Фото: Дарія Скрипнюк

Фото: Дарія Скрипнюк

Озер багато не буває. Хто доглядає за львівськими водоймами

7683 0
У середині липня депутати Львівської міської ради підтримали ідею відновлення Пелчинського ставу — водойми навпроти входу в парк культури, яку засипали майже 100 років тому. Та їхню думку розділяють не всі. Серед критичних аргументів: у центрі міста і так достатньо водойм, тож це буде марне витрачання бюджетних коштів, а без належного догляду став швидко перетвориться на болото. Tvoemisto.tv вирішило перевірити, в якому стані перебувають інші озера, розташовані неподалік центру міста, і як за ними доглядають.

Усього у Львові — 82 озера та ставка. Шість з них розташовані в центрі міста: це Лебедине озеро в Стрийському парку, озеро на території Ботанічного саду Львівського університету, каскад озер у парку «Погулянка», озерце в парку «Знесіння», ставок на території ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій імені Гжицького, а також озеро, підпорядковане Центру творчості та юнацтва Галичини.  

Озеро в Стрийському парку

Парк розташований між вулицями Стрийською і верхньою частиною вулиці Франка. Стрийський парк, який раніше називався парком Кілінського (на честь польського національного героя Яна Кілінського), заснував інспектор львівських парків Арнольд Рьорінґ ще 140 років тому. У першопочатковому проекті парку були оранжерея та озеро із прилеглими квітниками, які існують до сьогодні. Це озеро часто називають Лебединим – через лебедів, які там живуть.

Обслуговуванням всього парку та водойми зокрема займається адміністрація парку, яка підпорядковується департаменту містобудування Львівської міськради. Окремих коштів на обслуговування озера не виділяють.

Кілька років тому водойма була занедбана. У воді плавало гниле листя та залишки їжі. У струмку, з якого стікає вода до водоймища, траплялись недопалки та інше сміття. Цьогоріч адміністрація парку змінила своє ставлення до чистоти території парку. Тепер озеро доглянуте: у ньому немає сміття, ряска росте де-не-де. На воді плавають лебеді, територія навколо — чиста та огороджена низьким парканом. Зі входу в парк стоїть табличка із попередженням, що заходити за огорожу, купатися в озері та годувати лебедів — заборонено.

Читайте також: Мандрівка львівськими озерами

«Щоранку сторож чистить озеро від листя, сміття та їжі, якою годують пташок, що живуть на озері. Стан озера нас наразі не задовольняє, тому ми збагачуємо його додатковою водою з джерела, а також контролюємо витік води на каскад, щоб вона не застоювалась. Маємо надію, що таким чином водойма очиститься», — говорить директорка парку Олена Мазурик.

Став на території ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій імені Гжицького

Університет, корпуси якого розташовані вздовж вулиці Пекарської, займає досить велику територію в центрі міста. Тут є спортивний майданчик, багато квітників та ставок, який є залишком Вороблячого ставу, що існував у ХІХ столітті. Доступ до води — вільний. Тут відпочивають не лише студенти та викладачі, але й мешканці міста.

На фотографіях кілька років тому ставок виглядає дещо чистішим: на території немає сміття, студенти прибирали територію для створення громадського простору. Зараз вода брудна, а сміття плаває у воді та розкидане довкола, хоча поруч і є смітники.

Опікуватись чистотою водойми має університет, проте перший проректор вишу Ігор Турко відмовився спілкуватися з Tvoemisto.tv на цю тему. Тож скільки коштів витрачають на його обслуговування і чи витрачають взагалі — невідомо. Так само проректор не пояснив, як часто прибирають територію навколо і чистять воду від сміття.

Озера в парку «Погулянка»

Парк Погулянка, а в минулому Венгельовського (названий на честь адвоката-власника Францішека Венґлінського) простягається між вулицями Пасічна та Джорджа Вашингтона. Сьогодні парк входить до природно-заповідного фонду України та охороняється законом як національне надбання. Густий ліс засаджений буками, кленами, березами та яворами, а між деревами протікає струмок Пасіка — притока річки Полтва.

