Пів правди про бруківку. Топ-5 відповідей про ремонт вулиці Бандери

7496 0
Реконструкція трохи більше кілометра вулиці коштуватиме 209 мільйонів гривень.

Сьогодні, 28 вересня, на ремонт закрили частину вулиці Степана Бандери (ділянку між вулицею Генерала Чупринки та вул. Антоновича). Її ремонтуватимуть до літа наступного року. Згодом ремонт продовжать і на інших ділянках – від вул. Антоновича до вул. Героїв УПА, далі – до вул. Городоцької. Роботи виконуватиме ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» за понад 209 млн грн.

Масштабну реконструкцію планували п’ять років. Для цього запустили проєкт «Вулиця для всіх», що фінансувався за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Його вартість становила приблизно 80 тисяч євро

Проєкт мав на меті навчити домовлятись, налагоджувати комунікацію між мешканцями, підприємцями та владою міста під час реконструкції міського простору. Та, схоже, щось пішло не так. Уже завтра, 29 вересня, на перехресті вулиць Степана Бандери та Карпінського заплановані збори мешканців – вони захищатимуть історичне покриття вулиці.

Читайте також: Ще не вмер Бандера. Якою львів'яни запам'ятають цю вулицю до ремонту

Чи збережуть на вулиці стару бруківку?

З 2015 року у Львові вирішують, як має виглядати відновлена вулиця Степана Бандери: чи має там бути чотири смуги руху, чи дві, чи мають її заасфальтувати, а чи перемостити бруківку.

Коли обговорювали проєкт відновлення вулиці, то більшість людей все ж проголосували за те, щоб вулицю зробити менш шумною, і більш зручною для транспорту, тож її вирішили асфальтувати. Згодом мешканці вирішили стати на захист історичної бруківки і відстояли історичне покриття на громадських слуханнях. Тож нині мають втілити компромісне рішення.

«Ми максимально зберігаємо бруківку. Асфальт буде лише на смузі, де є велосипедна доріжка, де мають їхати люди на роверах. Не думаю, що хтось хоче, щоб велодоріжка була з бруківки», – цитує міського голову Андрія Садового пресслужба ЛМР.

Утім, це не зовсім правда, а лише пів правди. Асфальтованими й справді будуть лише велодоріжки, але частина дороги все ж буде замощена плиткою, що називається римський камінь. Стару бруківку залишать хіба що у міжколійному просторі та у слотах для паркування.

«Після дискусій знайшли компромісне рішення – тут будуть повноцінні дві смуги руху, будуть дві велосмуги обабіч дороги. Бруківка збережеться між коліями. Для того щоб зменшити шум, і щоб рух був більш плавний, вирішили використати римський камінь. Він буде там, де їдуть авто», – пояснює начальник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів

Читайте також: Десятки паркомісць і звужена проїзна частина. Якою буде вулиця Бандери після реконструкції

Хідники замостять тротуарною плиткою. Зі слів заступника директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрія Білого, окрім історичної бруківки повторно використають і історичні гранітні бордюри.

Цю візуалізацію у 2018 році ГО «Зручне місто» опублікувало на своїй сторінці у Facebook. План покриттів вулиці, за яким бруківку залишать у кишенях для паркування та біля колій. Асфальтованими залишать велосмуги, які передбачені вздовж усієї вулиці. На хідниках прокладуть гладку тротуарну плитку.

Чи зрізатимуть під час реконструкції дерева?

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий запевняє, що під час реконструкції більшість дерев намагатимуться зберегти. Вулицю не розширюватимуть, навіть навпаки дещо звузять, тому старим липам, каштанам і кленам нічого загрожувати б не мало.

«Робочий проєкт передбачає збереження всіх дерев, судячи з того, що я бачила. Втім, не впевнена, що з тією реконструкцією мереж, яку планують, дерева вдасться зберегти», – говорить керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Вона каже, що проєкт передбачає оновлення зелених насаджень на цій вулиці.

«Частину дерев через заміну комунікацій і можливе пошкодження коріння доведеться зрізати. Більшість дерев збережеться. І на всіх можливих місцях плануємо досадити дерева – близько 50 дерев», – пояснює Орест Олеськів.

За проєктом «Інституту просторового розвитку» планували висадити туї, липи, ялівець.

Читайте також: Дуб-пам'ятка на вулиці Бандери. Чи не знищать його під час реконструкції

Де запаркуватися

Міський голова Львова, Андрій Садовий каже, що на вулиці облаштують майже 100 паркомісць. Слоти для паркування замостять бруківкою, це будуть своєрідні кишені між деревами. Нині водії паркують автомобілі просто на тротуарі.

Чому немає остаточної візуалізації?

Ескізний проєкт реконструкції вулиці розробляв ЛКП «Інституту просторового розвитку», його затвердили на виконкомі ЛМР. ЛКП, до речі, зробили візуалізацію проєкту. Спираючись на нього, інша проєктна організація – ТзОВ «Трамдорпроект» – виготовила робочий проєкт. Візуалізації вони не зробили. У ЛКП «Львівавтодор» запевняють, що між ними суттєвих відмінностей немає – окрім дорожнього покриття, адже раніше вулицю планували асфальтувати.

Скільки смуг руху буде на вулиці?

Два роки тому на громадських слуханнях містяни обговорювали і ширину вулиці. Чимало людей виступали за те, аби вона мала чотири смуги руху.

«Майже одинадцять метрів ширина вулиці нині. Цього недостатньо, відповідно до державних норм, для чотирьох смуг. Можуть бути три смуги, але це недоречно. Буде дві – громадський транспорт задаватиме темп вулиці. Забезпечимо хорошу велоінфраструктуру», – каже Орест Олеськів.

Нагадаємо, через реконструкцію автобусні маршрути № 15, № 24, № 41, № 42 та № 43 курсуватимуть за зміненою схемою руху, а саме: вул. Степана Бандери – вул. Русових – вул. Київська – вул. Ген. Чупринки – надалі за маршрутом (в обох напрямках). Трамвай № 7 не курсуватиме. За його маршрутом їхатиме трамвай № 1 (вул. Городоцька – вул. Підвальна – вул. Личаківська – вул. Мечникова – вул. Вахнянина (в обох напрямках).

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!