Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Музеї, бібліотеки чи все-таки ринки та перукарні. Бізнес-омбудсмен про вихід з карантину у Львові

8686 0
Львів може на своєму рівні визначати окремі правила, але це не має права виходити за межі загальнодержавних рішень, бо буде порушенням субординації і закону.

У країні почали говорити про продовження карантину та зняття обмежень для роботи парків і бібліотек. Tvoemisto.tv запитало у члена міського штабу із прийняття оперативних рішень в умовах загрози епідемії коронавірусної інфекції, бізнес-омбудсмена Сергія Кіраля, що саме потрібно перш за все відкривати та чи може Львів мати свої окремі правила.

Яке ваше бачення послаблення карантину у Львові. Які заклади можна вже відкривати?

Я отримую кожного дня десятки дзвінків від підприємців, останніми днями трохи менше. Вони хвилюються, багато хто хоче працювати, але боїться, бо працює поліція. Підприємці отримують листи до суду. І ми не те, щоб додали впевненості, але навпаки створили ще додаткові проблеми і, виходить, нагнітаємо ситуацію. Тому намагаємось допомогти і надати пропозиції, як їм формувати захисну позицію у судах. Мені важко коментувати рішення уряду. Була б моя воля – я дозволив би всім працювати.

Вважаю, що час на значне послаблення ще не настав. Ми повинні прагнути до балансу між інтересами бізнесу та потребою захистити громадян в умовах пандемії коронавірусу. Ще цього тижня, думаю, значних послаблень не буде. Ми очікуємо на виключення щодо певних видів господарської діяльності, які сьогодні заборонені. Це музеї. Також обговорюються книгарні і парки. Я вважаю, що заборона прогулянок у парках з самого початку була дивним рішенням, бо це свіже повітря і там є можливість гарантувати соціальну дистанцію. Також я би ще відкривав спортивні споруди і зали, бо спорт якраз посилює імунітет, а не послаблює.

Чи може місто приймати окремі від уряду рішення, з огляду на свою специфіку?

Ми справді можемо на рівні міста визначати свої окремі правила, але не виходячи за межі загальнодержавних рішень. Якщо урядовими постановами прямо заборонені якісь види діяльності, тоді ми не можемо відкривати їх, бо це буде порушенням субординації і закону як такого. Є закон про діяльність в умовах надзвичайної ситуації і там прописано, що центральні органи визначають політику, а ми вже враховуємо свою специфіку і можемо приймати рішення.

Цього тижня заплановані засідання штабу і комісії ТЕБ і НС. Я, зокрема, буду ставити питання більшої прозорості та ефективності наших мобільних груп, до яких входять представники райадміністрації, держспоживслужби і поліції. Є багато нарікань зі сторони підприємців, що представники споживслужби часто перевіряють те, що не стосується протиепідеміологічних заходів. Тобто вони перевіряють не наявність засобів індивідуального захисту, а вимагають документи, медичні книжки, наявність протічної води. То ми хочемо погодити виключний перелік питань, які мають перевіряти мобільні групи.

Львів розробляє якийсь план виходу з карантину?

Так, сьогодні ми обговорили проєкт програми життя у Львові після карантину. Починаємо аналізувати реальні наслідки від карантину і обмежень господарської діяльності. Збираємо дані і ідеї напрацювань, яким чином будемо підтримувати і створювати механізми підтримки підприємців, враховуючи можливості бюджету, зокрема для тих, хто не працює – це готельно-ресторанне господарство, малі підприємства, особливо у галузі торгівлі і послуг. Ми повинні їх перезапустити, надати їм певний стимул і поштовх.

Сподіваємось також на спеціалізований фонд, створений на рівні уряду, про який всі говорять, але наразі не зрозумілими є принципи використання коштів з цього фонду і підходів стосовно розподілу. Було б добре, якби пропорційно розподілили гроші між регіонами і ми могли отримати, скажімо, пів мільярда гривень, які б пішли на фінансування комплексної програми виходу міста з карантину. Також з травня ЄБРР планує винести програму із відкриття кредитних ліній для клієнтів, міст-партнерів, які зможуть користуватися робочим капіталом. Сподіваюся, ми отримаємо ці ресурси.

На вашу думку, чи підставово закрили ринки і чи можна їх відкрити із послабленням карантину?

Мені сьогодні телефонували підприємці з цього питання. Є рішення, що ринки до 24 квітня не працюють. Ми завтра будемо обговорювати, що робити. На мою думку, це напряму залежить від уряду про продовження карантину. Згідно з прогнозами, нібито пік передбачався між 17 і 20 квітня, ми вже маємо 21 число. Думаю, ми повернемося до цього питання після 24 числа, враховуючи ситуацію і рішення уряду.

