Фото із сайту Європейської солідарності

Фото із сайту Європейської солідарності

Хто такий Синютка, який зайняв друге місце

12820 0
Сьогодні, 22 листопада, у Львові відбувся другий тур виборів голови Львівської ОТГ, у якому змагались Андрій Садовий та Олег Синютка. За даними екзит-полів, з різницею у понад 24% програє Олег Синютка.

Олег Синютка народився 14 лютого 1970 року на Тернопільщині, а вищу освіту поїхав здобувати в Івано-Франківськ – там він вчився в педагогічному інституті на історичному факультеті за фахом «учитель історії». Водночас Олег Синютка долучився до студентського братства і брав активну участь у його діяльності.

Читайте також: Садовий і Синютка змагаються за Львів. Інтерв'ю з обома кандидатами

Після здобуття педагогічної освіти Олег Синютка пішов на спеціальність «Економіка та управління». Відтак Олег Синютка пішов у бізнес – із 1995 до 2001 року очолював тростянецький «Маслосоюз», потім – керував ТОВ «Івано-Франківськ АвтоЗАЗ-ДЕУ». Коли він з головою занурився в чиновництво та політику, це підприємство все одно залишилось йому близьким – дружина Олега Синютки Наталія володіє часткою у понад 66% акцій ТОВ. Окрім того, Олег Синютка був причетний і до ресторанного бізнесу в Івано-Франківську – він працював у компанії «Прайд-Інвест».

Додамо, що хоч Наталія Синютка і володіє контрольним пакетом акцій підприємства, решта статків подружжя не вражає. У власності дружини Олега Синютки є пів невеликої квартири в Івано-Франківську та автівка. Утім, у декларації Олега Синютки присутня третя особа – Ганна Тимченко, яка володіє ще кількома об’єктами нерухомості та машиною, якими має право користуватись Наталія Синютка. Водночас подружжя має з десяток рахунків у банках, на яких зберігає активи у гривні, доларах, євро, польських злотих – на загальну суму у кілька мільйонів гривень.

Дружина Олега Синютки працювала податківицею. Але вже давно викладає у «Львівській політехніці». У подружжя – донька і син. Наталія Синютка не є публічною людиною. Але вона володіє усіма статками сім’ї – акціями, депозитами, накопиченнями тощо.

Окрім бізнесу в Івано-Франківську, Олег Синютка активно займався політикою: він очолював Івано-Франківську обласну організацію партії «Реформи і порядок», двічі – у 1998 і у 2002 році – він керував виборчою кампанією Зіновія Шкутяка, який двічі став міським головою Івано-Франківська. Під час другої каденції Зіновій Шкутяк покликав Олега Синютку працювати своїм заступником.

Коли Олег Синютка працював в Івано-Франківську заступником Зіновія Шкутяка, у місті розпочався так званий будівельний бум – міська забудова суттєво ущільнювалась, зокрема і в центральній частині міста.

Читайте також: Двоє бізнесменів. Що каже соціоніка про кандидатів на міського голову Львова

Олег Синютка тричі намагався потрапити до Верховної Ради – раз від ПРП і двічі від «Нашої України». Але – безуспішно.

У 2006 році він взяв участь у виборах міського голови Івано-Франківська, але посів лише третє місце із результатом трохи більше 9%.

Коли ж у Львові на виборах міського голови у 2006 році переміг Андрій Садовий, він покликав Олега Синютку втілювати івано-франківський досвід тут. Спочатку Олег Синютка працював головою департаменту економічної політики, але вже за рік став першим заступником Андрія Садового.

Період Львівської ОДА

У грудні 2014 року Олег Синютка пішов із посади першого заступника міського голови Львова – його призначили головою Львівської ОДА. Як говорив Олег Синютка в інтерв’ю Tvoemisto.tv, причиною того, що він пішов від Андрія Садового, було те, що їхні погляди на життя розійшлися.

На посаді голови Львівської ОДА Олег Синютка пропрацював 4 роки. За час роботи на цій посаді Олег Синютка відзначився у кількох скандал. Перший – це те, що Андрій Садовий називає «сміттєвою блокадою». Коли на Грибовицькому сміттєзвалищі сталась пожежа і обвал сміття, у якому загинули рятувальники, полігон закрили – суд заборонив вивозити туди відходи. Водночас приймати сміття зі Львова поступово відмовились й інші сміттєзвалища в області. Андрій Садовий звинувачує у цьому тодішнього президента Петра Порошенка – мовляв, він хотів зробити тоді парламентську партію «Самопоміч» «ручною». Олег Синютка каже, що жодної блокади не було – просто Андрій Садовий не вміє господарювати.

Зрештою, Львівська міська рада передала повноваження із вивезення сміття Львівській ОДА і зобов’язалась сплачувати за це щорічно 300 млн грн. Після підписання відповідних документів обласні полігони та сміттєзвалища в інших областях України погодились приймати відходи зі Львова.

