадження карантину через епідемію коронавірусу. За час обмежень приватні АТП оцінюють свої збитки у 200-300 тисяч гривень. При цьому невідомо, коли послаблення карантину торкнеться громадського транспорту, тому що ситуація змінюється щодня, а у Львові зросла кількість підтверджених випадків Covid-19. Водночас, перевізники почали говорити про неминуче підвищення тарифу на проїзд. 

Отож Тvoemisto.tv дізнавалося, яка ситуація склалася на підприємствах і як курсуватиме громадський транспорт у Львові найближчим часом.

Читайте також: Безпечний проїзд. Як позбутися готівки у громадському транспорті Львова

За потреби кількість транспорту збільшать

Наразі громадський транспорт у Львові курсує у режимі спецперевезень і їздитиме так щонайменше до кінця травня.

За словами начальника управління транспорту ЛМР Ореста Олеськіва, у Львові сьогодні курсує близько 50% автобусів АТП №1, 70% електротранспорту і 35% випускають приватні перевізники. Такої кількості транспорту достатньо, хоча комунальні перевізники, каже він, терплять збитки у 2 млн грн щотижня.

Якщо ж кількість пасажирів збільшиться, то і кількість транспорту підкорегують.

«Ми додамо кількість транспорту на лініях, якщо кількість пасажирів збільшиться. Але, думаю, найближчим часом буде без змін. Перелік осіб, яким дозволений проїзд у транспорті, зберігається, принаймні до 22 травня включно. І поки не будуть зняті урядом обмеження щодо інших категорій, особливих змін у випусках не буде. Треба врахувати, що тенденція захворювання у Львові наразі не сприяє послабленню карантину у транспортній сфері» пояснив Орест Олеськів.

Львів’яни зможуть нормально добиратися на роботу, кому дозволено. Перепустки як такі не перевіряють, у кожного своя потреба пересування, мета поїздки і особиста відповідальність.

Комунальне АТП №1 потребує дофінансування 8 млн грн у місяць

Ті комунальні автобуси, які курсують сьогодні, наповнені орієнтовно на 30% (дозволені тільки сидячі місця). Хоча посеред дня вони їздять фактично порожні, розповідає керівник АТП №1 Орест Хамула.

«Зараз дозволено перевозити 30 людей у великих автобусах, а в автобусах середнього класу – від 18 до 22 пасажирів. Зранку і ввечері автобуси завантажені, а в день їздять порожні (так було у квітні). Звичайно, ми несемо додаткові збитки. Прогнозуємо, що доведеться додатково дофінансовувати 8 млн у місяць», – каже Орест Хамула.

Маршрути, на яких не було пасажирів, тимчасово скасували. Наразі автобуси комунального АТП курсують на 14-ти маршрутах.

«На зупинках людей немає. Люди можуть спокійно добратися до роботи чи в потрібне місце. Якщо є необхідність, ми доставляємо машини. Так, за останній тиждень ми додали 10 машин на маршрути, де в цьому була потреба. Для цього у нас працюють логісти, які слідкують за тим, скільки є пасажирів. Насправді скарг на транспорт дуже мало», – каже Орест Хамула.

Загалом ситуація залежатиме від того, яким буде пасажиропотік. У докарантинний період на маршрути комунального АТП виїжджали 250-260 автобусів. І вони були завантажені. Зараз же дозволено перевозити по 30 пасажирів.

Листи збитків

Приватні перевізники також порахували збитки і написали головам фракцій у міськраді звернення, в якому просять місто про певну компенсацію.

У листах до депутатів ТзОВ «Міра і К», «Фіакр-Львів» та АТП-14630 зазначили, що з моменту запровадження карантину підприємства несуть постійні збитки, адже обсяги виручки впали у 3-4 рази, що у свою чергу не дозволяє покрити навіть вартості палива.

Кількість автобусів скоротили до 30-35% і працівників відправили у відпустки без збереження заробітної плати. Такі заходи дозволили скоротити збитки із 800 тис грн. до 300 тис. грн. Однак накопичення збитків продовжується. Тому вони просять міських обранців розглянути можливість компенсації витрат перевізникам.

Фото Ігоря Телішевського

«Хтось може піти на карантин, а в нас є соціальна функція. Незалежно від економічних показників, ми повинні забезпечити мінімальне сполучення. Після 2-3 тижнів після початку карантину місто погодило нам зменшення маршрутів на третину. Отож із 60 автобусів, які ми мали випускати, випускаємо до 17. У середньому це дозволило не залетіти у космічні збитки», – розповідає керівник «АТП-14630» Ігор Самардак.

Вартість перевезень доведеться переглядати

Також Ігор Самардак звертає увагу, що через діючі обмеження у транспорті доведеться переглядати вартість проїзду. Він прогнозує, що пасажиропотік зменшиться щонайменше у два рази. І це власне вплине на виручку. Тому місто має бути готовим до перегляду тарифу.

«У транспорті в умовах епідемії залишаться обмеження щодо сидячих місць. Ми маємо розуміти, що це вже будуть інші розрахунки вартості перевезень. Прикро, коли кажуть, що хтось хоче додаткових грошей чи підняття тарифів. Водій, який виїжджає на маршрут, десь на такій межі ризику, як лікар. І це не той момент, коли можливо заробляти. Просто машини повинні їздити і виконувати соціальну функцію», – говорить Ігор Самардак.

І власне вихід з кризи виглядає найважчим, каже він.

