Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Низький старт. Як поліклініки Львова підготувались до конкуренції на ринку

5048 0
Півтора роки минуло від запровадження реформи на первинній ланці медицини. А вже з квітня цього року реформу – і нові принципи фінансування – впроваджуватимуть на вторинній ланці. Tvoemisto.tv у межах проєкту «Наші реформи» дізналось, як змінились комунальні поліклініки Львова від початку реформи, чи готові вони іти далі та чи не бояться конкуренції з приватними клініками та лабораторіями.

В оточенні

Перше поліклінічне відділення міської лікарні імені Князя Лева, що на вулиці Лемківській у Львові, оточують чотири приватні клініки. Утім, завідувачка відділенням Любомира Луцевич цим не переймається, а розповідає, що поліклініці вдалось «переманити» від приватників багатьох пацієнтів.

Любомира Луцевич

Цьому, каже Любомира Луцевич, допомогла реформа первинної ланки медицини, адже за кошти, отримані від НСЗУ, поліклініка змогла не лише покращити умови праці лікарів та прийому пацієнтів, а й закупити сучасне багатофункціональне обладнання. Звісно, додає вона, втілити усі амбітні плани було б важко без підтримки міського управління охорони здоров’я, яке розуміє потреби медзакладів і допомагає їм.

«До нас приєднали амбулаторію в Брюховичах, що була страшно запущена. Там туалет був на вулиці, води не було. Ми зробили туалети, утеплили фасад, зробили ремонти в кабінетах, воду, опалення. Спочатку всі казали, що там, певно, буде приватна структура, бо дуже гарно зроблено. Також закупили для амбулаторії електрокардіографи, офтальмоскопи, неврологічні молоточки, швидкі тести на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити і для ранньої діагностики інфаркту», – говорить лікарка.

Читайте також: Двом львівським лікарням придбають у лізинг коштовне обладнання

Також оновили ремонт і реконструювали реєстратуру у поліклініці на Лемківській. А в лабораторію купили аналізатори, що не поступаються тим, що у приватних, а може навіть і перевершують їх, бо зовсім нові.

«Маємо сучасний аналізатор сечі і біохімічний аналізатор крові, що робить усі аналізи –  печінкові проби, аналіз на гормони щитовидної залози, онкомаркери простати, ревмопроби тощо – усю біохімію. Купили також імунологічний аналізатор, що може робити аналіз на наявність деяких видів гельмінтів. У приватній лабораторії такий аналіз коштує 600-700 гривень. У нас це безкоштовно за скеруванням від лікаря», – каже Любомира Луцевич.

Вона додає, що якщо людина хоче зробити ці аналізи сама, без скерування, то їй доведеться заплатити за прейскурантом у касу – така можливість теж є.

Працівники лабораторії розповідають, що зараз обслуговують два поліклінічні відділення – нові аналізатори дозволяють робити це швидко, більш точно та з меншим використанням реактивів.

«Кількість методик тут вражаюча, багато з них неможливо було робити вручну, це би зайняло дуже багато часу. Ми навчились керувати аналізаторами, що працюють як роботи, і тепер дружимо з ними. А раніше людей скеровували у приватні лабораторії», – кажуть в поліклініці.

До слова, аналізатори у поліклініці іспанського та японського виробництва. У планах поліклініки – єдина інформаційна система, що дозволить лікарю мати доступ до результатів аналізів у будь-який час або надсилати їх пацієнтові на електронну скриньку.

За скеруванням

Окрім того, японське обладнання закупили і для гастро- та колоноскопії.

«Маємо гастроскоп і сигмаскоп. Перший обстежує шлунок, стравохід і двандцятипалу кишку. Другий – пряму кишку і кишківник. Старі апарати мали зовсім іншу якість, вони були російської збірки, а ці – японські. Тут використовується технологія фіброскопії. Звісно, є ще відеотехнологія, яка ще сучасніша. Але апаратура така – у 5-7 разів дорожча», – говорить лікар ендоскопічного кабінету Олег Завадовський.

Він додає, що у приватних клініках гастроскопія коштує близько тисячі гривень, а колоноскопія – у межах півтори тисячі.

