Львівська ОТГ офіційно запрацювала. Як пройшло передноворічне засідання депутатів

2359 0
На учорашньому засіданні ради Львівської ОТГ депутати ухвалили загальний бюджет і проголосували за перші рішення, які дають старт роботі ОТГ. Tvoemisto.tv розповідає, як старі і нові депутати «притирались» один до одного та які важливі рішення ухвалили.

29 грудня на засідання прийшли трохи більше 50 обранців із 64-х. Депутати новообраної ради розглянули 33 питання. Найважливішим із них було питання бюджету громади на 2021 рік, навколо якого минулого тижня ледь не виник скандал – міський голова Андрій Садовий захворів на коронавірус і важливе засідання довелось перенести.

Манера спілкування

На попередніх засіданнях депутати показали, у якій манері вони співпрацюватимуть з міським головою і з виконавчими органами. На засіданні минулого тижня вони у боротьбі за новий регламент, за яким працюватиме рада усі п’ять років, навіть вдались до погроз – заявили, що не голосуватимуть за жодне рішення, зокрема і за бюджет, допоки не затвердять текст регламенту. Також було протистояння у визначенні банку, у якому місто тримає бюджетні кошти. Депутати вимагали, аби банк обирала профільна депутатська комісія, без затвердження її рішень виконкомом, як це було раніше.

Учорашнє засідання розпочалось із звернення «Самопомочі» до голови партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка. Її представники вимагають публічно відреагувати на заяви депутата Львівської обласної ради, представника «ЄС», Григорія Козловського, який у коментарі одному із медій назвав заступника міського голови та депутата Львівської міської ради від «Самопомочі» Андрія Москаленка «маленьким гомосексуалістом». Це, як зазначають у «Самопомочі», «дискредитує Львів та Україну в очах громадян і загалом європейської спільноти».

Бюджет – на десерт

Бюджетне питання рада залишила насамкінець, тож депутати були вже трохи втомлені суперечками, що точились із дрібніших питань упродовж дня.

Директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук презентував проєкт загального бюджету ОТГ: його доходи становитимуть 9,7 млрд грн (для порівняння на 2020 рік доходи визначили у 8,8 млрд), а видатки – 10,7 млрд грн (9,7 млрд – у 2020 році). Такі розрахунки зробили з огляду на динаміку виконання дохідної частини бюджету за 2018-2020 роки та на прогнози надходжень від Державної податкової служби і галузевих управлінь Львівської міської ради.

«Базовим джерелом наповнення загального фонду міського бюджету у 2021 році залишається податок та збір на доходи фізичних осіб – це 61,2%», – каже Олег Іщук.

Читайте також: Що дозволив набудувати у Львові «старий» виконком міськради. Візуалізації

Бюджетну комісію у новій раді очолює депутатка від «Варти» Наталія Шелестак. Вона і виступила із зауваженнями до бюджету, що стосувались фінансування міських програм, що тепер вже поширюються на територію усієї ОТГ. За її словами, депутати не встигли вивчити це питання, тож запропонували профінансувати наразі програми по мінімуму, а вже на наступних засіданнях – «після свят» – вирішити, які з них закрити, а на які додати грошей.

Депутати від «Самопомочі» Роман Федишин, Юрій Лукашевський та Євген Бойко обурились, адже вони просили додати коштів на програми розвитку спорту, на проєкти львівських громадських організацій та на промоцію міста.

«З такими поправками складається враження ніби місту нічого не потрібно – ані культура, ані спорт, ані промоція», – зазначає Євген Бойко.

На сторону «Варти» і бюджетної комісії стала депутатка від ЄС Ольга Посипанко, яка підтримала думку про те, що кожну програму потрібно ще детально вивчити.

«Нормально, коли нові депутати хочуть розібратися у програмі. Тут замало грошей, а тут – забагато, якусь ліквідуємо, якусь дофінансуємо. Ми намагалися заглибитися у кожну стрічку програмної класифікації, на це потрібно трохи часу. Ми зможемо усе дофінансувати на наступних засіданнях», – пояснює вона. Тож до цього питання повернуться у лютому.

Читайте також: Нова рада і старий виконком. Чи легітимно ухвалює рішення виконавчий комітет та коли його оновлять

Загалом на різні галузі життєдіяльності ОТГ виділили такі суми:

  • 4,3 млрд грн на освіту (у 2020 році ця сума становила 3,2 млрд гривень);
  • 173,9 млн грн – на медицину (це кошти на оплату комунальних послуг у медзакладах та виконання міських програм, решту має фінансувати НСЗУ) – на 2020 рік закладали 364 млн грн;
  • 736,1 млн грн. – на соціальний захист (матеріальна допомога мешканцям Львівської ОТГ) – у 2020 році було 597 млн грн;
  • 300 млн грн – на  компенсацію перевізникам Львова за пільговиків (цього року заклали майже 265 млн);
  • понад 1 мільярд – на житлово-комунальне господарство (965 млн грн у порівнянні з 2020 роком);
  • 812 млн грн – на благоустрій;
  • 200 млн – на вивезення сміття (у 2020 році було 250 млн грн).

Зі слів Олега Іщука, бюджет розитку Львівської ОТГ у 2021 році, що рада ухвалюватиме на наступних засіданнях, становитиме 2 млрд грн (у 2020 році було 2,5 млрд грн). Це переважно кошти на реконструкції і ремонти, на інвестиційні проєкти.

