Фото: Forum West

Фото: Forum West

Гнучкість і командний дух. Як епідемія вплинула на ринок праці та яка тут роль HR

1996 0
Про те, які зміни відбулися в сфері управління людськими ресурсами у посткризовий період та як епідемія вплинула на ринок праці керівники, топ-менеджери, HR-директори провідних компаній Західної України говорили у Львові під час практичного семінару для HR-спеціалістів від Forum West.

Найболючіше криза вдарила по торгівлі та сектору обслуговування, а найменшого стресу через карантин зазнали аграрна, IT і банківська галузі.

Ринок праці, який до цього часу належав кандидатам, у кризу став кардинально протилежним: люди частіше шукають роботу, але від роботодавців очікують гарантії безпеки та психологічної підтримки.

Виживуть лише соціально відповідальні компанії

Партнерка Львівської Консалтингової Групи Оксана Абраменко каже, що дистанціювання, зонування офісів, віддалені форми співпраці, гнучкий робочий графік та автоматизація стали все більш популярними не лише у світі, а й в Україні. Через введення інновацій в багатьох компаніях змінились ланцюжки управління і комунікації. Зокрема, навчальні онлайн-програми вдосконалюються і розвиваються, а рітейли – запроваджують більше кас самообслуговування, аби знизити ризики розповсюдження інфекції між продавцями і великою кількістю покупців.

Одні з найбільших викликів, з якими зустрілись компанії – це оптимізація процесів, покращення і збереження продуктивності. Спочатку переведення людей на дистанційну роботу для більшості компаній було несподіваним і складним. Та з часом вони зрозуміли, що криза – це час можливостей, і стали орієнтуватись не лише на збереження, а й на збільшення продуктивності, навіть якщо люди працюють віддалено. Компанії, які хочуть зберегти ключового працівника, все частіше підлаштовуються під його потреби, пропонують гнучкий графік роботи.

Загалом, ринок праці змінився суттєво – зараз він повернувся до кандидатів лицем, але довго таким не буде.

«Більше 5 років ми мали ринок кандидатів і від цього страждали. Бо не ми вибирали, а нас. Зараз маємо іншу ситуацію. Під час карантину багато людей, особливо із галузей, що не могли працювати – наприклад, шоу- та ресторанний бізнес – втратили персонал. Він вийшов на ринок праці, тому нам є з кого вибирати», – каже Оксана Абраменко.

За її словами, у роботодавців з’явилося на 40% більше вимог до пошукачів роботи. Водночас, варто пам’ятати, що ринок роботодавця таким буде не завжди. Приблизно через 9 місяців він знову повернеться до кандидатів.

Читайте також: Кого шукають на ринку праці. Найпопулярніші професії

На перший план виходить соціальна відповідальність. Саме в кризовий період для людей стало важливим розуміти, що компанія дбає про них.

«Безпека на робочому місці та психологічна підтримка для людей вкрай важливі. Виживуть соціально відповідальні компанії», – наголошує партнерка Львівської Консалтингової Групи.

Натомість, за даними Нацбанку та Міжнародного валютного фонду, безробіття зменшилося на 10-12%. А все тому, що у кризу працівники роботу змінювати не хотіли.

Щодо трудової міграції, то вона залишилася. У карантин кордони закрили, люди повернулися до України, проте зовсім скоро такі країни, як Польща, Чехія і Німеччина знову стали пропонувати хороші умови, лише б повернути заробітчан.

Бути готовим до змін

Які професії стануть актуальними на ринку праці навіть за пів року, не знає практично ніхто. Тому серед основних навичок менеджерів є адаптивність, гнучкість та здатність до швидких змін.

Важливими є постійне навчання і саморозвиток. У час кризи це можна робити за допомогою онлайн-платформ. Також роботодавці завжди готові високо оцінити навички емоційного інтелекту, креативність та інновативність працівників.

Читайте також: Львів і криза. Де можна буде знайти роботу після карантину

Що стосується оплати праці, то зараз вона внормувалася.

«Якщо з березня до червня був великий провал у зарплатах, то зараз, за різними даними, вони повернулися до докарантинного рівня і навіть є тенденція до мінімального збільшення оплати праці. Щоправда, є певна категорія роботодавців, яка демпінгує ціни, тобто готові на 10-15% знизити свої очікування. Їм краще взяти дешевого кандидата і його навчити, ніж дорогого і платити більше», – розповідає Оксана Абраменко.

За прогнозами МВФ та НБУ, зарплата може зрости аж у другому кварталі 2021 року і то не більше 10-14%. Річ у тім, що більшість компаній показали, що вони очікують другої хвилі коронавірусу і пов’язують не підняття зарплат саме з цим. Змінилася й структура оплати праці. Роботодавцям зараз доцільніше платити за виконану роботу, тому люди готові працювати на фрілансі та аутсорсі.

За словами Оксани Абраменко, найменше кризу відчули працівники ІТ, промисловості та банків. Найбільше постраждали торгівля та HoReCa.

Є корпоративна культура – буде стійкий бізнес

Сильні і слабкі сторони більшості компаній показала саме криза. Через закриття офісів і зниження фінансування частину людей звільнили. Проте були й ті, хто залишився на ринку. Зі слів засновниці тренінгово-консалтингової компанії River Of Knowledge Ольги Садохи, вціліли ті компанії, в команді яких була правильно організована корпоративна культура.

Читайте також: Молодим тут не місце. Кого найчастіше звільняли у Львові під час карантину

«Якщо в команди не було ідентичності, вона розбіглася. Коли ж люди ідентифікували себе як одна команда, мали спільні цінності, установки, то й зуміли зберегтися і дали собі раду. Вони придумували нові проєкти і навіть в час кризи знаходили для цього гроші. Тому саме корпоративна культура – один із факторів, який робить бізнес стійким», – каже Ольга Садоха.

Насамперед, корпоративна культура дає розуміння того, «хто ми є», «що ми є» і «нащо ми є». Якщо працівник знає відповіді на ці питання, то з корпоративною культурою все гаразд.

Важливою у команді також залишається довіра та стратегія. Але відкрита комунікація має проявлятися постійно, інакше слід чекати на крах. Що стосується стратегії, то важливо зрозуміти, для чого ви є – щоб вижити чи вижити і розвиватися.

Ольга Шведа

Фото із сайту Forum West

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!