У кабінеті ендоскопії, окрім діагностики, можуть зробити біопсію та діагностувати рак на ранній стадії. Також сучасне обладнання дозволяє проводити і лікувальні, а не лише діагностичні, маніпуляції.

Щодо ранньої діагностики онкології, то, за словами Любомири Луцевич, поліклініка хотіла би мати мамограф, але наразі таких коштів немає.

«Мамографи для львівянок є в онкоцентрі і в поліклініці на Виговського, але там великі черги, треба чекати до трьох місяців. Нам би ще хотілось мати пересувний мамограф, як у Польщі і як колись були пересувні флюорографи. Це було би дуже добре для мешканок районів, для старшого населення. На щастя, молоді пацієнтки вже мають культуру, стежать за своїм здоровям і ходять на УЗД», – говорить завідувачка.

Читайте також: У чорнобильській лікарні хочуть облаштувати пансіонат для батьків хворих дітей

Окрім онкопревенції, ще одним пріоритетом для поліклініки є профілактика та лікування інфарктів та інсультів, зокрема – реабілітація після останніх. Для цього тут відкрили кабінет реабілітації та ерготерапії, в якому працюють лікарі з освітою реабілітологів.

«Ми можемо навіть трохи поконкурувати з центром Бубновського, де курс лікування коштує 8-10 тисяч. У нас це безкоштовно, є прекрасні інструктори і тренажери, а для хворих після інсульту – побутова кімната, де вони відновлюють моторику – вчаться включати чайник, складати мозаїку, застібати ґудзики», – розповідає лікарка.

Окрім людей після інсульту, на реабілітацію приходять учасники АТО, люди після травм. Окремо працює відділення для дітей – для корекції постави, для вирішення проблем зі стопами, паталогій дихальної системи.

«Найчастіше приходять люди після травм верхніх і нижніх кінцівок, з болями у спині, після інсульту. На мою думку, ми можемо конкурувати з приватними кабінетами, бо ми значно доступніші, багато хто після приватних повертається до нас», – зазначає лікар-реабілітолог Тарас Сайко.

У поліклініці оновили і кабінет щеплень: закупили нові холодильники, медичні шафи, меблі. Медична сестра кабінету щеплень Ярослава Абрамова говорить, що деякі щеплення можна зробити лише у комунальних установах – наприклад, коли ідеться про моновакцини. Вона також додає, що кабінет успішно «переманює» батьків із дітьми, які раніше вакцинувались у приватних кабінетах.

«Якщо є потреба, то батьки після консультації із сімейним лікарем можуть самостійно купити вакцину в аптеці і прийти зробити щеплення до нас. Це буде майже на половину дешевше, ніж у приватній клініці», – говорить лікарка.

Комунікація

Любомира Луцевич зазначає, що окрім обладнання та комфортних умов, для пацієнтів важливо, які фахівці працюють в поліклініці.

«Наші сімейні і профільні лікарі відвідують різноманітні конференції, курси. Невролог може поїхати на курси з кардіології, а кардіолог – із функціональної діагностики. Вони опановують суміжні спеціальності, адже розуміють, що це знадобиться і до них ітиме більше пацієнтів, що важливо у контексті реформи вторинної ланки медицини», – зазначає лікарка.

Поліклініка зараз обслуговує 113 тисяч пацієнтів – сімейні лікарі мають по 2 – 2,1 тисячі декларацій. Із такою кількістю пацієнтів, говорить Любомира Луцевич, важливо, аби лікарі з таким великим навантаженням уміли правильно спілкуватись із пацієнтами. Для цього в поліклініці проводять спеціальні тренінги з комунікацій.

«Щоб ще більше конкурувати з приватними структурами, нам треба зробити менші черги, а це нереально», – зітхає Любомира Луцевич.

Читайте також: Львівський перинатальний центр отримає нового керівника

Вона пояснює, що у поліклініці немає можливості виділити на прийом кожного пацієнта по 40-45 хвилин, адже тоді черга розтягнеться на два місяці.