«Наступного разу, коли будемо приймати бюджет розвитку, чітко фіналізуємо ті об'єкти, які в нас будуть в роботі у 2021 році. Це буде непроста сесія, але, думаю, ми знайдемо порозуміння. Сьогодні також було багато дебатів», – коментує голова ради Андрій Садовий.

Львівська ОТГ офіційно запрацювала

Учора депутати проголосували за ще одну важливу ухвалу – «Про функціонування Львівської територіальної громади». Тепер повноваження департаментів та управлінь ЛМР поширюються на територію всієї ОТГ, міські програми діятимуть у кожній громаді, що долучилась до Львова, ЛМР є правонаступницею усього майна, прав та обов'язків громад, а благоустроєм у долучених населених пунктах займатимуться районні адміністрації Львова. Хоча останнє – тимчасово, допоки рада не сформує нову структуру і старостинські округи. До 25 січня Андрій Садовий має подати депутатам свої пропозиції щодо цього.

Також у раді ОТГ мають сформувати новий виконавчий комітет – теж за поданням міського голови.

Допоки триватиме процес ліквідації місцевих адміністрацій, а міська рада перейматиме на себе повноваження, виконавчий комітет ЛМР утримуватиме працівників місцевих рад Львівської ОТГ.

Премії – це важливо

На засіданні депутати визначили зарплату міського голови та службовців ЛМР – це питання розглянули без особливих обговорень. Повертатись до нього постановили не частіше, ніж раз у квартал.

Отже, посадовий оклад Андрія Садового становить 16,4 тис. грн, також він щомісяця отримуватиме премію – 25% від окладу за вислугу років і 50% від окладу як надбавку за високі досягнення у праці. Окрім того, Андрій Садовий, як і інші держслужбовці, має право раз на рік отримати матеріальну допомогу на оздоровлення у розмірі однієї зарплати.

А що для мешканців?

Серед інших питань, що встигли перед Новим роком розглянути новообрані депутати, була традиційна ухвала про дітей, які мають право на безоплатне харчування у закладах освіти ОТГ. Це учні 1-4 класів, діти з багатодітних сімей, діти-сироти, діти з особливими освітніми потребами, діти із малозабезпечених сімей, діти учасників АТО/ООС та постраждалих учасників Революції Гідності, діти внутрішньо переміщених осіб. Цьогоріч до програми також додали дітей лікарів, які загинули у боротьбі з пандемією.

Також депутати ухвалили міську програму з профілактики, діагностики та лікування коронавірусної інфекції на 2020-2021 роки, що дозволяє оперативно реагувати на нестачу державного фінансування медзакладам – місто може виділити кошти на засоби індивідуального захисту для медиків чи на медпрепарати. Та цю програму ще мають доопрацювати, адже низка депутатів вважають, що виділяти на це кошти з міського бюджету – не нормально і свідчить про те, що медзаклади недоотримують кошти від НСЗУ. А це, у свою чергу, може бути наслідком нефахової роботи головних лікарів.

Окрім того, депутати продовжили на 2021 рік дію чотирьох медичних програм запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, міської програми забезпечення надання і розвитку паліативної та хоспісної допомоги, міської програми профілактики та лікування стоматологічних захворювань у дітей та окремих категорій дорослого населення, міської цільової програми забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну.

Муніципальна варта як камінь спотикання

Чи не найбільше сперечались депутати про ЛКП «Муніципальна варта» та «Інститут просторового розвитку».

Останнє звернулося із проханням встановити йому нульові відрахування до міського бюджету, що ЛКП мало б сплачувати від прибутку. Депутати відмовились погоджувати це, тому що вважають, що підприємство виконує чимало приватних замовлень і займається комерційною діяльністю.

«Це підприємство є одним із непрозорих. Якщо хочете звільнити його від податку, то потрібно надати детальний звіт його діяльності», – каже депутат від «ЄС» Сергій Івах.

Натомість депутати від «Самопомочі» виступили на захист підприємства, мовляв ЛКП працювало над великими і успішними проєктами у Львові, зокрема проєктувало площу Двірцеву і назагал змінює вигляд міста.

Також депутати ледь не ліквідували «Муніципальну варту», мовляв, діяльність цього комунального підприємства також непрозора і у багатьох речах дублює повноваження поліції. Зрештою, міський голова доручив виконавчим органам підготувати звіт про роботу ЛКП, у якому обгрунтують вартість послуг, що надає підприємство. Депутати зійшлись на тому, що місто має певні зобов'язання перед працівниками цього ЛКП, тому все ж проголосували за перелік комунальних об'єктів, охорону яких наступні 2 місяці здійснюватиме ЛКП «Муніципальна варта». 

Читайте також: Відому пам’ятку на Шевській перебудують і облаштують на даху тераси

«Я також маю запитання до роботи працівників Муніципальної варти, але є закон, і ми зобов`язані виплатити людям зарплату. Є проєкт ухвали на два місяці, а через два місяці напрацюємо новий, опрацюємо інформацію», – додав Андрій Садовий.

Наприкінці засідання депутати намагались подолати вето міського голови на низку земельних питань. Утім, їм не вдалось. Ідеться про ухвали від вересня 2020 року, зокрема, про затвердження детального плану території у районі вул. Мартовича, вул. Григоровича, Дудаєва та про продовження ТзОВ «Львівбудмакс-Інвест» терміну оренди земельної ділянки на вул. Гетьмана Мазепи, 1-б.

Наразі нові і старі депутати шукають точок дотику, до відкритих конфронтацій не вдаються, але видно, що кожна політична сила, представлена у раді Львівської ОТГ, прагне контролю у той чи той спосіб.

Вікторія Савіцька

Фото Христини Процак та Романа Балука

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!