Фото: 5 канал

Фото: 5 канал

«Ми не віримо, що у батька був коронавірус». Історія родини, де більше ніхто не заразився

103726 0
8 квітня зранку у Львові повідомили про другу смерть від коронавірусної хвороби в області. Це був 51-річний чоловік, якого госпіталізували у Залізничну лікарню із шлунковою кровотечею.
Позитивний на коронавірус результат прийшов 7 квітня, сказав тодішній очільник Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько, але рідні померлого не вірять у діагноз Covid-19. Про це, а також про те, як розгортались події, Tvoemisto.tv розповіла донька померлого, Соломія Пучак-Сирватка.

Eкспрес-тест показав негативний результат

8 квітня у ЛОДА офіційно повідомили, що чоловіка доставили в лікарню не лише із кровотечею, але й з дихальною недостатністю. Дати смерті тоді не назвали.

Донька померлого розповідає, що тата забрали у Залізничну лікарню у п’ятницю, 3 квітня.

«У тата була анемія, зазвичай були загострення на весну і осінь – був авітаміноз, починались кровотечі. Ще швидше, як ми лікувались в лікарні, медики казали, що в нього біля підшлункової є проблемна судина, відповідно, ставались кровотечі, опускався гемоглобін, тиск, він ставав слабий, ми їхали в лікарню», – розповідає Соломія Пучак-Сирватка.

Батько, додає вона, хворів вже років із 10. До вересня минулого року він працював на залізниці, тож у Залізничній лікарні періодично і лікувався для підтримання свого стану. Він мав третю групу інвалідності.

«Не знайшли спеціально для нього роботи на залізниці, що він міг би виконувати, і сказали написати заяву на звільнення. Протягом зими він підлікувався, і на літо він міг би піти ще на роботу», – каже донька.

Наступного дня після госпіталізації, до чоловіка, який був в реанімаційному відділенні, приходили дві доньки – Соломія і Христина. Соломія говорить, що жодного кашлю у нього не було, а експрес-тест на коронавірус показав негативний результат.

Читайте також: Якби сама не звернулась, то навіть би не дізналась. Як львів'янка одужала від коронавірусу

Але вже 6 квітня 51-річний чоловік помер, а його донькам видали довідку про смерть, де ішлося про двобічну пневмонію. Соломія Пучак-Сирватка розповідає, що аналізи тата відправили на ПЛР-діагностику, те, що результат позитивний, вона дізналась телефоном 7 квітня, а лише за тиждень, коли звернулась до лікарів, – бо раніше було не до того – їй надіслали на вайбер копію бланку з результатом. Жінка каже, що ані знімків легень, ані будь-яких інших документів, у яких ішлося б про діагноз, родині не показали.

Вона говорить, що тата не дозволили поховати із священником, похорон відбувся дуже тихо і швидко.

Страх і плітки

«8 квітня нам віддали тіло батька, яке одразу відвезли на цвинтар і, не давши нам попрощатись з ним, не поховали, а просто закопали без священника. Після того всього, що трапилось, нам не співчували, а лиш розводили плітки в час Великоднього посту», – розповідає донька померлого.

Пліткували, буцімто її сестра була в Іспанії, хоча це неправда. Також казали, що їхній тато заразився від жінки, яка повернулась з-за кордону.

«Але нашої мами немає вже 12 років, і тато так вдівцем і помер», – говорить донька.

Вона додає, що на неї із сестрою зводили наклепи – буцімто вони працюють в продуктовому магазині і не дотримуються самоізоляції.

«Я все розумію, то дійсно трохи страшно, був шок, що всі нас боялись. Ми нікуди не ходили, одразу були на строгій самоізоляції, продукти нам привозили до брами – вийшли забрати і все», – говорить Соломія Пучак-Сирватка.

Соломія уточнює, що на самоізоляції протягом 14 днів була вона, її чоловік, двоє дітей, батьки чоловіка, а також сестра, з якою жив тато, і бабуся, яка приїхала у той день, коли тата забрали до лікарні.

Читайте також: Коронавірус – не вирок. Як це працювати лікарем в інфекційній лікарні

Щодо роботи, то, говорить жінка, ані вона, ані сестра не були на ній практично від початку карантину.

«Я працюю в садочку, але як почався карантин, нам сказали не ходити. Хтось брав відпустку за власний рахунок, хтось через день ходив, але я ні, бо мені далеко доїжджати, а свого транспорту немає. А сестра працює в приватників, вони теж зупинили роботу з початку карантину», – розповідає Соломія.

