Шанс на відновлення. Як Львів стає центром для туристів з Саудівської Аравії

16870 0
У Львові з'явились туристи із Саудівської Аравії. Тvoemisto.tv з'ясувало, чим їх приваблює Україна та Львів зокрема.

На площі Ринок – людно і спекотно, групами гуртуються туристи. Із скульптурами левів, що при вході у міську раду, фотографується пара туристів із Індії. Неподалік – хлопці з Китаю, вони роблять селфі і голосно жартують. Сильно привертають увагу люди з мусульманських країн – це нетиповий турист для Львова, і для України в цілому, але, як виявилось, дуже бажаний.

Дівчата у хіджабах

«Ми вперше в Україні, у Львові, і дуже вражені усім. У Львові гарна архітектура, різна, особливо давня», – розповідає Ханна.

Вона приїхала до Львова з Саудівської Аравії разом із чотирма своїми подругами. Оселились дівчата в одному із готелів неподалік проспекту Шевченка. В Україні вони будуть два тижні, два дні у Львові, також планують їхати у Карпати.

Ханна каже, що є трохи проблеми із комунікацією, але їх легко вирішити з перекладачем у мобільному.

«Послуговуємось англійською, але мусимо усе перекладати, часто користуємось перекладачем у мобільному. Тут дуже відкриті люди, намагаються порозумітись. Це вражає», – додає вона.

Читайте також: У липні відкриють прямі авіарейси зі Львова до Саудівської Аравії

Обрали Україну, кажуть дівчата, бо інші країни Європи для них закриті через епідемію. Тим паче, торік Україна послабила візовий режим із низкою країн Перської затоки, а вже цього місяця сюди почали літати перші прямі авіарейси зі столиці Ер-Ріяд.

«Подорож без візи, нема 10-денного карантину після приїзду – це основні причини. Європейський континент дуже особливий і цікавий, але через карантин не всі країни скасували обмеження», – пояснила дівчина.

Дівчата у хіджабах, одяг прикриває усе тіло, так має бути за ісламською традицією. Також вони не їдять свинини, хоча, кажуть, пробували український борщ без м’яса. Планують йти в Оперу та відвідати ще декілька музеїв.

«Пора вводити халяль»

Саудівський лоукостер Flynas 11 червня розпочав виконувати рейси з Ер-Ріяду до Києва. 

«Кожен день до Києва прибуває 200-300 туристів з цієї країни. Закладам харчування пора вводити халяль», – написав на сторінці у Фейсбуку голова правління VisitUkraine.today Антон Тараненко.

У липні Flynas літатиме ще й до Львова. Квиток до Львова коштуватиме щонайменше понад 700 доларів. А у неділю, 20 червня, до Львова прилетів перший чартерний рейс SkyUp із Ель-Касима, ще одного міста у Саудівській Аравії.

Туристи із цієї країни бажані у багатьох країнах світу, адже вони витрачають значно більше коштів під час подорожі, ніж європейці, кажуть експерти з туризму. Саудівська Аравія – виробник та експортер нафти, держава з високим рівнем доходу.

Читайте також: Львівська майстриня створила оригінальну витинанку з паперу з опалого листя. Фото

Директор ЛКП «Центр розвитку туризму» Львівської міськради Віталій Кулик у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що раніше у Львові не було і 1% туристів з цих країв. Зараз, каже він, нам пощастило і, ймовірно, це триватиме, поки Європа не відкриє свої кордони для туристів із Саудівської Аравії. 

«Здебільшого, вони не знають, куди прилітають. Україна для них – нова. Уже тут, на місці, з’ясовують, що саме їх цікавить. Популярним є відпочинок на природі, в Буковелі. Вони проживають у готелях, де є 4-5 зірок. Доволі щедрі на чайові, тому ці туристи є бажаними», – говорить він.

facebook.com/sergonaumovich

Він додає, що Львову бракує туристичного контенту арабською, але назагал ці туристи мало чим відрізняються від європейських.

«До нас не їдуть туристи, які є дуже ортодоксальними, релігійними, чи живуть за законами шаріату. До нас їдуть туристи, які є світські за своєю поведінкою. Переважно ці люди були у багатьох карїнах світу», – каже він.

За його словами, цього тижня до Львова приїздить делегація туроператорів з Саудівської Аравії. Віталій Кулик каже, що місто «налагоджуватиме зв’язки», аби цей туризм був організованим, нині ж він переважно індивідуального характеру.

«Їм не варто пропонувати алкоголь»

Львівський ресторатор Вардкес Арзуманян каже, що туристи з Саудівської Аравії не є вибагливими у їжі. У його заклади переважно вони приходять сім’ями.

«Немає халяльної їжі, вони це розуміють. Але у меню є велика кількість іншого – страв з баранини чи телятини. Вони радо куштують наші традиційні страви. Якось ми приймали турків, то вони спокійно їли свинину і жартували, що невіруючі. Проблем немає. Туристи із Саудівської Аравії переважно приходять сім’ями, знаємо, що їм не варто пропонувати алкоголь – ми раді таким гостям, це дуже добрий турист», – каже ресторатор.

Тим часом для українців Саудівська Аравія не є популярним напрямком. Для в’їзду в країну потрібна віза, а після приїзду потрібно відбути сім днів карантину у відведеному для обсервації місці, а ще потрібен ПЛР-тест на перший та шостий день перебування в країні. 

Саудівська Аравія – доволі закрита країна із населенням у понад 30 мільйонів людей. Вона займає більшу частину Аравійського півострова, є другою за площею після Алжиру країною Арабського світу. Столиця – Ер-Ріяд, там мешкає понад 6 мільйонів людей. В Саудівській Аравії діють закони шаріату, це теократична монархія.

Країни Перської затоки можуть стати перспективним напрямком для розвитку туристичних потоків в Україну, зазначила голова Державного агентства розвитку туризму Мар'яна Олеськів на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Крім щоденних рейсів з Ер-Ріяду в Київ вже з липня запускаються польоти до Львова та з Джидди до Києва. Це гарний шанс для українського туристичного бізнесу для відновлення після світового локдауну та суттєвого росту в перспективі декілька років», – каже вона.

Мар'яна Олеськів додає, що фахівцям із туристичної галузі варто враховувати певні особливості. Туристи із Саудівської Аравії часто подорожують сім'ями, тому їм цікаві сімейні розваги, шукають вони готельні номери, де є кілька кімнат. Особливості у їжі – халяль, а розраховуються вони карткою American Express. Соцмережі, у яких активні туристи із Саудівської Аравії – Snapchat та Twitter, тому саме там варто рекламувати свій туристичний продукт. 

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!