На правах реклами
Photo by stem.T4L on Unsplash

Photo by stem.T4L on Unsplash

Авторська програма підготовки до школи або що пропонують у нульовому класі ThinkGlobal Lviv

6786 0
Уроки у формі гри, авторські програми, а замість оцінок – кепси. Чому підготовка перед школою все частіше стає альтернативою відвідування садків та що отримують діти від такого навчання, розповіла Tvoemisto.tv завучка початкової школи ThinkGlobal Lviv Олена Лущинська.

Що таке нульовий клас, які він має переваги і що дає дітям


Чим нульовий клас у ThinkGlobal Lviv відрізняється від звичного дитсадка?

Насправді відмінностей дуже багато: і в розпорядку дня, і в навчальній програмі. Усі заняття, творчі активності спрямовані на те, щоб максимально адаптувати дитину до навчання у першому класі.

Дитина відчуває, що вона готується до школи. Попереду її визначна місія – бути першокласником, і у школі треба вчитися.

Також у нас є різні гуртки. Усі навчальні курси побудовані за принципом концентричності – всі знання і компетентності поступово розширюються і накопичуються.

Важливо й те, що вчитель, який навчає діток у нульовому класі, вестиме їх надалі.

Як проходить навчальний день, маю на увазі тривалість занять, ігри, харчування?

Навчання у нульових класах, як і загалом у школі, починається о 9:00. Уроки тривають по 30 хв, натомість перерви у нас досить довгі. Між уроками, під час великої перерви, діти йдуть на прогулянку. Впродовж дня проходить чотири уроки.

Далі – розвиваючі гуртки: танці, айкідо, англійська. Загалом їх дуже багато і кожен може обрати саме ті, що найбільше подобаються. Також після обіду є творчі активності з куратором, як-от читання чи казкотерапія. Після цього – знову прогулянка надворі.

Щодо харчування, то дітки мають сніданок, обід, підвечірок, фруктовий перекус. У нульовому класі все це вже входить у вартість навчання.

Cкільки дітей у класі?

В середньому у класі 10-13 дітей. Максимально може бути 16. Все більше батьків роздумують над тим, чи залишати дитину в садку чи віддати на підготовку у нульовий клас, і таки зупиняються на останньому.

Хто може стати учнем – маєте свою шкалу відбору?

Першочерговий етап – це консультація психолога. Він проводить різні тести, за результатами яких робить висновок, чи готова дитина йти у нульовий клас, чи таки краще для неї залишитися ще у дитячому садку. Далі рішення приймають батьки.

Які навики, вміння засвоює дитина, навчаючись у нульовому класі? У чому інноваційні акценти ThinkGlobal Lviv?

Ми зосереджуємо увагу на підготовці дитини до навчання у школі. Тобто ми вчимо, як правильно тримати ручку і бути готовим писати, вправляємо у читанні, формуємо математичну уяву, щоб діти розуміли числа, вміли рахувати тощо.
Важливо й те, що багато уваги та часу спрямовуємо на отримання навиків, які допоможуть дитині навчатися. Це такі, як вміння сидіти упродовж тривалого часу, відповідати, самостійно готуватися до уроку, знати свої обов’язки і виконувати їх. Одне з найголовніших – коли вчитель говорить завдання, вміти слухати, чути, після цього розуміти і виконувати.

Ми вчимо діток розуміти, що помилятися – це не страшно, не треба засмучуватися, бо будь-яку помилку можна виправити. А ще не порівнювати себе, свій успіх з іншими. Неважливо, чи перший ти, чи останній, важливішою є робота над завданням.

Розкажіть, будь ласка, про предмети та авторські курси. Вони інші, ніж, наприклад, у першому класі?

На відміну від багатьох закладів, у нульовому класі ми не вчимо того, що буде у першому класі. Ми підходимо до організації процесу підготовки розумно, застосовуємо методики розвиваючого та випереджаючого навчання, і я вважаю це великою перевагою Global Kids.