Лише після того, додає вона, як написала у соцмережах про те, як все було, люди перестали пліткувати і боятись родини.

«Бо один придумав, другий перекрутив, третій ще щось – і вийшли якісь космічні речі, я шокована від того всього», – додає жінка.

Читайте також: Весна, що увійде в історію. Репортаж із полудневого Львова

Жодних тестів

На запитання про те, чи робили родині або, принаймні, дочці, яка жила з татом, тести на коронавірус, жінка каже, що ні.

«Ми дзвонили до лікарки у нас в селі, де сестра живе, вони сказали, що тестів не мають, а коли вже телефонувала моя сімейна лікарка – бо я живу в іншому селі, то вона сказала, що вони не мають права робити, якщо немає якихось симптомів: кашлю чи температури, чи ще чогось. Навіть те, що ми близько спілкувались, і в мене маленькі діти – могли би перевірити – нікому це не потрібно», – розповідає Соломія Пучак-Сирватка.

Щоправда, додає вона, її сестра кожні три дні телефонувала до сімейної лікарки і звітувала про своє самопочуття.

Минуло два тижні і вся родина почувається добре, за весь час, каже донька померлого, ні у кого не було жодних симптомів – «дякувати Богу, здорові».

Я не вірю навіть у ту двосторонню пневмонію

«Тато майже вісім місяців був в хаті, бо слабо себе почував. У грудні він приходив до мене додому, бо тут є жінка, яка раніше працювала в реанімації, вона ставила йому крапельниці, щоб підняти гемоглобін, щоб не доводити до лікарні, і він тоді себе краще почував. Після свят і після свого дня народження він ослаб, але не хотів нікуди йти. Я його вмовляла, але він не хотів. Може я винна, що не нагнала його, як то кажуть, ну але що вже», – розповідає Христина Пучак-Сирватка.

Читайте також: Як у Львові виявляють потенційних хворих на коронавірус

Вона додає, що ніхто з родини не був за кордоном, а жінка, яка ставила крапельниці, вже давно не працювала в лікарні.

«Ми не маємо жодних припущень, де б він міг заразитись, якщо б у нього справді був коронавірус. Я не уявляю. Він ні з ким не спілкувався, хто би був за кордоном. Я не можу собі уявити і не вірю навіть у ту двосторонню пневмонію. Тому що його забрали в пятницю, а в суботу нас ще пустили в реанімацію до нього. Він не кашляв, як вони казали. І рентгену, що в нього двостороння пневмонія, нам не дали», – говорить Соломія Пучак-Сирватка.

Залізничники

Жінка розповідає, що після того, як помер тато, їм розповідали, що на коронавірус нібито захворів хтось із лікарів медзакладу.

«Але люди всяке говорять, я не знаю і сказати не можу. Хіба знаю, що після того, як в тата нібито виявили коронавірус, то хірургічне і реанімаційне відділення, де він лежав, всі були на карантині, але ні в кого не підтвердилось», – говорить вона.

Читайте також: Як правильно самоізолюватися під час карантину. Інструкція від МОЗ України

Як стало відомо Tvoemisto.tv із власних джерел, у кількох людей в одному із підрозділів «Львівської залізниці» була підозра на коронавірус, але експрес-тести, що зробили сімом людям, виявились негативними. Водночас ішлося про імовірний спалах хвороби у локомотиворемонтному депо, але офіційної інформації про це ані в ЛОДА, ані в ЛМР не було.

Соломія Пучак-Сирватка каже, що не планує надалі з’ясовувати, чому її татові поставили діагноз Covid-19 і чи справді він помер від нього, адже батька вона цим не поверне.

Позиція медиків 

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко каже, що знає про цей випадок, хоча і без нюансів. Вона говорить, що не обов'язково всі члени родини мають заразитись від однієї людини. Контагіозність (виділення збудника з організму хворого чи носія) коронавірусу не має 100% виразності, як, наприклад, це з кором.

«Коронавірусна інфекція має багато різноманітних симптомів, у цього чоловіка виявили двобічне запалення легень, відібрали матеріал на дослідження ще прижиттєво і прийшло підтвердження, що це коронавірус», – каже вона.

Наталія Тімко вважає, що батько цієї родини міг заразитись Covid-19 будь-де. 

«Україна належить до країн з внутрішньокраїнною передачею, він міг заразитись будь-де, навіть у власному під'їзді, не обов'язково їздити за кордон або спілкуватись з тим, хто приїхав», прокоментувала цю ситуацію головна епідемологиня області. 

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!