«При мінімальному запуску транспорту на спецрейсах прибутків, зрозуміло, немає, але і витрати мінімальні. А щоб випустити всі рейси знову, треба шалене капіталовкладення, зокрема, щоб людей повернути моментально. Тому у перший місяць-півтори базової виручки не буде, буде розкручування. Тому цей вихід лякає з огляду на фінансове навантаження, яке ляже в цей момент. А випустити автобуси треба, бо від того, як поїдуть машини, і як люди добиратимуться до робочих місць, залежатиме, як запрацює економіка загалом», – наголосив Ігор Самардак.

«Мрію, щоб припинилися історії про збір готівки»

На питання, чи не бачить він у цій ситуації шанс перейти на інший спосіб оплати за проїзд, перевізник зізнається, що сам чекає на такий день.

«Це моя найбільша фантазія, щоб у мене виїхав автобус і місто мені заплатило за кілометр і припинилися історії, що хтось десь збирає готівку. Як приватний перевізник я не знаю, як своїми власними механізмами можна так забезпечити, щоби людина забирала квиток. Повірте, відокремити водія у кабіні, щоби він лише їхав по маршруту – це моя фантастична мрія. Не знаю, чи місто буде спроможне зробити це у найближчий час», – каже Ігор Самардак.

Водночас транспорт треба оновлювати. «У принципі весь транспорт, який в нас є, є непридатним для використання у нормальному цивілізованому місті. «Еталони», «Богдани» мають їздити за містом. У місті мають бути низькопідлогові невеликі, комфортні автобуси», – каже керівник підприємства. 

Виходом зі ситуації, на його думку, може бути спільна програма уряду, місцевої влади та перевізників щодо закупівлі нових автобусів. Зокрема, є потреба у 9-метрових низькопідлогових автобусах чи електробусах, які може виготовити «Електрон». Бо якщо приватний перевізник і закупить нові автобуси самотужки, то йому доведеться покласти відшкодування на мешканців і квитки коштуватимуть 50-60 гривень

Приміські та міжміські підприємства втратили близько 150 мільйонів гривень доходу

Доходи, які автобуси привозять сьогодні із лінії, ледь покривають вартість пальногокаже голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

І якщо у місті ситуація не настільки критична, оскільки певні компенсаційні кошти перевізники отримали за пільгові перевезення ще у березні, то в області ситуація набагато гірша. Всі автобуси, які обслуговують приміські, міжміські і міжобласні маршрути, стоять у парках. Деякі підприємства відправили водіїв у відпустку, когось звільнили за згодою сторін. «Думаю, загалом не менше 50% людей звільнилися», – припустив Іван Велійка. Стоять також і ремонтні служби.

Міжміські та приміські маршрути, за його словами, зупинилися ще 17 березня і відтоді жодного дня не працювали. А доходи підприємства формуються виключно із перевезень, наголошує Іван Велійка.

«Фактично повністю транспорт зупинений, хоча витрати, які є обов’язковими, –  орендна плата, комунальні платежі ніхто не знімав. Підприємства мусять їх платити», – каже голова Асоціації перевізників Львівщини.

Підприємства, які і мали якийсь запас, його вже вичерпали. Дехто має борги перед постачальниками відповідних ресурсів. А зняття обмежень із транспортної сфери найближчим часом не передбачається.

«Ми пропонували різні варіанти, як можна вирішити ситуаціюЗокрема, так як у межах міста не було категорично заборонено перевезення, ми пропонували зберегти не 25-30%, а хоча би 60% забезпечення ліній. Але за умови, що мерія нам частину коштів компенсує або, принаймні, перейде на виплату за кілометр пробігу, який ми давно пропонуємо. За таких умов ми б зберегли робочі місця, а люди отримували дохід, щоб вижити у цей період», – зазначив Іван Велійка.

То чи буде компенсація?

Начальник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів зазначив, що перевезення пільгових категорій були припинені у березні, а це єдина компенсація, яку місто платить приватним перевізникам. 

Водночас депутат ЛМР Ігор Телішевський не бачить можливості для компенсацій, тому що поряд із перевізниками від карантину постраждав різний бізнес, а допомогти усім просто не можливо.

«Пандемія зачепила не тільки перевізників, але й весь бізнес, у всьому світі. Якщо почнемо компенсовувати одним, то повинні й іншим. Всі мають бути у рівних умовах. Бо, до прикладу, ми звільнили від оренди ті ж МАФи, які не працювали, але хто працював – сплачував орендну плату повністю. Перевізники частково працювали. Бачимо, скільки приміщень зараз звільняються під оренду. Багато ресторанів, салонів закриються. Вони просто не виживуть. Кожен несе збитки. А перевізники також не завжди дотримувалися норм і постанови Кабміну, бо набирали більше людей. Та й паливо зменшилося у ціні. Тому, на мою думку, не варто говорити про компенсації», – наголосив депутат.

Зазначимо, що доктор економічних наук Ростислав Слав’юк в інтерв'ю Тvoemisto.tv заявив, що більшість перевізників, які тримали грошові потоки у тіні, не матимуть обігових коштів, і частина перевізників буде не готовою до змін на ринку. Тому тут можуть з'явитися нові гравці, натомість дехто із дистанції просто зійде.

Водночас для міської влади – це причина подумати, як розвивати далі транспорт, тому що після карантину транспортні підприємства змушені будуть підвищити плату за проїзд, а е-квитка у Львові цього року ще не буде.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто».

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!