Фото: ТСН

Фото: ТСН

Хто і на які карантинні доплати у Львові може розраховувати. Перелік

14735 0
За час спалаху коронавірусу та карантинних обмежень 300% доплати до зарплатні мали отримати лікарі, одноразову допомогу пенсіонери та безробітні, а ФОПам, що мають дітей, обіцяли соціальну підтримку.

Від початку карантину 12 березня в Україні запровадили низку доплат медпрацівникам, які безпосередньо контактують з хворими на коронавірус. Також додаткові кошти мають отримати пенсіонери, малозабезпечені, люди з інвалідністю тощо. Tvoemisto.tv систематизувало ці доплати та з'ясувало, які з них запровадив уряд, а які будуть виплачувати з бюджету Львова.

Рішення з Києва

18 березня президент України Володимир Зеленський підписав закони, спрямовані на протидію поширенню коронавірусу. Зокрема, він стосувався і підтримки платників податків, громадян при сплаті комунпослуг, кредитів та доступності лікарських засобів і медичних виробів.

У їх межах:

  • медикам, які зайняті на роботах з ліквідації захворювання, встановили надбавку у розмірі до 200% заробітної плати;
  • на період карантину не нараховують штрафи і пеня за несплату житлово-комунальних послуг, забороняють зупиняти надання ЖКП у разі їхньої неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • заборонене також примусове виселення громадян за несплату компослуг;
  • штрафні санкції за порушення податкового законодавства, несплату чи несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ), неподання (несвоєчасне подання) звітності про сплату ЄСВ не застосовують в час карантину.
  • За споживачами комунальних послуг залишаються всі пільги і субсидії, які у них є.

Читайте також: Чому заражаються медики або Давайте купувати те, що справді захищає

Медпрацівники. Як повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, доплати медикам, які працюють з пацієнтами, хворими на коронавірус, підвищили до 300% заробітної плати. Працівники Центрів ектреної меддопомоги та медицини катастроф мали б отримати оплату за кожен підтверджений випадок роботи з пацієнтам з COVID-19. Однак, заступниця міського голови Львова Галина Слічна 28 квітня на засіданні сесії ЛМР заявила, що наразі медики цих грошей ще не отримали.

Соціальна допомога. 22 квітня Кабмін змінив підхід і до розрахунку сукупного доходу родини при визначенні її права отримувати соціальну допомогу від держави. Зміни передбачають, що до розрахунку сукупного доходу родини, яка претендує на соціальну допомогу від держави, не буде враховуватися  отримана заробітна плата, а лише допомога по безробіттю.

«Цією підтримкою охоплять близько 100 тисяч громадян. Середньомісячній розмір допомоги для малозабезпеченої сім’ї, в якій виховуються неповнолітні діти, становитиме від 2800 до 3020 гривень», – зазначають в уряді. А також пояснюють, що новий підхід до розрахунку доходів малозабезпечених сімей дозволить поширити програму державної соціальної підтримки на тих українців, які втратили роботу під час карантину.

Пенсіонери та люди з інвалідністю. Кабмін 23 березня затвердив одноразову виплату у розмірі 1000 грн тим, у кого пенсії нижчі за 5 тис. грн та індексацію пенсій на 11%, що в середньому становитиме 260 грн.  А 1 квітня уряд ухвалив рішення про те, щоби пенсіонерам підвищити пенсію на 500 грн.

Читайте також: «Зрівнялівки» не буде. Що зміниться при нарахуванні пенсій та кого це зачепить

Додаткові 500 гривень пенсіонери, старші 80 років і розмір виплат яких не перевищує 9 205 грн, мали отримати вже з квітня 2020 року. У бюджеті на 2020 рік на ці видатки передбачили 806 млн грн.

Зміни до державного бюджету, що ухвалив парламент 13 квітня, передбачають виділення ще близько 10 млрд грн на одноразову грошову допомогу окремим категоріям українців. Ідеться про допомогу у фінансовій ситуації через карантин, яку зможуть отримати приблизно 10,6 млн українців.

Її зможуть отримати:

  • пенсіонери, розмір пенсії яких з урахуванням усіх можливих передбачених законодавством доплат до пенсій не перевищує 5 тис. грн станом на 1 квітня 2020 року;
  • люди з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю, які отримують відповідну соціальну допомогу (крім тих, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника);
  • люди, які не мають права на пенсію та люди з інвалідністю;
  • ті, хто не працюють та досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату.

Допомога по безробіттю. Із початку карантинних обмежень в Україні діє постанова про виплати тим, хто отримує мінімальну допомогу по безробіттю без урахування зарплати та страхового стажу. На період карантину її підвищили з 650 грн до 1000 грн. Постанова діятиме впродовж 30 календарних днів по його завершенню.

Її отримають:

  • ті, хто впродовж 12 місяців, що передували реєстрації в службі зайнятості, мають страховий стаж менше 6 місяців або звільнені з останнього місця роботи з негативних причин (наприклад, за прогул);
  • молодь, яка закінчила або припинила навчання в середньому та вищому навчальному закладі, звільнилася зі строкової військової служби і яка потребує сприяння в працевлаштуванні на перше робоче місце;
  • внутрішньо переміщені особи, які документально не можуть підтвердити періоди своєї зайнятості.

