Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Менше черг, більше пацієнтів. Що змінила медреформа у Львові

5907 0
Що отримали і що втратили пацієнти з медреформою, чому все ще не працює безкоштовна діагностика та чи їздять досі лікарі на виклики додому, Tvoemisto.tv розповіла завідувачка сімейного відділення 2-ї міської поліклініки Львова Галина Галан, яка за перші три місяці підписала 1800 декларацій з пацієнтами.

Скільки пацієнтів підписали з вами декларації? Яка частина з них не з вашої поліклініки?

Зі мною підписали декларації 1922 людини. З нашої дільниці співпрацю вирішили продовжити 2/3 з усіх. Зараз маю пацієнтів навіть із сусідніх сіл і містечок — Сокільників, Пустомит. Молодь підписувала декларації першими. Буквально за три місяці від старту вдалося підписати 1800 угод. Але добір йде і зараз — наприклад, нашими пацієнтами стають новонароджені діти, дехто переїжджає.

Як гадаєте, завдяки чому вдалося набрати так швидко достатню кількість пацієнтів?

Це мали б сказати пацієнти. Мабуть, спрацював час і комунікація. За роки роботи в поліклініці вже є, можна сказати, напрацьований контингент. Знаю щонайменше сімох осіб, яких лікувала ще дітьми, а тепер вони довірили мені ще й своїх дітей.

Гадаю, зі мною підписали декларації, бо довіряють як до фахівцю, також допомогли налагоджені комунікації з пацієнтами та чіткий тандем з медсестрою. Усі пацієнти знають, що завжди можуть прийти чи зателефонувати медсестрі, якщо я не на зв’язку.

Що змінилося з впровадженням медреформи для сімейного лікаря?

Зникли черги під кабінетами. Це великий плюс і для лікарів, і пацієнтів. Ще два роки тому я могла приходити на роботу, а на мене вже чекали під кабінетом 30 пацієнтів, що сваряться між собою, хто перший, хто п’ятий. Тепер усі записуються на прийом так, як їм зручно, і чекати доводиться рідко — хіба у випадках, коли позачергово треба прийняти маму з дітками чи «гострих» хворих.

Читайте також: «Обріжте мені нігті». Що заважає розвиватися швидкій допомозі Львова

Тобто, ургентні хворі не сидять в черзі?

У мене вже є налагоджена система. Просто так без талона чи дзвінка пацієнти не прийдуть під кабінет з температурою 39 градусів і не чекатимуть, що їх хтось пропустить. Усі ми маємо телефони, вайбери, скайпи, електронні пошти. Вони телефонують мені чи медсестрі, і ми спільно вирішуємо проблему. Коли кажуть, що вони вже тут, — звісно, виходимо в коридор і просимо зайти без черги. І ще жодного разу не було, аби хтось когось не пропустив. Але консультація може відбутися й по телефону. Наприклад, мама скаржиться, що в дитини температура 39 градусів. Зважаючи на симптоматику, раджу дати дитині ті чи інші ліки або зробити тест-смужку на ацетон. Для чого мордувати дитину і везти з такою температурою в поліклініку? А вже за годину, коли її стан покращиться, мама спокійно може приїхати.

Ви маєте окремо виділений час на прийом «гострих» хворих, мам з дітками чи вагітних?

Не бачу в цьому потреби. В один день таких пацієнтів може не бути взагалі, а в інший — по двоє-троє. Якщо це трапляється, усе вирішуємо на місці. Приходячи в кабінет і вмикаючи комп’ютер, я вже чітко бачу картину дня: скільки людей записано і хто це — багатьох знаю по прізвищах і навіть їхні скарги. Відповідно до цього коригую час, бо розумію, кому доведеться його відвести трохи більше, а кому можна й менше. Особливо, якщо упродовж дня мені подзвонили кілька пацієнтів з гострими станами і їх треба обов’язково прийняти.

Скільки щодня приймаєте пацієнтів? Скільки часу приділяєте їм на огляд, консультацію, лікування?

На прийомі щодня працюю по 4-5 годин. На одного хворого у нас відведено 20 хвилин — на огляд, вияснення скарг, постановку лікування. Загалом у час вкладаємося, бо поки лікар оглядає пацієнта, медсестра вже виписує ліки. Багато часу забирає паперова робота, бо вторинна ланка до системи ще не підключена, тож для вузьких спеціалістів мусимо подавати все в паперовій формі.

Черги під кабінетами ще є?

