Photo by Mehrnegar Dolatmand on Unsplash

Photo by Mehrnegar Dolatmand on Unsplash

Львів – проти. Чи працюватимуть на вихідні у місті кафе, ТРЦ і перукарні

10763 0
Тvoemisto.tv дізналося, які заклади у Львові не згодні з рішенням Кабміну і не збираються зачиняти двері своїх закладів цими вихідними, які все ж не відкриються і що на це кажуть в Ратуші та в поліції.

Цими вихідними, 14-15 листопада, в Україні запрацює так званий «карантин вихідного дня». Відповідну Постанову ухвалив Кабінет Міністрів. Відразу після цього Львівська міська рада заявила, що готує позов до суду на рішення Кабміну про карантин «вихідного дня», аргументуючи тим, що за суботу-неділю заклади сфери обслуговування отримують близько 40% свого тижневого доходу. 

За словами міського голови Андрія Садового, карантин вихідного дня лише у Львові позбавить доходів близько 50 тисяч працівників і власників малого і середнього бізнесу.

Читайте також: В Україні посилили карантинні обмеження. Перелік заборон

В. о. директорки Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України та головна епідеміологиня Львівської області Наталія Тімко у коментарі Tvoemisto.tv зазначила, що насправді зараз важко сказати, чи допоможе карантин «вихідного дня» приборкати поширення коронавірусу. За її словами, потрібно постежити за ситуацією протягом кількох тижнів, а тоді робити висновки.

Водночас епідеміологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Оксана Пушкарьова вважає, що будь-які обмеження на спілкування допоможуть покращити ситуацію із захворюваністю.

Ресторани працюватимуть

Більшість кафе та ресторанів Львова, які ми опитали, запевнили, що працювати цими вихідними будуть.

За словами власниці трьох львівських закладів – «Чотири Чебуреки. Prosecco Bar», що на вул. Староєврейській, 16 і вул. Героїв УПА, 40 та «Пара булок і компот», що у проїзді Крива Липа – Тетяни Абрамової, своїх закладів цими вихідними вона точно не закриватиме.

Читайте також: Чи зможуть ресторани Львова працювати цими вихідними і чи їх штрафуватимуть за це. Пояснення юриста

«Рішення Кабіну є нелогічним і вбивчим для підприємців та більшості галузі і не лише нашої – ресторанної – а й для спортивної, культурної. Саме вихідні дні складають 40% мого доходу за увесь тиждень. Звичайно, будемо працювати і водночас переживати, бо ж, мабуть, на нас чекатимуть перевірки, протоколи», – каже Тетяна Абрамова.

За її словами, якщо так і буде, свою позицію вона відстоюватиме у суді, посилаючись на свої конституційні права.

«Навіть не знаю, що краще – закритися на вихідні чи отримати штраф», – говорить Тетяна Абрамова.

Власниця ресторанів каже, що не закривати заклади на вихідні збирається не лише вона. У Львові сформована ціла спілка та асоціація підприємців та рестораторів, куди входить вже більше 100 людей. Зараз спілка готує спільну заяву про відмову від виконання нормативно-правового акту, який суперечить Конституції України.

Читайте також: Під час «карантину вихідного дня» ресторани зможуть працювати лише на виніс

Відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян, який є власником кількох ресторанів у Львові, на своїй сторінці у Фейсбук написав, що «ресторан не туалет», щоб його закрити за один день. 

«Поки що рішення уряду нема. Якщо воно з’явиться і наші юристи скажуть, що рішення відповідає Конституції України, звичайно, закриємося. Але закрити ресторан за один день неможливо, тому, мабуть, рішення Уряду має бути прийняте таким чином, щоби ми встигли закрити ресторан», – розповів у коментарі Тvoemisto.tv Вардкес Арзуманян.

Читайте також: Більше шкоди, ніж користі. В Європейській Бізнес Асоціації проти «карантину вихідного дня» 

За його словами, для того, щоб закрити свої ресторани, яких, до речі, за час карантину з 6-ти залишилося лише 4, потрібен приблизно тиждень, адже є багато технологічних питань, які треба вирішити.

«Якщо закриємо на два дні, маємо переглянути наше меню. Наприклад, можу вже сказати, що деякі види пива у нас відпали. Є таке пиво, яке після відкриття бочки маємо за день продати, інакше – або списати, або вилити в унітаз. Те саме з десертами, термін придатності яких – доба. Якщо уряд каже, що те все треба викинути, тоді нехай скаже, звідки взяти гроші, щоб усе покрити. Ми ж податки сплатили», – каже Вардкес Арзуманян.