Читайте також: Замість Винниківського: де поплавати влітку. Топ-9 озер неподалік Львова

Озер у парку є кілька. Одне з них належить до території Ботанічного саду, ще одне – Центру творчості дітей та юнацтва Галичини. Також є каскад озер дорогою до колишнього винзаводу «Укрвино».

Озеро, що розташоване на території ботанічного саду, виглядає занедбаним та потребує очищення. Навколо розкидане сміття, у водоймі плавають пластикові пляшки, а вода поросла ряскою. Tvoemisto.tv не вдалося зв’язатися із директором саду, проте його секретарка Віра Семків сказала, що за озером зараз не доглядають взагалі.

«Зараз ніхто нічого не робить на озері. Директор у відпустці, тож роботи на водоймі у застої», — говорить вона.

Про те, скільки коштів виділяють щомісяця на обслуговування водойми, у дирекції ботанічного саду повідомити не змогли.

Заасфальтована доріжка із нещодавно насадженими деревами виводить до каскаду озер. Обабіч доріжки є кілька квітників зі сформованими ікебанами із різних рослин та кілька озер, які перетікають одне в одне. Територія відпочинкової зони чиста, у воді немає сміття, озера оточені кам’яними стінками.

На догляд за цим озером Львівська міська рада виділяє 5817 грн на рік. Відповідальними за його чистоту є ЛКП «Зелений Львів». Щороку восени воду з цих озер спускають та чистять дно, а весною воду набирають знову.

Керівництво підприємства говорить, що каскад у хорошому стані — і це відповідає дійсності.

«Озера у задовільному стані. Вони такі, якими їх створила природа. Двічі на місяць з води сачком забирають сміття, та щодня прибиральники чистять берегову лінію», — каже директор ЛКП «Зелений Львів» Богдан Москвяк.

Неподалік алеї на території Центру творчості дітей та юнацтва Галичини розташоване ще одне водоймище. За ним доглядають працівники центру.

Минулого року на відновлення цього озера міська рада виділила 480 тис. гривень. За ці кошти водойму почистили, зробили половину підпірної стінки, відремонтували дамбу, встановили георешітки для укріплення схилу та мали облаштувати територію довкола. Станом на сьогодні озеро спустили, а вздовж огорожі розвісили банери про реконструкцію цієї території.

Цьогоріч міськрада виділила на це ще 199 900 грн. Проте керівництво центру говорить, що цих коштів не вистачить, тож частина робіт залишиться на наступний рік. Наразі тут планують завершити підпірну стінку та вимостити територію бруківкою.

Читайте також: Швидкість, вібрація, вода. Що не так із вулицею Вітовського і як це пропонують змінити

«Озеро на балансі Центру творчості та юнацтва Галичини, але в нас немає грошей щоб ним займатися. Як тільки отримаємо погодження про кошти від відділу аудиту і контролю — почнемо роботи. Думаю, до кінця серпня все доробимо, люди готові працювати вже. Якщо наступного року виділять ще грошей, то зможемо завершити усі потрібні роботи на озері», — каже заступник директора Центру творчості та юнацтва Галичини Ігор Мартинюк.  

Озеро в парку «Знесіння»

Місцеве озеро належить до Регіонального ландшафтного парку «Знесіння», яке називають також «Кайзервальдом». Озеро тут чисте, поруч з ним є кілька альтанок для відпочинку. Територія довкола досить прибрана, хоча подекуди трапляється сміття. Вода поросла очеретом.

За обслуговування озера відповідає адміністрація парку «Знесіння». Його директорка Уляна Тарас каже, що цьогоріч коштів на очищення озера не передбачено, лише на косіння трави. Проте наступного року водойму планують привести до ладу.

«Озеро не чистять, воно не функціонує зараз як озеро. Ми не радимо людям там купатися, але дослідження води показали, що вона не заражена і чиста. Рибалки там ловлять рибу, її багато. Тепер ми вже маємо проект з очищення та укріплення берегу, плануємо наступного року привести озеро у порядок», — розповідає Уляна Тарас.

Дарія Скрипнюк

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!