фото: nus.org.ua

фото: nus.org.ua

Перший раз у нову школу: за що платитимуть батьки першокласників

7762 0
Із 1 вересня українські першокласники вчитимуться за новою програмою та у по-новому обладнаних навчальних класах. Tvoemisto.tv пояснює, на що саме виділили державну субвенцію, а що доведеться купувати батькам.

Зошити в клітинку – десять штук, зошити в косу лінійку – десять штук, два прості олівці, дванадцять кольорових олівців, кольорові ручки, білий картон. Це тільки початок списку речей, необхідних дитині, яка через місяць піде у перший клас. Утім, Міністерство освіти і науки зазначає, що Нова українська школа працюватиме прозоро: щорічно публікуватиме звіти про отримані та використані кошти і не матиме права примусово збирати гроші з батьків.

Нова українська школа (НУШ) – це назва реформи загальної середньої освіти, яку реалізовує Міністерство освіти і науки спільно з учителями та управлінцями з освіти по всій Україні. Для НУШ створили новий Стандарт освіти і нові програми, згідно з якими дитина піде у орієнтовану на практику та дружню до неї школу. За якими програмами навчатимуть дітей у львівських школах і чи буде Нова школа відкритою та націленою на співпрацю з батьками, – розповідає Tvoemisto.tv.

Нова школа

Як і вся Україна, ми працюємо за єдиною програмою Нової української школи, – каже директорка львівської загальноосвітньої школи №3 Світлана Уралова. – Вчителі обрали програму львів’янина Романа Шияна, оскільки вона найбільше імпонує нашому навчальному закладу. Наразі педагоги завершують навчання і готові до роботи з першокласниками.

Крім учителів, до навчання необхідно підготувати класи та дидактичний матеріал. Із держбюджету на обладнання класів виділили 1 мільярд гривень, зокрема на парти-трансформери, нову техніку та розвивальні ігри. Разом із паперовими підручниками, відповідно до інформації на сторінці МОН, учні отримають й електронні. На парти, дошки та посібники з держбюджету виділили ще мільярд гривень спеціальної освітньої субвенції. Батькам не потрібно буде робити добровільні внески, а школи зобов’язані звітувати про використані кошти на своїх сайтах або на сайтах управлінь освіти.

– Ми підписали угоди, які стосуються забезпечення школи обладнанням та дидактичним матеріалом, – розповідає директорка школи. – Ми закуповуємо техніку, а саме – ноутбуки, комп’ютери, принтер, ламінатор. Нині всі школи шукають, де придбати якісні матеріали, і ми дуже сподіваємося, що зможемо це зробити вчасно, до першого вересня. Навчально-методичний центр освіти рекомендував певних виробників, однак вчителі самі можуть обирати найкращі, на їхню думку, матеріали.

Читайте також: Нові правила для перших класів. Усе, що треба знати батькам

Субвенція, виділена державою на Нову українську школу, не покриватиме ремонти. Розподіл одного мільярду гривень відбуватиметься за наступною схемою: 40% від загальної суми планують витратити на закупівлю дидактичних матеріалів, стільки ж на меблі, а 20% – на закупівлю комп’ютерного та мультимедійного обладнання.

Ми отримали фінансування частково з державної субвенції, частково кошти виділило місто: відповідно до зазначених у МОН відсотках, – розповідає Світлана Уралова. – Ми отримали гроші, замовили необхідні матеріали і зараз залежить лише від постачальників, чи встигнемо до першого вересня підготувати школу, відповідно до вимог Нової української школи. Утім, як й інші школи міста, ми вже сьогодні готові прийняти першокласників: класи та парти приведені до порядку. Навіть якщо не оновимо приміщення за останнім словом техніки, все одно зможемо працювати з дітьми.

Нові класи

У Міністерстві освіти і науки України зазначають, що будь-яке фінансування школи від батьків чи інших осіб – це благодійна діяльність. Благодійні внески можуть бути лише добровільними, а не за вимогою вчителя чи директора школи. Натомість батьки мають право звернутися до районних рад із вимогою профінансувати ремонт у школі, оскільки райради є засновниками та утримувачами шкільних будівель. Окрім цього, благодійні внески повинні бути у безготівковій формі – за вимогами НУШ школа має оприлюднювати звіт про надходження і використання коштів (про це йдеться в статті 30 ЗУ «Про освіту»).

Ми забезпечили усе власними силами, жодних витрат із батьків, – запевняє директорка школи. – Маємо лише одне прохання – щоб у дітей були українські строї. Щодо шкільної форми, то це питання вирішує батьківський комітет. Якщо батьки не заперечують, то домовляються з ательє та шиють для цілого класу однострій. Головна вимога – одяг повинен бути у діловому стилі та виглядати естетично.

За словами батьків, жодних додаткових внесків у школі їх робити не просили. Тож за свій кошт вони купують лише форму та канцелярію. Мама дівчинки Амалії, яка цього року піде в перший клас у загальноосвітню школу №3, розповідає, що на організаційних зборах вирішили пошити для діток однострої: 

Форма буде сірого кольору з рожевими вставками для дівчаток. Ми вирішили, що батькам так буде простіше збирати дітей до школи, а діткам усвідомити, що вони прийшли в навчальний заклад. 

Читайте також: Більшість першокласників Львова вчитимуть англійську за британськими підручниками

Нові уроки

Нова українська школа передбачає компетентнісне навчання, тобто учні не просто вивчатимуть різні предмети, а й будуть використовувати їх на практиці. Значна частина навчання в НУШ відбуватиметьчя у групах, де школярі не лише разом виконуватимуть завдання, а й працюватимуть над спільними проектами. Окрім цього, навчання буде побудоване на дослідженнях, коли дитині потрібно самостійно шукати відповіді на питання.

Головна ідея Нової школи – це інтеграція усіх предметів, – пояснює директорка Світлана Уралова. – Школа повинна навчити дитину бути пристосованою до життя. Звичайно, вчителю тепер знадобиться значно більше часу на підготовку до уроку, щоб дитина опанувала елементи різних предметів упродовж уроку. Наприклад, рослини вивчатимуть не тільки з точки зору ботаніки, а й додаватимуть до тем з географії, екології, математики… Плюс навчання відбуватиметься у ігровій, неформальній формі. При такому підході, сподіваюсь, між дорослими та дітьми будуть більш демократичні стосунки: не дитина та дорослий, а рівноправні учасники навчально-виховного процесу.

Педагоги зазначають, що дитині важливі позитивні емоції та похвала. Дитину варто похвалити трішки більше, ніж вона того заслуговує, і наступного разу вона зробить удвічі краще. У НУШ пропонують обговорювати успіхи дитини впродовж індивідуальних консультацій із батьками, а не на загальних зборах.

Ми завжди цікавимось, який настрій у дітей, як вони себе почувають, чим їх можна підтримати та як допомогти. Тому ми, як і інші школи, не починаємо радикально змінюватись саме з першого вересня. Ці зміни почали відбуватись набагато раніше.

Львівська загальноосвітня школа №3

Також до программ Нової української школи входить робота у групах продовженого дня, які можна буде утворювати лише за наявності необхідної навчально-матеріальної бази, можливості організувати дітям місця для відпочинку та сну, а також організації харчування, відповідно до державних санітарних правил.

Окрім цього, групи продовженого дня формуватимуть із дітей із одного чи кількох класів, проте різниця у віці між ними не перевищуватиме два роки. Це, як вказано на сторінці МОН, дозволить створити комфортніші умови для дітей із урахуванням їх індивідуальних психологічних відмінностей та фізичного розвитку.

Катерина Москалюк

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!