За словами ресторатора, свої збитки йому важко порахувати, але точно на 40% доведеться скоротити персонал, а тим, хто залишиться, на 30-40% зменшити зарплату.

Гіпермаркети та торгово-розважальні центри – під питанням

Як повідомили Tvoemisto.tv у мережі будівельних гіпермаркетів Епіцентр, під час карантину вихідного дня у магазинах Епіцентр і Нова лінія продаватимуть лише продукти першої необхідності: продукти, лікарські засоби, засоби гігієни, ветеринарні препарати.

Напередодні, на своїй сторінці у Фейсбук Епіцентр зазначив, що вводить 72-годинний робочий день, натякаючи, що в суботу та неділю таки працюватимуть. «Продукти у нас є, вироби медичного призначення, ліки – є, корм для тварин – є. Завозимо пальне», – написали вони.

На це бурхливо відреагував міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Мовляв, вірус розповсюджується ураганними темпами, тому правил важливо дотримуватися усім.

«Хочете покуражитися і робити фарс на здоров’ї людей, тоді поїхали зі мною в реанімації. Покуражтесь перед людьми, які помирають кожного дня. Покуражтесь перед лікарями, які кожного дня роблять все, щоб зберегти життя людей», – наголосив Максим Степанов.

Читайте також: Храми мають бути відкритими у «карантин вихідного дня». Заява Церков

У найбільших торгово-розважальних центрах Львова, в які вдалося додзвонитися, а це Forum Lviv, King Cross Leopolis, а також ринок «Південний», однозначної відповіді про роботу на вихідних не дали. Вони чекають на рішення обласної комісії з ТЕБ і НС, відповідно до якого і працюватимуть.

А як перукарні?

Більшість перукарень у місті відповіли, що все ж на вихідних не працюватимуть, як от салон краси на вулиці Чайковського. Проте є такі, які працюватимуть попри введення карантину вихідного дня (як на вулиці Виговського) або ще не знають (на вул. Науковій).

«Нам керівництво сказало, щоб на роботу виходили. Але все ще може змінитися», – каже працівниця перукарні на вул. Науковій.

Що кажуть в штабі та у поліції

У Львівській міській раді поки не хочуть говорити конкретно про виконання та дотримання вимог карантину вихідного дня – чекають на оприлюднення тексту Постанови Кабінету міністрів.

«Я не бачила цієї постанови. Поки її немає, важко щось казати. У мене самої багато питань. Не мають цієї постанови і в обласній держадміністрації. Коли її оприлюднять, будемо розуміти, чи мають відбуватися міські, обласні комісії ТЕБ і НС і яких норм та обмежень доведеться дотримуватися», – каже керівниця міського штабу з протидії коронавірусу і заступниця міського голови з гуманітарних питань Галина Слічна.

Читайте також: Більше шкоди, ніж користі. В Європейській Бізнес Асоціації проти «карантину вихідного дня» 

Чи може комісія впливати на рішення Кабміну, за словами Галини Слічної, також буде зрозуміло з тексту постанови.

Не коментують впровадження карантину вихідного дня і в Національній поліції.

«Поки нічого не коментуємо з цього приводу. Поліція буде виконувати покладені на неї завдання, а от які вони будуть, не знаємо. Чекаємо», – зазначила Тvoemsto.tv речниця Національної поліції Світлана Добровольська.

Нагадаємо, учора ввечері стало відомо, що Львівська міська рада готує позов до суду на рішення Кабміну про карантин «вихідного дня». 11 листопада Кабінет Міністрів запровадив в Україні так званий карантин вихідного дня. В Україні він запрацює із 14-15 листопада і діятиме попередньо до 30 листопада. Працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, оператори поштового зв'язку, атвозаправки, транспорт, готелі та ті, хто надають соціальні послуги. На вихідних заборонять масові заходи, діяльність спорт-комплексів, басейнів, розважальних зон у ТРЦ, а ресторани та кафе зможуть працювати лише на виніс.

Про те, чи можуть працювати «заборонені» заклади Львова цими вихідними і чи їх штрафуватимуть за це, читайте у матеріалі

Ольга Шведа, Вікторія Савіцька

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!