Фото: 24 канал

Фото: 24 канал

«Саджати будемо» в Україні та світ напередні великої кризи. Висновки тижня, що минув

3823 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Засновник Всесвітнього економічного форуму в Давосі Клаус Шваб у своїй програмній статті для Project Syndicate пише, що Covid-19, змінила наше життя, але при цьому подарувала унікальну можливість переосмислити і відродити світ, створивши більш справедливе суспільство.

За його словами, незважаючи на те, що введені країнами світу карантинні обмеження поступово слабшають, є всі підстави вважати, що нас чекає найважча з часів 1930-х депресія.

Читайте також: «Твоє Місто» закликає стати частиною Спільноти та підтримати незалежне медіа

Шваб наголошує, наслідки коронавірусної кризи непередбачувані – розмір світового держборгу сягнув найвищого показника за весь мирний час, стрімко зростає безробіття. В суспільстві посилюється невдоволення через розрив між багатими й бідними. Додайте сюди проблеми зміни клімату.

У цій ситуації країнам варто діяти швидко, об’єднавши зусилля. І в цьому процесі мають брати участь всі – від США до Китаю. Потрібне велике перезавантаження капіталізму.

«І тут нам знадобиться безпрецедентний рівень співпраці. Так, це скидається на нездійсненну мрію. Але вона цілком здійсненна», – пише він.

Але спочатку підсумки тижня, що минає:

Цінності Зеленського. Цього тижня президент Зеленський дав велике інтерв’юTvoemisto.tv зібрало найбільш важливі цитати з нього, щоб зрозуміти, наскільки цілісним політиком є наш гарант Конституції та хто для нього є взірцем у політиці. Висновки робіть самі.

Посади – відставки

  • Пропонував ексвіцепрем’єру часів Януковича Хорошковському очолити митницю, але той відмовився;
  • Розглядав можливість призначення Саакашвілі на посаду віцепрем’єра з реформ, але проти були «Слуги народу»;
  • Тігіпко не міг очолити уряд через люстрацію, але його долучали до розробки стратегії для Кабміну;
  • Вважає «складним та неоднозначним» питання перебування на посаді очільника МВС Авакова, «справа вбивства Шеремета» – особиста відповідальність міністра;
  • Запропонував Гончаруку покинути посаду прем’єра, бо той не просувався з реформами і загравав із користувачами Facebook;
  • Хотів зробити Андрія Богдана генпрокурором, а тепер вони навіть не спілкуються. Звільнив, бо побачив, що «влада його з’їдає»;

Єрмак – Порошенко – Коломойський

  • Вважає, що брат голови його офісу Єрмака не брав грошей (він «просто «болтун») за призначення людей на державні посади, а нардеп Лерос, який оприлюднив так звані «плівки Єрмака», – аферист;
  • Порошенко пропонував йому забути всі попередні конфлікти та «робити щось для країни», але він йому не вірить, бо той досі вважає себе президентом.
  • Інколи спілкується з олігархом Коломойським, а з Ахметовим не має особливих відносин.

Історичне

  • З повагою ставиться до першого президента Кравчука, особливо йому подобається хитрість Хмельницького
  • До провідника ОУН Степана Бандери у нього ставлення «різне»;

Особисте

  • Хотів заразитись коронавірусом, щоб на власному прикладі продемонструвати людям, «що це страшно»;
  • Замислився про створення закону, який регулюватиме інститут першої леді. Бо з його дружиною повівся неетично лікар, який запитав, де його «300% надбавки».

Читайте також: «Коронавірус закрив нас у капсулах. І це, без сумніву, вплине на ресторанну культуру». Марк Зархін про бізнес і кухню

До слова, за даними Київського міжнародного інституту соціології, якби вибори президента України відбувалися в кінці травня-на початку червня, то Зеленського підтримали б 37,6% тих, хто визначився з вибором. Раніше (17-25 квітня) ця цифра становила 42,6%.

2. Коронавірус. Кількість хворих на коронавірус за тиждень зросла – на рекордних 4 155 пацієнтів (станом на 14 червня – 31 154 – на 7 червня 26 999 пацієнтів). Для порівняння, за попередній тиждень – на 3 327 пацієнтів (станом на 31 травня було 23 667 хворих). Ще тиждень назад – на 2 681 нових хворих (станом на 24 травня кількість хворих становила – 20 986 осіб).

Не менш разючий «стрибок назад» зробила Львівська область. Кількість хворих тут за тиждень зросла на 676 осіб (станом на 14 червня – 2 797, а на 7 червня – 2 121 пацієнтів). Знову ж таки для порівняння, тиждень перед тим – на 452 особи (станом на 31 травня – 1 669 особи), ще раніше на 336 осіб (станом на 24 травня – 1 333 хворих).

Динаміка очевидна і вона демонструє, що Україна ще далеко не на піку Covid-19. І президент Зеленський, і прем’єр Шмигаль заговорили про посилення карантину. Однак, чи будуть зараз дієвими усі рішення влади – ще те питання. Неправильно розрахований Кабміном алгоритм запобігання Covid-19 зробив свою «чорну справу». Люди вийшли на вулиці, у них закінчилися заощадження. Ситуацію підігрівають дивні настрої у суспільстві про те, що це все афера. Потрібні інші рішення влади, а уряд Шмигаля «підвис» на адаптативному карантині.