Якщо говорити про мою думку, то не бачу проблеми в тому, щоб поновити діяльність ринків. У мене застережень немає. Я би їх відкривав, починаючи з наступного тижня. Можливо, навіть з першим послабленням. Приміром, я не бачу доцільності зберігати вимогу не більше 10 людей на ринку. Якщо «Привокзальний ринок» має десять тисяч квадратних метрів, то це трішки смішно – 10 людей на таку площу. А в супермаркеті – 10 людей на 100 квадратних метрів, які є критими, де немає потоку свіжого повітря.

То що можна ще відкрити в першу чергу?

Я б звернув увагу на роботу культурних закладів, які є низькомаржинальними, відкриття яких точно не призведе до масового скупчення людей, це ті ж галереї, які працюють на митців.

Є багато різних трактувань. Є маленькі магазини, де продається товарна група, яка дозволена, але є супутні товари. Контролери вважали це порушенням і накладали штраф. Однак чому це не є порушенням у мережах «Епіцентр» та «Сільпо», де продається все? Для того ми спільно з юридичним департаментом розробили методичку, де спробували надати відповіді на найбільш проблемні питання. У перші два тижні карантину поліція дещо перевищувала свої повноваження і штрафувала, де непотрібно. Далі нам вдалося переконати їх діяти превентивно.

Чи варто, на вашу думку, дозволити роботу перукарням, салонам краси та подібним закладам?

Ми сьогодні про це говорили, для клієнтів є болісне питання. Якщо говорити з погляду бізнесу, не думаю, що там будуть значні фінансові втрати і збитки. Коли вони не працюють, їм дозволено відтермінувати сплату кредитів по відсотках і по тілу кредиту, якщо підприємець 1-2 групи, то звільнений від сплати єдиного податку. Якщо у них оренда, то орендодавцям рекомендовано не вимагати орендної плати і більшість власників нерухомості так і зробили.

Але є пряма заборона уряду. І навіть у дискусіях, які сьогодні розглядають на рівні уряду, стосовно салонів і перукарень не йдеться. Я знову ж таки за, можливо, з певними обмеженнями по часу роботи і кількості клієнтів. Дуже часто поліція дивується і сумнівається, просить надати конкретні документи, листи, на підставі чого ми розглядаємо звільнення чи спрощення. У нас був випадок, коли на підставі рішення уряду дозволили займатися тренуванням спортсменам-професіоналам, ми це рішення приймали міською комісією, то було застереження у поліції, просили листи і документи, на підставі чого ми прийняли таке рішення.

Звісно, є медична позиція щодо недопущення поширення коронавірусу. Вона є правильною. Але є інший бік. Ми повинні шукати баланс. Життя продовжуватиметься і після карантину. Ми, звичайно, не хочемо зіткнутися з катастрофічними наслідками для бізнесу у Львові і для економіки. Тому, що це робочі місця і надходження до міського бюджету. Чим оптимальнішим буде баланс, тим нам дешевше буде виходити з ситуації і менше зусиль піде на відновлення рівня економічного розвитку.

Чи відомі вже наслідки для економіки та бізнесу?

Офіційної статистики немає. Але є опитування, які проводять галузеві асоціації. Загалом продажі бізнесу, що працює, впали від 30 до 50%. Навіть у аптечній мережі на рівні 30%, що є безпрецендетним. Аптеки завжди трималися на одному рівні. Але вони аргументують ці падіння продажів спадом купівельної спроможності населення.

Щодо звільнень, то 30% людей на підприємствах в середньому переведені у відпустку за власний рахунок, 30% працюють віддалено зі скороченням заробітної плати від 10 до 20% і 30% працюють зі скороченням зарплати на 10-15%. Ті, хто не працюють, близько 50% підприємців продовжують платити зарплати на рівні мінімальної, інші 50% або звільняють працівників, або переводять у режим очікування. Дехто переводить тимчасово у центр зайнятості, щоб перекласти зарплатний фонд на плечі держави. Це торкнулося, зокрема і ІТ-галузі, бо є проблеми на ключових ринках реалізації послуг. Тут теж почалися звільнення і скорочення проєктів, що також вплине на дохід спеціалістів.

Якщо говорити загалом, то я бачу дві проблеми – скорочення споживання. Коли люди купують, витрачають гроші, то це головний рушій економіки. У США дві третіх економіки крутиться за рахунок споживацької активності населення. І друга проблема – це відсутність робочого капіталу, коштів бізнесу. Оскільки бізнес не працює, він не має можливості доступу до капіталу, а банки також в принципі припинили кредитувати. Відсутність оборотного капіталу після карантину буде критичною проблемою. Бізнес без капіталу розвиватися і функціонувати не зможе.

Христина Гоголь

Фото Романа Балука

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!