Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

На невеликі квартири у Львові ціна зросла. Що змінилось на ринку нерухомості у час пандемії

27131 0
Львів’яни міняють великі квартири на менші, використовують нерухомість як інструмент для інвестування, а також все частіше переїжджають за місто. Про те, що за рік пандемії коронавірусу змінилось на львівському ринку житлової нерухомості, в експрес-інтерв’ю Tvoemisto.tv розповіла незалежна експертка ринку Аліса Семенюк.

Аліса Семенюк

Як за рік карантинних обмежень змінювались ціни на ринку житлової нерухомості? Пригадується, що на початку карантину ціни суттєво знизились.

Якщо говорити про вторинний ринок, то так, на початку карантину тут суттєво знизились ціни – приблизно на 20%. Але зараз є тенденція до зростання цін, особливо на невеличкі одно- і двокімнатні квартири – тут ціни вже повернулись до докарантинного рівня.

Зараз однокімнатні квартири на вторинному ринку, залежно від типу, стану будинку і площі, коштують від 28 до 60 тисяч у.о.

Читайте також: Де не варто купувати квартири у Львові. Оновлений перелік незаконних забудов

Щодо великих за площею квартир, то вони впали у ціні і залишились на тому рівні. Ідеться про квартири переважно із центральним опаленням у спальних районах.

А як щодо цін на квартири у новобудовах?

Вони в ціні не падали – ані під час карантину, ані зараз. Просто забудовники робили акції. У завершених і зданих будинках ціни за рік, навпаки, зростали.

Ціни у новобудовах не можуть падати, адже будівельні матеріали лише зростають в ціні. Спочатку у них просто зменшились продажі. Але зараз, наскільки я бачу, продажі ідуть добре. Квадратний метр житла в новобудовах, залежно від району і класу (економ, еліт чи бізнес), у нульвому циклі без оздоблення коштує від 580 до 1500 у.о.

Якщо повернутись до вторинного ринку, то з чим пов’язаний попит на маленькі квартири?

Люди просто продають великі квартири і переїжджають в менші. Окрім того, квартири на вторинному ринку завжди дешевші, ніж у новобудовах.

Спочатку попит впав, тому що люди не знали, що буде після першого карантину і не вкладали кошти у ринок нерухомості. Коли ж вони побачили, що такі «гойдалки» будуть ще довго, то знову стали вкладати в нерухомість, оскільки це більш стабільно, ніж банки у час пандемії. Квартиру завжди можна продати, а з банком нема гарантії, що він не збанкрутує у теперішніх умовах.

Читайте також: Які квартири купують львів'яни і як перевірити забудовника на законність

Переважно, люди мають гроші, щоб заплатити 100% вартості квартири або більшу частину. Окрім того, зараз непогано видають кредити під купівлю нерухомості, особливо на вторинному ринку. Тобто банки охочіше дадуть вам кредит на квартиру або у зданій новобудові, або на вторинному ринку. А от взяти кредит під квартиру в будинку, що лише зводиться – складно.

А що зараз із комерційними площами у житлових новобудовах?

Ціни залишились на тому ж рівні, але карантин сильно вплинув на продажі. Зараз багато комерційних приміщень – що під продаж, що під оренду – заморожені. Продаються такі площі вкрай погано, навіть у центрі. Раніше це було нонсенсом для Львова, тому що знайти хороше комерційне приміщення до першого карантину було неможливо – оренда коштувала шалені гроші, а купити було складно. Переважно люди купували і переробляли квартири. Хоч це тривалий процес, але це було простіше, ніж купити хороше комерційне приміщення.

Як за цей рік змінився ринок житлової оренди?

На ринок оренди карантин вплинув дуже сильно. Він впав. Вже давно не було ціни на квартиру з нормальним ремонтом і меблями у 5 тисяч гривень. Зараз на ринку багато таких квартир і вони можуть здаватись дуже довго. Попит – низький. Дорогі квартири теж впали в ціні. Якщо раніше двокімнатна квартира з ремонтом могла коштувати 8 тисяч гривень, то зараз таку можна знайти за 6,5-7 тисяч. Пропозиція набагато перевищує попит.

А так звані студентські квартири стоять порожніми упродовж тривалого часу. Наприклад, таких багато у Личаківському районі, де багато навчальних закладів і раніше було багато українських та іноземних студентів.

З квартирами вищого рівня пропозиція також перевищує попит, хоча вони здаються. Ціна впала орієнтовно на 100 доларів. Якщо ж ціну не знижували, то квартири стоять порожні. Наприклад, так є у мікрорайоні Пасічний, де однокімнатні квартири з хорошим ремонтом раніше здавались за 8-9 тисяч гривень. Заселити ці квартири за стару ціну не виходить, тому що за ці гроші можна знайти теж хороше житло ближче до центру.

А ще наближається літо і люди, які винаймали дорожчі квартири, шукають для оренди будинки за містом.

Що зараз відбувається на ринку заміських будинків?

Заміські будинки під оренду були завжди, але попит був не великим, тому що людям цікаво було жити в місті, особливо, якщо у них є діти. Та з минулого літа цей ринок пожвавився і в продажі різноманітних дач з невеликими будиночками, і в оренді. Вже сьогодні складно знайти будинок в оренду десь біля міста, особливо, якщо він має подвір’я. А чим ближче до тепла, тим ажіотаж більший. У випадку локдауну людям важливо мати подвір’я, де ніхто їх не обмежує. У нас був випадок, коли ІТ-фахівці скооперувались і винайняли собі будинок за містом на трьох.

Читайте також: У місті, але біля лісу. Де у Львові купити квартиру поближче до природи

Якій місцевості люди надають перевагу?

Попит є на все, що близько до Львова: Лапаївка, Зимна Вода, Сокільники, Солонка. Все, що навколо Окружної біля Львова. Із тим, що далі, складніше, тому що люди хочуть мати можливість доїхати в центр за потреби, і обирають населені пункти, де є хоч якась інфраструктура.

Які ціни на оренду заміських будинків поблизу Львова?

Будинки стартують від 8 тисяч гривень – залежить від площі, кількості кімнат і від стану. Наприклад, будинок на 2-3 кімнати з невеличким подвір’ям і з косметичним ремонтом можна знайти за таку ціну. Інший будинок може коштувати і 1,5 тисячі доларів.

А як з продажем заміських будинків?

Ціни тут не зросли, а от попит – так. Раніше дачні будиночки погано продавались, люди були незацікавлені, бо не було моди на дачі. А тепер невеликі дачні ділянки з будинками продаються добре.

Розмовляла Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!