Усім безробітним, які стали на облік у період карантину і отримують допомогу в мінімальному розмірі (650 грн), виплату автоматично перерахують із першого дня реєстрації у службі зайнятості. Виплата допомоги по безробіттю призначається з першого дня реєстрації.

23 квітня Кабінет міністрів України ухвалив постанову, що передбачає виплату допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Її виплачуватимуть малим та середнім підприємствам, які відправили своїх працівників у неоплачувані відпустки. 

Допомогу мали б виплачувати за кожну годину, яку роботодавець скоротив своїм працівникам. Вона становитиме близько двох третин тарифної ставки працівника, але не зможе перевищувати мінімальної зарплати. Виплачувати допомогу будуть не лише на період карантину, а й протягом 30 днів після його завершення.

Допомога на дітей. У Мінсоцполітики повідомили про те, що Кабінет міністрів 22 квітня погодив програму соціальної підтримки фізичних осіб-підприємців, які перебувають на І та ІІ групах спрощеної системи оподаткування та мають дітей. Нову допомогу зможуть отримати ФОПи І та ІІ груп, які сплачували єдиний соціальний внесок. Надаватимуть цю допомогу на дітей цих ФОПів на період дії карантину та протягом 30 днів після його завершення.

Читайте також: Безробіття в Україні через економічну кризу може сягнути 12%

Розмір допомоги становитиме:

1) 1779 гривень на кожну дитину ФОПа віком до 6 років;

2) 2218 гривень на кожну дитину ФОПа віком 6-10 років.

За розрахунками уряду, отримати таку допомогу зможуть близько 300 тисяч родин. 

Житлові субсидії. Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня цього року № 247 «Про особливості надання житлових субсидій» передбачили збільшення на 50% соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, в місцях дії карантину.

Водночас молоді вчителі зі стажем до десяти років, яким мали до кінця 2020 доплатити по 21 тис. грн, не отримають цих нарахувань. Відповідно до змін до бюджету, одноразову допомогу молодим вчителям тимчасово призупинили. Однак її можуть відновити наступного року.

Виплати мешканцям Львова

У місті соціальною допомогою займається Управління соцзахисту Львівської міськради. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv керівник управління Ігор Кобрин, установа виконує делеговані на загальнодержавному рівні рішення, а також під час карантину створила низку додаткових допомог мешканцям Львова.

За його словами, із заходів, прийнятих на загальнодержавному рівні, є, приміром, доплата до субсидій, тобто збільшення норми на 50% отримувачам на компослуги. Ми вже цей перерахунок зробили. Він діятиме на час карантину, орієнтовно буде від 100 грн доплати на рахунки.

«Що стосується ініціативи про одноразові доплати по тисячі гривень, то пенсіонерам це перераховує Пенсійний фонд. Однак є велика категорія громадян, які отримують ці виплати через управління соціального захисту. Йдеться про людей, які не мають права на пенсію, не мали стажу. Наприклад ,священники такі виплати, як пенсія, отримують в установах соціального захисту. Або державна соціальна допомога людям з інвалідністю теж відбувається через управління соціального захисту», – каже він.

Субсидії, за словами Ігоря Кобрина, вже нараховані, а от постанова про видачу тисячі гривень почала діяти із 24 квітня. Наразі очікують на зміни до програмного забезпечення.

Медикам, які приймають хворих на коронавірус, управління соцзахисту готується виконати рішення про виплату допомоги на 10 тисяч чи на 20 тисяч тим лікарям, що вже захворіли. Доплачуватимуть медикам, які не тільки є працівниками медичних установ Львова, а й обласної інфекційної лікарні, Обласному центру громадського здоров’я.

Читайте також: Тим – можна, а тим – ні або Де логіка у рішеннях влади через карантин

Зокрема йдеться про рішення виконкому ЛМР від 24 квітня, де 45 працівників 1-ї міської клінічної лікарні імені Князя Лева отримають від міста матеріальну допомогу – по 10 тис грн. За словами заступниці міського голови з гуманітарних питань Галини Слічної, це ті працівники, які надають допомогу хворим на пневмонію та пацієнтам, які поступають з підозрою на коронавірус. А також у відеозверненні за 27 квітня міський голова Львова Андрій Садовий повідомив про виплату у 20 тисяч гривень кожному медику, який захворів на коронавірус.

На Львівщині також планують сформувати страховий стабілізаційний фонд для виплат медикам, які інфікувалися коронавірусом. Кошти акумулюватиме із благодійних внесків міжнародна страхова компанія «Уніка». Компанія безкоштовно адмініструватиме накопичення фонду та його поповнення. 

Страхування охопить всіх медиків опорних лікарень, які залучені до надання допомоги інфікованим. Такий список формуватиме Львівська ОДА на підставі даних з опорних лікарень. У ЛОДА запевняють, що всі кошти, передані страховій компанії, будуть у повному обсязі розподілені між медиками, які постраждали внаслідок коронавірусної інфекції. Страховий платіж платитиметься за працівника, який переходить у розпорядження компанії, незалежно настав чи не настав страховий випадок. 

Окрім цього, згідно з рішенням виконкому за 13 квітня 1777 працівників комунальних служб мали отримати доплати по 5 тис. грн. Більшість із комунальників – двірники, які долучені до дезінфекції міста. Гроші виділили з міського бюджету.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!