Додамо, що офіційно вивозити відходи на Грибовицьке сміттєзвалище було заборонено ще у 2006 році. І саме Олег Синютка, під час роботи на посаді першого заступника Андрія Садового, розповідав про труднощі з утилізацією (зокрема, великі капіталовкладення) і пошуки інвестора для комплексного вирішення проблеми зі сміттям.

Під час «сміттєвого» протистояння Олег Синютка, як голова Львівської ОДА кілька разів пропонував різні ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу для Львова, але кожного разу щось ішло не так. Тепер завод планують будувати у Львові на вул. Пластовій.

Читайте також: Дебати Андрія Садового і Олега Синютки. Як це було

Додамо, що під час дебатів перед другим туром виборів голови Львівської ОТГ і Олег Синютка, і Андрій Садовий пообіцяли збудувати сміттєпереробний завод для Львова за два роки.

Другий скандал, у якому опинився Олег Синютка як голова ЛОДА, пов’язаний із виділенням низки земельних ділянок в рекреаційній зоні поблизу озера в селі Наварія на Пустомитівщині. Ішлося про те, що це – ділянки для учасників АТО. Утім виявилося, що землю – 83 ділянки – виділили невідомим людям, переважно, підприємцям. Олег Синютка кілька разів обіцяв розібратись у ситуації. Створена ним комісія на чолі з його заступником Ростиславом Замлинським вирішила, що жодних порушень у виділенні землі біля озера – немає.

Третій скандал з Олегом Синюткою пов’язаний із поїздкою чиновників Львівської ОДА у чеське місто Брно, коли винайняли чартерний літак. Реактивний літак бізнес-класу Falcon 2000, яким скористались посадовці, належав фірмі «Онур», що ремонтує більшість доріг у Львові та області в останні роки. За переліт Олег Синютка сплатив 29,8 тис. грн. НАЗК побачила в цьому корупційну складову, утім, суд закрив провадження, мотивація – це не подарунок, а службова необхідність.

Олег Синютка написав заяву на звільнення з посади голови Львівської ОДА у квітні 2019 року, коли на президентських виборах переміг Володимир Зеленський.

Читайте також: Правда чи брехня? Фактчекінг і експертний аналіз дебатів Садового і Синютки

Потому Олег Синютка балотувався у Верховну Раду від партії Петра Порошенка «Європейська солідарність» і зараз є народним депутатом. Про свою участь у виборах голови Львівської ОТГ він заявив 6 вересня 2020 року. Можливо, для когось це стало несподіванкою, адже раніше Олег Синютка кілька разів заявляв, що не балотуватиметься.

Додамо, що у раду Львівської ОТГ, на керівництво якої претендує Олег Синютка, увійшли 26 депутатів від партії «Європейська солідарність». Четверо з них – представники великих львівських забудовників, із них двоє – юристи Григорія Козловського, екс-депутата ЛМР від Блоку Петра Порошенка, а тепер – депутат Львівської облради від «ЄС».

Зі слів людей, які працювали з Олегом Синюткою і в Івано-Франківську, і у Львові, його особливою рисою характеру є жорсткий та авторитарний стиль керування, який витримували не всі.

Що обіцяв у Програмі

У документі місцева політика розглядається в європейському контексті«Наша візія міста: відновлення історичної ролі Львова як мегаполісу Західної України й одного з центрів усієї Центрально-Східної Європи. Міста-партнера Києва, Праги, Варшави, Братислави, Відня й Будапешта».

Про міжнародні плани Олега Синютки та його команди свідчить й те, що в документі 6 разів вжито слова «Європа» та «європейський», натомість слово «Україна» використали тричі, а «Київ» згадали один раз. Загалом «Львів» і «львів’яни» 27 разів зустрічаються в тексті.

Крім ідеологічних моментів, у програмі сформований перелік дій, які Олег Синютка та його команда вважають першочерговими. Найбільше увагу присвячено завданням із розвитку інфраструктури та покращення мобільності в місті. Крім того, важливим пунктом програми є розвиток освіти.

Однак питання щодо екології, паркування та зелених зон у програмі Олега Синютки не знайшли своїх конкретизованих відповідей.

Водночас Олег Синютка згадує про пандемію та місцевий бізнес.

Врешті жоден з пунктів програми не супроводжується конкретними вказівками на дедлайни, джерела фінансування, назви вулиць тощо. Однак у програмі задекларували намір впроваджувати певні речі: «Найкраща школа – поруч», «Львів – центр технологій Східної Європи», «Світлі вулиці», «Безпечні дороги». Загалом програма Олега Синютки – це радше перелік пріоритетних сфер діяльності, а не детальний опис запланованих проектів.

Олександра Бодняк

Фото з відкритих джерел

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!