Часто підготовка до школи означає, що діти мають навчитися писати та читати. Коли ж вона приходить у перший клас, їй вже нецікаво, бо вона все це знає. У нас програми взаємопов’язані. Все те, що діти вивчили у нульовому класі, стає основою подальшого навчання у початковій школі, але в жодному разі не випереджає програму.

Якщо ж у нас є набір діток, які всі готові до читання, тоді освітній процес будується по-іншому – ми не починаємо зі складів, а із читання текстів. Наприклад, наш основний курс Human поєднує в собі предмети «Я у світі», природознавство, здоров’я.

Він дозволяє дитині маскимально зануритися у тему і дослідити її з погляду науки, технології, математики тощо. Для нас важливо, щоб дитина, отримуючи інформацію, пробувала самостійно її аналізувати та робити висновки. Також з авторських програм у нульовому класі викладаємо інженерію та арт, а також казкотерапію.

Як формуєте розпорядок дня для наймолодших?

Звісно, ми враховуємо особливості малюків. Дисципліни, які вимагають багато письма та уваги, чергуємо з руховою активністю, творчістю. День виходить продуктивнішим, діти краще концентруються на матеріалі, який їм викладають.

Чи отримують діти оцінки на уроках?

Це цікава річ, бо у наших нульових класах діє так звана мотиваційна система. За різні види діяльності, навчальні досягнення діти отримують кепси. Їх вони збирають, щоб згодом обміняти на якийсь предмет – хтось може «купити» смарт-годинник, хтось футболку. Деякі учні навіть накопичують кепси упродовж всього року, щоб отримати бажану дороговартісну річ.

Взагалі у нульових класах ми віддаємо перевагу ігровій формі навчання, і кепси в цьому дуже мотивуючі. Вчителям цікаво спостерігати за цим процесом.

Також у нас є червоні стікери, які учні-бешкетники отримують за погану поведінку. Однак це теж своєрідний мотиватор. Дитина може відпрацювати таке покарання, і отримати натомість зелений стікер – знак гарного поводження. Якщо ж упродовж тривалого часу в учня тільки зелені стікери, то вчитель змінює їх на кепси.

Наскільки поширена практика навчання у нульовому класі і що вона дає дітям?

Я працюю в освіті вже 10 років. Раніше нульові класи були з невеликою наповненістю. Як правило, батьки віддавали на підготовку дітей, яким в садку вже було нецікаво, а в школу йти – зарано. Нині тенденція суттєво зросла. І це добре, адже школа для дитини вже не буде стресом.

Часто батьки помилково вважають, що коли дитина вміє писати і читати, вона готова до навчання. Однак не можна забувати про важливе вміння сидіти на уроці та слухати. Крім того, упродовж року дитина перебуває у безпечному комфортному середовищі. Вчитель знає індивідуальні особливості учнів, тож може на нього вплинути. І звісно це колектив, дитина вже має багато друзів. Після нульового класу у неї вже немає такого бар’єру, коли вона йде в перший клас.

Як записатися у нульовий клас

Очільниця мережі шкіл ThinkGlobal Lviv – GlobalKids Надія Дубченко розповідає, що набір у нульовий клас все ще триває. Цього року у мережі буде вже три школи. Крім тих, що по вул. Дагестанська, 24 та Зелена, 115а, нова працюватиме з вересня за адресою вул.Малоголосківська, 30а. Наразі тут проводять набір тільки у початкову школу. Якраз завершують ремонтні та оздоблювальні роботи. Вже завезли новенькі меблі та обладнання.

Щодо реєстрації, то достатньо записатися на зустріч, перейшовши за покликанням на нашому сайті https://thinkgloballviv.xyz/. Адміністратор зателефонує, щоб узгодити всю необхідну інформацію.

Юлія Осим

Фото: ThinkGlobal Lviv 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!