«Ми приймаємо і з гострими випадками, і без талонів, є різні ситуації. Ми трохи розподіляємо потік – маємо кабінет невідкладних станів, де завжди є черговий лікар. Але пацієнти хочуть до свого лікаря, з яким підписали декларацію і який знає їх. Заради цього вони готові сидіти в черзі», – каже Любомира Луцевич.

Усе заради своїх пацієнтів

Четверта міська поліклініка, із сімейними лікарями якої пацієнти уклали понад 100 тисяч декларацій, розташована у двох корпусах на Сихові і має амбулаторію на вулиці Навроцького.

Протягом минулого року тут активно проводили ремонти та закуповували обладнання. Основна мета поліклініки, каже її головний лікар Остап Місюра – створити таку інфраструктуру для пацієнтів, де вони зможуть отримати всі, і гарантовані державою, і додаткові, послуги в одному місці. Умови для пацієнтів, додає він, мають відповідати світовим стандартам.

Читайте також: Ми стали крутіші за приватників. Як змінилася поліклініка на Сихові. Репортаж

На шляху до мети сихівська поліклініка суттєво оновила лабораторне обладнання: придбали сучасні аналізатори крові й сечі, що дозволяють за дуже короткий час зробити великий спектр аналізів. І всі — за один раз, а не по черзі, як це було раніше. Окрім того, вдалось придбати біохімічний аналізатор крові. На це витратили близько 800 тисяч гривень із коштів НСЗУ та позабюджетних надходжень.

На запитання про те, чи планує поліклініка додатково заробляти на аналізах, пропонуючи послуги людям, які не є її пацієнтами, Остап Місюра каже, що це можливо, але не є метою медзакладу.

«На першому місці у нас є бажання зробити максимально комфортні умови для обслуговування наших пацієнтів, а не заробити, адже держава непогано відшкодовує нам кошти, як показав перший етап реформи. Головне ці гроші правильно використовувати», – каже головний лікар.

Читайте також: Чи можна заразитись туберкульозом в трамва? Репортаж із Центру легеневого здоров'я

Він додає, що у подальшому поліклініка зможе пропонувати своїм пацієнтам деякі послуги на основі співфінансування. Ідеться про послуги, що не входитимуть у гарантійний пакет від держави.

«Наприклад, якщо в приватній лабораторії якийсь аналіз коштує 150 грн, то ми будемо пропонувати зробити його за 30-40 грн. Але ми не будемо пропонувати це комусь, хто не має з нами декларації. Можливо, в майбутньому, оскільки вже зараз наша лабораторія має величезне навантаження: 100 тис. декларацій – це маленьке місто», – пояснює Остап Місюра.

Остап Місюра

«Зараз чітко сказати, що і як буде, я не можу, бо це все для нас нове. Ми маємо попрацювати, побачити цифри, зробити фінансовий аналіз, і тоді зрозуміємо, що можемо», – додає він.

Альтернатива

На умовах співфінансування, каже головний лікар, можуть надаватись і послуги з фізичної реабілітації. До слова, у поліклініці повністю відремонтували відповідне відділення, розділивши його на дорослу і дитячу частини та відкривши окремі кабінети для реабілітації, ерготерапії та фізіотерапії.

«Ми маємо дати людям альтернативу приватним клінікам. Якщо там їм запропонують послугу за 200 гривень, то ми маємо можливість зробити це у 3-4 рази дешевшою, а для деяких категорій – безкоштовно. Звісно, якщо людина має з нами декларацію і сумлінно піклується про свій стан здоров'я», – каже Остап Місюра.

Після завершення робіт у відділенні відновного лікування та реабілітації буде кабінет інгаляцій і кисневих коктейлів, кабінет електролікування, де використовуватимуть магнітну і лазерну терапію, електросон тощо. Завідувач відділенням Сергій Грибков зазначає, що усі ці методи терапії не входять до гарантованого пакету послуг, що відшкодовуватиме НСЗУ, але люди потребують цих процедур, вони є досить популярними. До того ж, додає лікар, ці методи не придумали у радянському союзі, як багато хто вважає, вони прийшли з Європи: Франції, Німеччини тощо. Їх і зараз там використовують.