До нас можуть приходити ще ті пацієнти, які досі не підписали декларації з лікарями, — відмовити в консультуванні ми не можемо. Та все ж перевагу надаємо «своїм».

Як до всіх змін поставилися пацієнти?

Молодь сприйняла все набагато швидше і радісніше, більше скепсису чули від людей середнього і старшого віку. Для них нова система була не надто комфортною — вони звикли, що можуть минути свого сімейного лікаря і піти, наприклад, до невропатолога чи кардіолога. І не один раз на місяць, а й по два-три рази. Пацієнти самі собі ставили діагнози й вирішували, у кого їм лікуватися, а самі дільничні могли про це нічого не знати. Зараз же пацієнт має спершу прийти до свого сімейного лікаря, який вже скерує його за потреби до вузького спеціаліста.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

Ви ще виїжджаєте на виклики додому?

Коли до мене приходили підписувати декларації, особливо люди з віддалених районів, я їм наголошувала, що виклики до них — не завжди зручна, реальна і доцільна річ. За законодавством, ніхто не відміняв виклики до новонароджених (на 3-5 день), діток з важкими хворобами (раз на тиждень), лежачих хворих. До решти пацієнтів йдемо, звичайно, за нагальної потреби — наприклад, якщо мала дитина має дуже високу температуру і якісь супутні проблеми або у пацієнта гострий стан.

Пацієнт має право телефонувати своєму сімейному лікарю навіть серед ночі. Як часто у вас таке трапляється і як ви на це реагуєте?

До мене вночі дзвонять не часто, але буває. Слухавку беру завжди, адже розумію, що просто так ніхто дзвонити не буде. Здебільшого нічні виклики або у вихідні стосуються дітей до 5 років.

Як особисто ви визначаєте: чи достатньо консультації телефоном, чи треба їхати до пацієнта, чи варто викликати «швидку»?

Усе залежить від віку і стану пацієнта. Спочатку вислухаю, почую скарги і тоді можу визначити, що краще зробити. Якщо є можливість вирішити проблему по телефону, чому б ні? З деякими пацієнтами можемо зідзвонюватися кілька разів на день, це нормальна практика.

Читайте також: У нас забагато лікарів. Ігор Новицький про медичну освіту та розвиток офтальмології

Наскільки ви встигаєте проводити прийом, виїжджати на виклики, одночасно відповідати на телефонні дзвінки, як того вимагає медреформа?

Намагаюся встигати. Пацієнти знають, що мені можна дзвонити, надсилати повідомлення, писати на вайбер або навіть скинути документи чи аналізи на електронну пошту. Лікарі тепер більше прив’язані до телефонів і всі повинні мати створені електронні скриньки. Коли маю вільний час між прийомами, відразу відписую чи віддзвонюю. Коли пишуть, що це терміново, реагую швидше — можу навіть перервати прийом і перетелефонувати.

Чи має медреформа, на вашу думку, передбачити забезпечення пацієнтів ліками? Адже це дуже витратна річ.

Для початку добре було б розширити список «Доступних ліків». Пацієнтів з іншими хворобами було б теж добре забезпечити ліками — наприклад, дітей антибіотиками до трьох років. Але всі ці питання потребують часу і фінансування, як і будь-яка реформа.

Із липня в Україні мала б запрацювати безкоштовна діагностика. У чому затримка? Як ця програма мала б працювати?

Програму ще до кінця не затвердили на рівні Міністерства охорони здоров’я — перелік послуг коригується. Наскільки я знаю, то безкоштовними будуть, зокрема, мамографія, кілька видів рентгенів та УЗД. Але в нас уже також працює безкоштовна діагностика. У поліклініці можна безкоштовно зробити і біохімічний аналіз крові, і УЗД. Крім того, кожен сімейний лікар у кабінеті тепер має кардіограф, отоскоп, таблицю для визначення гостроти зору, ростомір, ваги, тести-смужки для визначення гепатитів В, С, ВІЛ/СНІД, вагітності, тобто у нас є основна діагностична база.

Читайте також: Неймовірно, але факт. Які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

Які у вас, як фахівця, є зауваження або побажання до команди реформаторів?

Хотілося б, аби лікарям-практикам давали ознайомлюватися з пропонованими змінами ще до того, як їх затвердить міністерство, бо часом нам просто приходить наказ. А загалом важливо не зупинятися і продовжувати реформу, бо повертатися назад ми не маємо права.

Ольга Шведа

Фото Романа Симовича

Головне фото — Unsplush

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Наші реформи

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!