Читайте також: «Серпень – це запізно». Які проблеми виникли у лікуванні раку на карантині

3. Підозри тижня. Цього тижня влада спромоглася на, принаймні, дві резонансні і дуже суперечливі підозри

Спочатку про п’ятого президента України, а тепер чинного нардепа Порошенка. Йому інкримінують те, що він схилив голову Служби зовнішньої розвідки до вчинення злочину – призначення скандального Сергія Семочка.

10 червня 2020 року у ДБР заявили, що прокурори Офісу генпрокурора повідомили про підозру Порошенку і будуть у суді вимагати взяття його під варту. Адвокати Порошенка заперечують отримання підозри і наполягають, що її мала б вручати генпрокурорка Ірина Венедіктова.

На (не) підозру Порошенку у Європарламенті заявили, що будуть пильно стежити за цією справою та застерегли «від переслідування з метою політичної боротьби».

Інша підозра – СБУ вручила її екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку. У п’ятницю суд почав розглядати справу про обрання запобіжного заходу активісту, однак взяв перерву до понеділка. 

Понад два роки назад на Стерненка напали під його будинком. Це був уже третій напад на активіста. І завершився він фатально для одного з нападників, який отримав від Стерненка смертельне поранення в серце. Другий втік з місця події, наразі переховується за кордоном.

Підозра ґрунтується на тому, що нібито Стерненко наніс смертельного удару одному з нападників уже догнавши його, коли його життю уже нічого не загрожувало. Хоча прямих доказів цього у слідства немає.

Адвокати Стерненка апелюють до висловлювань генпрокурорки Венедіктової про те що «підозра Стерненку буде у будь-якому разі». Ще один суперечливий момент – роль у цій всі справі одіозного політика часів Януковича – Андрія Портнова, той заявив, що покаранням для одеського активіста має стати «довічне ув’язнення».

Якщо усі ці підозри про те, що: «Весна прийде – саджати будемо» (одна з передвиборчих обіцянок Зеленського), то щось це «саджати» явно не туди і не про тих.

Читайте також: Чи справді немає карантину або Як у Львові перемагає байдужість

4. Коломойський з Медведчуком. Кум Путіна Медведчук вказав у своїй майновій декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1».

Виявилося, що його дружина Оксана Марченко – кінцева бенефіціарна власниця компанії Bolvik Ventures Ltd із Британських Віргінських островів. Ця фірма, як йдеться в повідомленні про структуру власності на сайті каналу «1+1», через ланцюжок інших компаній має у власності 24,66% у ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1». Однак там зазначається, що її контролює бізнесмен Суркіс.

Так само кіпрська фірма, задекларована Медведчуком, фігурує у структурі власності каналів «2+2» та «ТЕТ».

Коломойський, коментуючи цю інформацію заявив, що для нього це новина і канал буде дізнаватися «як і коли відбулося відчуження».

Однак пізніше з’ясувалося, що нардеп та кум Путіна Медведчук мають тісні бізнес-зв’язки з олігархом Коломойським не лише у медіа, а й у металургії, енергетиці, логістиці нафтопродуктів. Серед підприємств: «Львівобленерго», «Прикарпаттяобленерго», «Запоріжжяобленерго», «Дніпроспецсталь», логістичний комплекс в Одесі, який спеціалізується на перевалці нафти і зрідженого газу.

І ці пов'язаності викликають сумніви у правдивості слів оліграха. Очевидно, що Коломойський та Медведчук знаються давно і серйозно.

5. Інші справи. Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає «привітом» від президента обшук у його домі, яким раніше володіла родина «регіонала» Бобова.

Офісом генерального прокурора завершено розслідування стосовно двох прикордонників, причетних до затримання Саакашвілі під час переміщення до Республіки Польща.

Керівникам НАБУ та САП пропонували 6 млн доларів за закриття провадження проти ексміністра екології Злочевського. У цій справі затримали троє осіб, в тому числі і першого заступника начальника управління ДПС у Києві. Також до неї можуть бути причетні працівники Офісу генпрокурора.

Нардеп від «Голосу» Святослав Вакарчук заявив про складання мандату нардепа. 11 вересня 2008 року уже раз йшов з Верховної Ради.

Прокуратура Львівщини оголосила підозру колишньому голові ЛОДА Маркіянові Мальському. Його звинувачують у продажі землі курорту «Едем Резорт», що належить львівському бізнесмену Кривецькому. Сам Мальський у коментарі Tvoemisto.tv сказав, що вважає підозру безпідставною. 

Читайте також: У чому сила України або Життя, прожите на Майдані

За словами засновника Давосу Клауса Шваба, люди під час пандемії продемонстрували готовність йти на жертви й обмеження заради здоров’я медиків і допомоги літнім людям. Багато компаній навіть не помітили, як перейшли до типу «капіталізму для всіх зацікавлених сторін», про який раніше говорили, як про далеку перспективу.

«Очевидно ж, що ми хочемо побудувати краще суспільство. То чому б не використати це бажання для великого перезавантаження, якого всі так сильно потребують», – написав він.

Фактів самопожертви в Україні теж дуже багато і цей факт дає надію на побудову справедливого суспільства і у нас. Хоча, очевидно, шлях до цього дуже не близький. Читайте вище, чому...

Фото: 24 канал

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!