Читайте також: Хвороба-детектив. Як діагностувати ревматизм та навчитись з ним жити

Остап Місюра окремо розповідає про нещодавно розширений кабінет ерготерапії.

«Наприклад, люди, які перенесли інсульт і мають паралізовані кінцівки, втратили чутливість. І те, що для нас здається звичайним, для них є величезною проблемою – відкрити шафку, налити воду в горнятко. Тут вони відточують свою техніку і швидко відновлюють тактильні можливості. Це не забава, а надзвичайно важливі елементи для реабілітації під контролем фахівця. Раніше такого не було, лише за кордоном і за великі гроші, але завдяки правильному стратегічному рішенню на рівні керівництва міського управління охорони здоров’я цей сегмент активно розвивається у поліклініках Львова», – говорить головний лікар.

Також у поліклініці зробили ремонти у коридорах, у частині кабінетів сімейних лікарів та вузькопрофільних спеціалістів. Адже, говорить Остап Місюра, у квітні має запрацювати медреформа на вторинній ланці, і в інтересах поліклініки бути готовою до цього. У першу чергу для фахівців «вторинки», які працюють з дітьми, відновили частину поверху у другому корпусі поліклініки.

Біля "дитячої" поліклініки на Сихові відремонтували сходи і поклали нову бруківку

Окрім того, у головний корпус поліклініки придбали новий апарат для УЗД, відремонтували приміщення, де працює мамограф, на якому жінки, старші за 40 років, можуть безкоштовно зробити мамографію. Аби дослідження було комплексним – одразу роблять і УЗД молочної залози.

«Цього року ми плануємо більшу частину діагностики перевести в одне крило, щоб все було в одному місці», – розповідає Остап Місюра.

Окрім кабінетів та місць для очікування, у поліклініці подбали і про побутові речі – у холі облаштували зону відпочинку, відремонтували 14 туалетних кімнат, а для людей з інвалідністю додатково облаштували окрему кімнату гігієни, що відповідає сучасним стандартам. Також у поліклініці піклуються про медичний персонал – на кількох поверхах вже облаштували побутові кімнати, де є душові, на інших – роботи тривають.

Для заохочення батьків до вакцинації своїх діток і себе. відремонтували кабінети щеплень у двох корпусах. Тепер цю процедуру можна пройти у сучасних комфортних умовах.

Читайте також: Як морально підготувати дитину до вакцинації. Поради батькам

 

Частина кабінету щеплень для маленьких пацієнтів

У поліклініці змінили і концепцію проведення першого контакту в закладі: тепер реєстратура відкрита до спілкування. Тут немає віконець і незручних поз перед ними, а тільки сучасна рецепшн-стійка та багато простору.

Відкрита реєстратура у 4-й поліклініці

Розширення

«Місто знайшло нам приміщення на вул. Дністерській, куди ми перенесемо нашу амбулаторію сімейної медицини, що зараз розташована у невідповідних сучасним вимогам приміщеннях. Маємо вже увесь проєкт і розрахунки, проведемо тендер, визначимо підрядника і до літа візьмемося за роботи. Якщо все буде добре, то, думаю, до початку наступного року ми відкриємо цю амбулаторію», – говорить Остап Місюра.

Лікар каже, що поліклініка готова зробити все для пацієнтів, але і вони мають бути відповідальними за своє здоров'я.

«Люди мають розуміти, що профілактика захворювань – на їхніх власних плечах. Ми маємо піклуватися про своє здоров’я, а не вимагати від держави компенсувати лікування, що самі допустили через неправильне ставлення до свого здоров’я», – зазначає він.

Якщо людина піклується про своє здоров’я, приходить на консультації, приводить дітей на щеплення і тим самим формує у себе і в них здорові звички і дбає про майбутнє, то такому пацієнту ми завжди будемо іти назустріч», – говорить Остап Місюра.

Олександра Бодняк

Фото авторки, Вікторії Андрєєвої і Богдана Ємця

Головне фото: unsplash

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Наші реформи

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!